Apostolul Stahie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Apostolul Stahys)
Apostolul Stahys
Date personale
Decedat54 d.Hr. Modificați la Wikidata
Bizanț Modificați la Wikidata
Religiecreștinism Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot[*] Modificați la Wikidata
Funcția episcopală

Apostolul Stahie (în greacă Στάχυς, transliterat: Stahis; n. ? – d. 54 d.Hr., Bizanț), este socotit în mod tradițional drept primul episcop al Bizanțului, care ar fi păstorit în perioada 38-54 și care ar fi avut o strânsă legătură cu Sfântul Andrei și cu Sfântul Pavel.

O scriere pseudoepigrafă despre Faptele celor șaptezeci, scriere atribuită episcopului Dorotheos din Tyros (secolul al V-lea), îl enumeră pe Stahie între cei 70 de apostoli ai lui Isus din Nazaret. Aceeași scriere relatează consacrarea lui Stahie de către Andrei ca episcop de Bizanț.

Informațiile au fost preluate în martirologiul roman și în cel bazilian. Acesta din urmă a extins relatările despre Stahie, descriind activitatea sa în orașul Argyroupolis din Tracia. Informațiile au fost reluate de istoricul bizantin Nikephoros Kallistos Xanthopoulos (sec. al XIII-lea).

Ficțiunea consacrării lui Stahie de către apostolul Andrei[1], datată în secolul al VII-lea, a fost menită a da legitimitate apostolică Episcopiei de Constantinopol, ridicată la rang de patriarhie onorifică în anul 381 și patriarhie de jure în 451, respectiv de a-l revendica pe apostolul Andrei drept sfântul ei patron. Episcopia de Bizanț (după 330 Episcopia de Constantinopol) a fost inițial sufragană a episcopiei din Herakleia (la Marea Marmara), iar mitropolitul de Herakleia și-a păstrat până la sfârșitul Imperiului Bizantin dreptul de consacrare a patriarhului de Constantinopol.[2]

Bisericile Răsăritene și Biserica Catolică îl sărbătoresc pe 31 octombrie, iar Biserica Armeană pe 15 iunie.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Peter Schreiner, Konstantinopel. Geschichte und Archäologie, München 2007, 98.
  2. ^ Idem.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Th. Schermann, Propheten- und Apostellegenden, Leipzig 1907, pag. 347.

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Funcții religioase
Predecesor:
Sfântul Andrei
Episcop al Bizanțului
38–54
Succesor:
Onisim