Arhiducesa Maria Christina, Ducesă de Teschen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Arhiducesa Maria Christina
Ducesă de Teschen

Arhiducesa Maria Christina, Ducesă de Teschen
Date personale
Născută13 mai 1742(1742-05-13)
Viena, Austria
Decedată (56 de ani)
Viena, Austria
ÎnmormântatăCripta Capucinilor din Viena Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (tifos) Modificați la Wikidata
PărințiFrancisc I, Împărat al Sfântului Imperiu Roman
Maria Tereza a Austriei
Frați și suroriMaria Antoaneta, regină a Franței
Maria Carolina a Austriei
Arhiducesa Maria Amalia a Austriei
Arhiducesa Maria Elisabeta a Austriei
Arhiducesa Maria Ioana Gabriela a Austriei
Archduchess Maria Carolina of Austria[*][[Archduchess Maria Carolina of Austria (possibly stillborn daughter of Empress Maria Theresa and Holy Roman Emperor Francis I Stephen (1748-1748))|​]]
Arhiducesa Maria Josepha a Austriei
Arhiducesa Maria Carolina a Austriei[*]
Arhiducesa Maria Anna a Austriei
Arhiducesa Maria Elisabeta a Austriei[*]
Iosif al II-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman
Leopold al II-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman
Ferdinand, Duce de Modena
Carol Iosif al Austriei
Arhiducele Maximilian Franz a Austriei Modificați la Wikidata
Căsătorită cuPrințul Albert de Saxonia, Duce de Teschen
CopiiPrincess Maria Christina Theresia[*][[Princess Maria Christina Theresia ((1767-1767))|​]][1]
Arhiducele Carol, duce de Teschen Modificați la Wikidata
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Titluriducesă[*]
prințesă
Familie nobiliarăCasa de Habsburg
Regent Modificați la Wikidata

Maria Christina Johanna Josepha Antonia von Habsburg-Lothringen (13 mai 174224 iunie 1798), a fost a patra fiică și al cincilea copil al Mariei Tereza a Austriei și al împăratului romano-german Francisc I. În familie i se spunea „Mimi”. A fost regentă a Olandei austriece în perioada 1781-1793.

Familie[modificare | modificare sursă]

Maria Cristina

Născută la 13 mai 1742 la Viena, Austria, Maria Cristina a fost a patra fiică însă a doua în viață a împăratului Francisc I și a împărătesei Maria Tereza a Austriei. A fost copilul favorit al mamei sale deoarece împărțeau aceeași zi de naștere. Mimi nu era numai frumoasă ci și inteligentă și cu har artistic.

Prima soție a fratelui ei împăratul Iosif al II-lea, Isabela de Parma a devenit prietena ei cea mai bună. Isabela și-a numit a doua fiică după ea.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

Maria Cristina era o femeie foarte inteligenta, care a știut cum să-și manipuleze părinții, mai ales pe mama ei. Moartea neașteptată a tatălui ei, Francisc I, și depresia care a urmat în viața Mariei Tereza a însemnat că Maria Cristina a reușit să-și convingă vulnerabila și sentimentala mamă să-i permită ei să se căsătorească din dragoste decât din motive de stat. A fost singurul copil căruia i s-a permis să facă acest lucru.

Ea l-a ales pe vărul ei de-al doilea Prințul Albert de Saxonia, care nu deținea nici o mare avere nici nu oferea un tron; el a fost numit arhiduce, guvernator al Ungariei, iar cuplului i s-a dat ducatul de Teschen. în 1780, cei doi au fost numiți guvernatori ai Țărilor de Jos austriece. Căsnicia a fost una fericită.

Relația cu frații ei[modificare | modificare sursă]

Împărăteasa Maria Tereza cu familia, 1776.

Una dintre surorile ei, arhiducesa Maria Amalia, a fost îndrăgostită de un prinț minor, Carol de Zweibrücken, dar a fost forțată să se căsătorească cu Ferdinand de Parma. Norocul Mariei Cristina de a se căsători cu bărbătul pe care l-a iubit le-a deranjat pe celelalte fiice ale Mariei Tereza. Nu numai că ea s-a căsătorit cu persoana iubită dar a primit și o zestre mare cum a fost ducatul de Teschen.

Maria Amalia, fiica cea mai afectată, s-a înstrăinat de mama ei pentru tot restul vieții împărătesei. Deși Maria Antoaneta i-a scris scrisori din Franța, Mimi nu s-a bucurat de aceeași apropiere pe care Maria Antoaneta a acordat-o celorlalte surori ca Maria Amalia și Maria Carolina, care toate au făcut nu numai schimb de scrisori dar și de rochii, portrete și alte cadouri. Este interesant de notat că nu numai surorile ei au fost afectate de favoritismul mamei lor.

Fratele lor Leopold o displăcea pe Mimi din cauza limbii ei ascuțite și mai presus de toate, din cauza obiceiul ei de a spune totul împărătesei; în felul acesta Mimi crea probleme și era răutăcioasă cu frații ei. A folosit preferința și slăbiciunea pentru ea a cumnatei sale Isabela de Parma pentru a avea control asupra fratelui ei și moștenitorul mamei sale, Iosif.

Frații Mariei Cristina, în special surorile ei, n-au iertat-o niciodată, nici chiar după decesul mamei lor. Regina Maria Antoaneta a Franței, sora ei mai mică, a ignorat-o în timpul vizitei ei în Franța și a tratat-o ca pe orice oaspete de stat atunci când a vizitat Palatul Versailles.

Maria Cristina a avut un singur copil, prințesa Cristina de Saxonia, care a murit la 17 mai 1767, la o zi după naștere. Cuplul l-a adoptat pe nepotul Mariei Cristina - fiul fratelui ei Leopold și a Mariei Ludovica a celor Două Sicilii (ambii au murit în 1792 de foarte tineri) - Arhiducele Carol de Austria.

Maria Cristina a fost înmormântată la Viena împreună cu soțul și fiica ei.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]


  1. ^ The Peerage