Prințesa Ana Sofia a Danemarcei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Anna Sofia a Danemarcei)
Ana Sofia
Electoare de Saxonia
Date personale
Născută1 septembrie 1647(1647-09-01)
Flensburg
Decedată (69 de ani)
Prettin
ÎnmormântatăFreiberger Dom[*][[Freiberger Dom (cathedral)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiFrederic al III-lea al Danemarcei
Sophie Amalie de Brunswick-Lüneburg
Frați și suroriChristian al V-lea al Danemarcei
Prințul George al Danemarcei
Ulrik Frederik Gyldenløve[*][[Ulrik Frederik Gyldenløve (Danish noble and general (1638-1704))|​]]
Ulrica Eleonora a Danemarcei
Prințesa Frederica Amalia a Danemarcei
Prințesa Wilhelmina Ernestine a Danemarcei Modificați la Wikidata
Căsătorită cuJohann Georg al III-lea, Elector de Saxonia
CopiiJohann Georg al IV-lea
Frederic Augustus I
Religieluteranism Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriprințesă
Familie nobiliarăCasa de Wettin
Casa de Oldenburg
Domnie
Domnie22 august 1680 – 12 septembrie 1691

Prințesa Ana Sofia a Danemarcei (1 septembrie 16471 iulie 1717) a fost fiica cea mare a regelui Frederic al III-lea al Danemarcei și a reginei Sophie Amalie de Brunswick-Lüneburg. Prin căsătoria cu Johann Georg al III-lea, Elector de Saxonia a devenit electoare de Saxonia din 1680 până în 1691.

Ana Sofia a fost sora regelui Christian al V-lea al Danemarcei, a reginei consort a Suediei, Ulrica Eleonora, a regelui consort al Marii Britanii Prințul George; de asemenea a fost mama regelui Poloniei, August al II-lea, "cel Puternic".

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Prințesa Ana Sofia

Ana Sofia s-a născut la Flensburg, ca al doilea copil și prima fiică a Prințului Frederic al Danemarcei și a soției sale, Sophie Amalie de Brunswick-Lüneburg. Prințesa Ana Sofia a avut un frate mai mare, Christian al V-lea al Danemarcei. Bunicul patern, regele Christian al IV-lea al Danemarcei, a murit când ea avea șase luni, și după multe luni de deliberare, consiliul regal l-a ales pe tatăl ei rege, care a fost încoronat ca regele Frederic al III-lea la 23 noiembrie 1648. Părinții ei au avut șase copii dintre care doi din ei au murit în copilărie.

Ana Sofia a primit o educație fină. În afară de limba nativă daneză, ea vorbea germana, latina, franceza, spaniola și italiana.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

În 1663, a avut loc la Copenhaga o celebrare în onorarea logodnei prințesei în vârstă de cincisprezece ani și prințul elector de Saxonia, Johann Georg. Ana Sofia și Johann Georg s-au căsătorit trei ani mai târziu, la 9 octombrie 1666. Regele polon Ioan al III-lea Sobieski a spus mai târziu despre soțului ei, "[El] este un om cinstit, cu o inimă dreaptă."

Împreună au avut doi copii:

  • Johann Georg al IV-lea (18 octombrie 1668 – 28 mai 1694), i-a succedat tatălui său ca Elector;
  • Frederic Augustus I (22 mai 1670 – 1 februarie 1733), i-a succedat fratelui său ca Elector și mai târziu a devenit regele Poloniei "August cel Puternic".

Soțul ei a avut un fiu nelegitim cu metresa oficială, o cântăreață de operă pe nume Margarita Salicola și e posibil să fi avut împreună cu Ursula Margarethe de Haugwitz o fiică, Magdalena Sibylla de Neidschutz, care a fost metresa oficială a fiului ei cel mare.

Inițial, ambii ei fii au fost crescuți de doamne de onoare trimise la Dresda de mama ei, regina Sophie Amalie a Danemarcei.

Tatăl Anei Sofia a murit la 9 februarie 1670 și a fost succedat de fratele ei mai mare, Christian, cu care ea a întreținut o foarte activă corespondență. Ana Sofia a vizitat Danemarca anul acela și și-a exprimat simpatia pentru prizoniera Leonora Christina Ulfeldt, verișoara ei primară.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]