Araneus quadratus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Araneus quadratus
Femelă
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Arachnida
Ordin: Araneae
Subordin: Opisthothelae
Infraordin: Araneomorphae
Familie: Araneidae
Gen: Araneus
Specie: quadratus
Nume binomial
Araneus quadratus
Clerck, 1757
Sinonime
Aranea reaumurii
Aranea quadrimaculata
Epeira quadrata
Aranea reaumuri
Araneus flavidus
Mascul, Araneus quadratus

Araneus quadratus este o specie comună de păianjen din familia Araneidae. Este răspândit în Europa și Asia. Femela poate atinge 13 - 18 mm în lungime, masculul 7 - 10 mm. Colorația corpului este variabilă: portocaliu, verde închis. Dar, întotdeauna îi este caracteristic prezența petelor albe pe opistosomă, atât forma cât și poziția lor, în special aranjarea trapezoidală a celor patru pete mari. Prosoma este dens acoperită cu păr scurt. Picioarele sunt marcate de succesivitatea unor dungi. Femela își poate schimba culoarea în mod activ în funcție de culoarea mediului[1]. Acest proces durează circa 3 zile.

Modul de viață[modificare | modificare sursă]

Pânză, Araneus quadratus

Specia este găsită într-o varietate de habitate, în pășuni, grădini, poiene etc. Acesta construiește pânza, de regulă verticală, în apropiere de sol. Vânează diferite insecte, în special cele săritoare, ca lăcusta. Femela țese un adăpost în formă de pâlnie, unde se ascunde de la condițiile vitrige ale vremii. Pânza este alcătuită din 11 – 29 raze și poate avea un diametru de 60 de cm. Împerecherea are loc în septembrie. Ouăle sunt depuse într-un cocon de mătase, ferindu-le, astfel, de îngheț iarna.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Oxford, G.S. & Gillespie, R.G. (1998). Evolution and Ecology of Spider Coloration. Annual Review of Entomology 43:619-643. doi:10.1146/annurev.ento.43.1.619

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Araneus quadratus
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Araneus quadratus