Aron Vodă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Aron Tiranul)
Salt la: Navigare, căutare
Bustul lui Aron-Vodă din Aroneanu

Aron Vodă (d. 1597 în Vințu de Jos) a fost domn al Moldovei de două ori, septembrie 1591 - iunie 1592 și 18 septembrie 1592 - 24 aprilie 1595. Este fiul lui Alexandru Lăpușneanu. Boierii l-au numit "cel Cumplit".

Domnie[modificare | modificare sursă]

A ajuns la domnie din rândaș, cumpărând tronul cu 1 milion de galbeni. Ca să-și plătească datoriile, a scos dări noi. Cronicile spun că Aron Vodă "prăda" țara, că agenții care strângeau dările erau însoțiți de turci și că la urmă a dat ordin ca să se ia de la tot omul câte un bou, iar pentru cei care nu aveau, se lua de la alții. De aceea, țara se răscoală, iar Aron o potolește cu cruzime. În acel moment Poarta îl mazilește (1592). Dar, datorită rugăminților creditorilor săi, este numit din nou domn. Săturat de jafurile turcilor, îndemnat și de Papă ca să rupă relațiile cu aceștia, Aron a fost convins de Mihai Viteazul să se alăture alianței creștine la 5 noiembrie 1594. La această ligă sfântă în centrul căruia se afla împăratul german Rudolf al II-lea, aderase și principele Transilvaniei, Sigismund Bathory. Mișcarea împotriva turcilor a început în aceeași zi și la Iași și la București, pe 13 noiembrie 1594. A curățat țara de otomani și a atacat cetățile de la Dunăre, luând și Dobrogea în 1595. Cu toate că Aron Vodă făcea parte din coaliția anti-otomană și și-a îndeplinit sarcinile în acest sens, Sigismund Bathory neîncrezător, pune la cale un complot împotriva lui. Pentru aceasta se folosește și de Răzvan, fostul hatman al lui Aron Vodă, care acum era șeful gărzii ungurești. Aron a fost prins de oștile transilvănene și închis cu toată familia la Vințu de Jos, Alba în mai 1595, unde și moare în iunie 1597. Este îngropat în biserica lui Mihai Viteazul din Alba Iulia. Locul pe tron a fost luat de Răzvan, care ca domnitor și-a luat și numele de Ștefan.

La 20 septembrie 1600, armata lui Basta, victorioasă la Mirăslău a intrat în Alba Iulia, i-a ucis pe toți italienii, grecii, sârbii și românii, au dărâmat biserica românească și au dezgropat oasele lui Aron vodă, aruncându-le afară.

Aron Vodă a făcut danii importante bisericii Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului și a ctitorit o mănăstire lângă Iași, într-un sat care astăzi îi poartă numele (Aroneanu).

Note[modificare | modificare sursă]

Vedeți și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Petru Șchiopul
(a treia oară)
Domn al Moldovei
(prima oară)

septembrie 1591 - iunie 1592

Succesor:
Alexandru cel Rău


Predecesor:
Petru Cazacul
Domn al Moldovei
(a doua oară)

18 septembrie 1592 - 24 aprilie 1595

Succesor:
Ștefan Răzvan