Angela Gheorghiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Angela Gheorghiu
Date personale
Nume la naștereAngela Burlacu
Născută (58 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Adjud, Vrancea, România Modificați la Wikidata
Căsătorită cuRoberto Alagna () Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreață de operă
muziciană
actriță Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română[5] Modificați la Wikidata
Origineromână
StudiiUniversitatea Națională de Muzică București  Modificați la Wikidata
Tipul de vocesoprană
Instrument(e)voce[*]  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1990 - prezent
Case de discuriEMI Classics, Decca, Warner Classics
Interpretare cuRoberto Alagna, etc., la Royal Opera House din Londra, Opera de Stat din Viena, Opera din Hamburg, Metropolitan Opera, Covent Garden, etc., sub bagheta lui Sir Georg Solti, Zubin Mehta, etc.
PremiiOfițer al Ordinului Artelor și Literelor[*]
Echo Klassik Female Singer of the Year[*][[Echo Klassik Female Singer of the Year |​]] ()
Ordinul Național „Steaua României” în grad de comandor[*] ()
Ordinul național „Pentru Merit” în grad de comandor[*] ()  Modificați la Wikidata
Discografie
Listă completăAngela Gheorghiu discography[*][[Angela Gheorghiu discography (artist discography)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Angela Gheorghiu (n. , Adjud, Vrancea, România) este o soprană română, una dintre cele mai renumite cântărețe de operă din lume.[6]

Familie[modificare | modificare sursă]

Numele de fată este Burlacu.[7] Sora ei, decedată foarte tânără, se numea Elena.[7] Angela a fost căsătorită cu Andrei Gheorghiu, fiul violonistului și profesorului Ștefan Gheorghiu.[7] S-a recăsătorit cu tenorul Roberto Alagna, dar cei doi au decis să divorțeze în 2013.[8]

Carieră[modificare | modificare sursă]

Elevă a Miei Barbu, a absolvit Conservatorul din București în anul 1990.[7] În străinătate a cântat pentru prima dată la Basel în Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti. A debutat în 1992 la Royal Opera House din Londra cu rolul Zerlina, în Don Giovanni, urmată de Mimì din La bohème de Giacomo Puccini, apoi în Adina la Opera de Stat din Viena și la Opera din Hamburg.[7] În 1993 a debutat la Metropolitan Opera în La bohème.[9][7]

La Royal Opera House a triumfat în mult aplaudata Traviata de Giuseppe Verdi, dirijată de Sir Georg Solti, în 1994, spectacol pentru care, ca să poată fi transmis în direct, a fost anulat programul obișnuit de la BBC. Spectacolul a fost înregistrat de casa de discuri Decca.

De atunci, soprana Angela Gheorghiu a fost o prezență constantă în săli de operă și de concert din lumea întreagă: Viena, Paris, Milano, Londra, New York, Salzburg, Berlin, Tokyo, Roma, Seul, Veneția, Atena, Monte Carlo, Chicago, Philadelphia, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Balbeck, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Madrid, Barcelona, Praga, Montreal, Toronto, Moscova, Taipei, San Juan, Ljubljana, Shanghai, Oman, Frankfurt, Verona și altele[10].

În 1999 a participat la concertul “Michael Jackson și Prietenii” în München.[7] A cântat la redeschiderea Royal Opera House (decembrie 1999), a Teatrului Malibran din Veneția (mai 2001) și a Operei din Valencia în prezența Reginei Sofia a Spaniei (octombrie 2005).

În 2001, Angela Gheorghiu a interpretat rolul principal în filmul-operă Tosca[11], regizat de Benoit Jacquot, film prezentat în afara concursului la Festivalul de Cinema de la Veneția. În 2002 interpretează rolul Julietei în filmul Roméo et Juliette alături de Roberto Alagna[12]. Ambele filme au fost lansate pe DVD.

A participat la spectacolul care a marcat Jubileul de Aur al Reginei Elisabeta a II-a, Prom at the Palace (iunie 2002), concert disponibil pe DVD. A cântat pentru Alteța Sa Prințul Charles în diferite ocazii. În 2003 a luat parte la concertul organizat cu ocazia decernării Premiilor Nobel. În 2012 a fost invitata de onoare la o gală de binefacere pentru a strânge fonduri pentru Royal Opera House Foundation, gală la care a participat și Regina Elizabeth II[13].

A cântat la Jubileul de Argint al Reginei Beatrix în Amsterdam (2005), Concertul de Anul Nou de la Palais Garner în Paris (2006), la Concertul de vară Met în Prospect Park, New York (2008), și la concertul organizat în memoria lui Luciano Pavarotti în Petra, unde a interpretat și un duet inedit al ariei "La ci darem la mano" din Don Giovanni alături de Sting (2008)[14].

În 2009, Angela Gheorghiu a fost invitată să cânte în onoarea mezzo-sopranei Grace Bumbry la Kennedy Center Honors, în Washington. A interpretat aria "Vissi d'arte" din Tosca de Puccini în prezența lui Barack Obama[15].

În noiembrie 2010 a debutat în rolul titular din Adriana Lecouvreur de Francesco Cilea, într-o nouă producție semnatã David McVicar a Operei Regale din Londra, Covent Garden. The Observer a scris: "Este dificil de imaginat pe cineva întrecând-o pe Angela Gheorghiu în acest rol. Vocea ei lină și cremoasă, dar cu un miez de oțel, se îmbină perfect cu mișcarea scenică. Este o actriță naturală, scena morții improbabile fiind sfâșietor de credibilă iar aria Poveri fiori pur și simplu de neuitat.[16]"

În iulie 2011 revine în rolul principal în Tosca pe scena londoneză, alături de Jonas Kaufmann și Bryn Terfel, sub bagheta lui Antonio Pappano, spectacol ce s-a lansat pe DVD. Productia realizatã de Jonathan Kent a fost pusã pentru prima datã în scenã în anul 2006, tot cu Angela Gheorghiu în rolul titular. În septembrie 2011 a revenit la Londra pentru reluarea producției de Faust, spectacol transmis în direct în cinematografele din întreaga lume. Sezonul de transmisii în cinema 2011/2012 al Royal Opera House a debutat cu trei producții având-o pe Angela Gheorghiu în rolul principal: Faust, în direct, (septembrie 2011), Adriana Lecouvreur (octombrie 2011) și Tosca (noiembrie 2011).

Vocea ei este considerată de către critica internațională drept o combinație între vocile a două celebre cântărețe de operă, Maria Callas și Renata Tebaldi[17].

Cu compania Metropolitan Opera a cântat în peste 70 de reprezentații.

Pe 28 octombrie 2011 a cântat la gala de redeschidere a Teatrului Bolshoi din Moscova, la invitația președintelui rus Dmitri Medvedev, spectacol transmis în direct în cinematografe din toată lumea și online[18].

În februarie 2012 Angela Gheorghiu a deschis Balul Operei din Viena, fiind acompaniată de Orchestra Operei din Viena dirijată de Georges Prêtre[19].

În iunie 2012 a sărbătorit 20 de ani de la debutul pe scena Operei Regale din Londra, interpretând rolul Mimi în La bohème alături de Roberto Alagna. În iulie 2012 a predat primul curs de master class la "Georg Solti" Accademia în Castiglione della Pescaia, Italia. S-a întors în Toscana pentru un al doilea masterclass la Academia "Georg Solti" în 2016[20]. În noiembrie 2012 a interpretat rolul Tosca la San Francisco Opera.

Cel mai recent debut pe scenă a fost rolul Charlotte din opera "Werther" (Jules Massenet) în martie 2015 la Opera de Stat din Viena[21]. Interpretează acest rol și într-un concert la Festivalul de la Salzburg în august 2015[22].

În iulie 2015 a debutat la Festivalul Verbier din Elveția alături de chitaristul Miloš Karadaglić într-un recital special la Église[23].

În octombrie 2015, Angela Gheorghiu a apărut pentru prima dată în Australia în 2 concerte de gală la Sydney Opera House și la Hammer Hall, Arts Centre Melbourne[24][25]. În noiembrie 2015 a cântat la Richard Tucker Opera Gala, "cel mai anticipat eveniment de operă al sezonului" la Lincoln Center, în New York City. Spectacolul a fost difuzat de postul de televiziune PBS[26]. Angela Gheorghiu a cântat prima oară la Richard Tucker Opera Gala în 1999[27]. Cântă apoi rolul principal din opera Tosca la Metropolitan Opera din New York într-o producție de Luc Bondy[28]. În decembrie 2015, Angela Gheorghiu cântă împreună cu tenorul Ramon Vargas și Ghiță Petean într-un concert de gală la Opera din Monte Carlo. Veniturile acestui concert s-au acordat în totalitate Fundației stabilite în urma dispariției fiului lui Ramon Vargas, Eduardo, la vârsta de 6 ani[29].

În 2016, Angela Gheorghiu a revenit în rolul titular din Tosca la Royal Opera House, Londra[30][31][32]. Deși era programată să cânte în 5 reprezentații, a cântat în total în 7 spectacole[33]. S-a întors drept Tosca și la Wiener Staatsoper alături de Jonas Kaufmann în aprilie 2016.[34] În septembrie 2016 a interpretat pentru prima dată rolul Floriei Tosca la Opera de Stat din Berlin cu "ovații furtunoase și prelungite".[35]

2017 marchează 25 de ani de la debutul internațional al sopranei Angelei Gheorghiu la Royal Opera House[36]. Cu această ocazie, s-a întors la Londra interpretând rolul Adriana Lecouvreur în februarie 2017[37].

Premii și Distincții[modificare | modificare sursă]

Angela Gheorghiu a fost distinsă cu 5 premii Gramophone, cel mai recent pentru discul Madama Butterfly în 2009[38].

În 2002, Angela Gheorghiu a primit premiul Echo Klassik pentru "Artista anului".[39]

A primit numeroase premii precum: Diapason d'Or, Choc du Monde de la Musique în Franța, Cecilia Prize în Belgia, premiul Musica e dischi în Italia, Foreign Lyric Production Award, United States Critics' Award, Deutscher Schallplattenpreis, International Classical Music Award.

Discul Manon (Jules Massenet) a fost nominalizat la Premiile Grammy în anul 2002.[40]

Angela Gheorghiu a primit titlul de “Artista Anului” la Premiile Classical Brit în 2001 și 2010[41].

În 2004, câștigă premiul Victoires de la musique classique pentru discul Carmen (Bizet)[42].

A fast distinsă cu "La Medaille Vermeille de la Ville de Paris" și "Officier de l’Ordre des Arts et Lettres" și "Chevalier de l'Ordre des Arts et Lettres" din partea Ministerelor Culturii din Franța și România[43].

În decembrie 2010 i-a fost acordat titlul Doctor Honoris Causa de către Universitatea de Arte din Iași[44] și Ordinul național „Steaua României”, cea mai înaltă decorație oferită de Președintele României.

În octombrie 2012 Angela Gheorghiu a primit decorația regală "Nihil Sine Deo" [45] din partea Majestății Sale Regele Mihai I pentru promovarea valorilor românești peste hotare.

În octombrie 2014 i-a fost acordat titlul Doctor Honoris Causa de către Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca[46].

În 2014, Angela Gheorghiu a fost inclusă în "Gramophone Hall of Fame"[47] care celebrează artiștii ale căror contribuții la înregistrările de muzică clasică s-au dovedit a fi cele mai influente și de inspirație[48].

În octombrie 2015 a primit European Cultural Award într-o ceremonie la Frauenkirche în DresdaGermania.[49]

Lipsa colaborării cu Securitatea[modificare | modificare sursă]

În anul 2023, Libertatea publică faptul că Angela Gheorghiu ar fi semnat în vara lui 1987, când era în anul III de facultate, un angajament cu Securitatea. Avea numele de cod - Gina. Datorită faptului că în dosarul studiat de CNSAS nu s-a găsit decât o notă informativă prin care Gina aducea laude unui reprezentant al Patriarhiei, artista nu este considerată ca fiind un colaborator al Securității.[50][51]

Discografie[modificare | modificare sursă]

  • La Traviata (Verdi) Decca 1997 CD/DVD
  • The Puccini Experience RCA 1995
  • L'elisir d'amore (Donizetti) Decca 1996 CD/DVD
  • Arias Decca 1996
  • La Rondine (Puccini) EMI 1999
  • Carmen (Bizet) Teldec 1996
  • Duets and Arias EMI 1996
  • Romeo și Julieta (Gounod) EMI 1998
  • My World Decca 1998
  • Werther (Massenet) EMI 1999
  • Tripticul|Il Trittico (Puccini) EMI 1999
  • La Bohème (Puccini) Decca 1999
  • Werther (Massenet) EMI 1999
  • Classics on a Summer's Evening EMI 2001
  • Live in Prague 2001
  • Verdi Heroines Decca 2000
  • Manon (Massenet) EMI 2000
  • Classics on a Summer's Evening EMI 2001
  • Live in Prague 2001
  • Verdi: Requiem (Verdi) EMI
  • Casta Diva EMI 2001
  • Mysterium - Sacred Arias Decca 2001
  • Tosca (Puccini) EMI 2001 CD/DVD
  • Live From Covent Garden EMI 2002 CD/DVD
  • Prom at the Palace Opus Arte 2002 DVD
  • Carmen (Bizet) EMI 2003
  • The Essential Angela Gheorghiu Decca 2004
  • Diva EMI 2004
  • Last Night at the Proms Warner Classics 2004
  • Puccini EMI 2005
  • Art of Angela Gheorghiu Decca 2004 DVDx2
  • Live From La Scala EMI 2007
  • La traviata (Verdi) Arthaus Musik 2007 DVD/Blu-ray
  • La traviata (Live from La Scala) (Verdi) Arthaus-musik 2007 DVD
  • Marius et Fanny Larghetto 2008
  • Angela & Roberto Forever" EMI 2008
  • My Puccini EMI 2008
  • Great opera arias Kultur Video 2008
  • La bohème (Live from the Met) (Puccini) EMI 2008 DVD
  • Tribute to Pavarotti - One Amazing Weekend in Petra Decca 2009 DVD
  • Madama Butterfly (Puccini) EMI 2009
  • L'amico Fritz (Mascagni) Deutsche Grammophon 2009
  • Classical Legends- In Their Own Words EMI 2010
  • Best Of Angela Gheorghiu - DIVA EMI Japan 2010 CD+DVD
  • Les Stars du Clasique EMI UK/Zoom 2010
  • Romeo și Julieta (Gounod) Emi Classics 2010 - Reissued as part of "Home of the Opera" collection
  • La rondine (Puccini) EMI Classics 2010 - Reissued as part of "Home of the Opera" collection
  • Classical 2011 EMI 2010
  • La rondine (Live from the Met) (Puccini) EMI 2010 DVD
  • Faust (Live from ROH) (Gounod) EMI 2010 DVD
  • Fedora (Giordano) Deutsche Grammophon 2011 CD
  • Homage to Maria Callas EMI 2011 CD
  • Adriana Lecouvreur Decca 2012 DVD/Blu-ray
  • Tosca EMI 2012 DVD/Blu-ray
  • O, ce veste minunata! Colinde românești MediaPro Music 2013 CD
  • Guardian Angel. Christmas Carols MediaPro Music 2014 CD
  • Autograph. 25th Anniversary Boxed Set Warner Classics 2015 CD+DVD
  • Live from Covent Garden Warner Classics 2017 CD
  • The Complete Recitals on Warner Classics Warner Classics 2017 CD
  • Eternamente: The Verismo Album Warner Classics 2017 CD+Vinyl

Primul contract exclusiv l-a semnat cu Decca în 1995, unde a înregistrat Traviata de la Covent Garden, Elixirul dragostei de la Lyon, La bohème cu Orchestra de la Scala din Milano, recitalurile Arias cu orchestra teatrului Regio din Torino, Verdi Heroines cu orchestra „Giuseppe Verdi” din Milano, My World și Mysterium cu orchestra filarmonicii din Londra.

Al doilea contract exclusiv l-a semnat cu EMI (acum Warner Classics) în 1998, unde a înregistrat Duets and Arias cu Roberto Alagna și orchestra ROH Covent Garden, La Rondine de Puccini cu orchestra filarmonicii din Londra, Romeo și Julieta cu orchestra Capitol din Toulouse, Verdi per due cu Roberto Alagna și orchestra din Berlin, Gianni Schicchi de Puccini, Werther de Massenet cu orchestra din Londra, Manon de Massenet, Trubadurul cu orchestra filarmonicii din Londra și Carmen cu orchestra Capitol din Toulouse. După recitatul Casta Diva au urmat Classics on a Summer's Evening, Verdi Requiem și recitalul Live from Covent Garden din 2001.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Angela Gheorghiu”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b Angela Gheorghiu, SNAC, accesat în  
  3. ^ a b Angela Gheorghiu, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  4. ^ a b Angela Gheorghiu, Filmportal.de, accesat în  
  5. ^ IdRef, accesat în  
  6. ^ PORTRET: Angela Gheorghiu, una dintre cele mai renumite cântărețe de operă din lume, Radio România Cultural, 7 septembrie 2019
  7. ^ a b c d e f g PORTRET: Soprana Angela Gheorghiu împlinește 56 de ani, Radio România Cultural, 7 septembrie 2021
  8. ^ Soprana Angela Gheorghiu divorțează de tenorul Roberto Alagna, Digi24, 3 ianuarie 2012
  9. ^ Michael and Joyce Kennedy, Oxford Dictionary of Music, Oxford University Press, 2007
  10. ^ „concerte”. Arhivat din original la . 
  11. ^ Tosca la Internet Movie Database
  12. ^ Romeo and Juliet la Internet Movie Database
  13. ^ romaniainsider (), Two Romanians perform for Queen Elizabeth II at Royal Opera House gala (în engleză), Romania Insider 
  14. ^ Sting Angela Gheorghiu Pictures, Photos & Images - Zimbio, www.zimbio.com 
  15. ^ Angela Gheorghiu a concertat la Kennedy Center pentru Barack si Michelle Obama, MondoNews,  
  16. ^ Angela Gheorghiu | Warner Classics (în engleză), www.warnerclassics.com 
  17. ^ AGERPRES, DOCUMENTAR Soprana Angela Gheorghiu împlinește 50 de ani, www.agerpres.ro, arhivat din original la , accesat în  
  18. ^ Florin Badescu (), Teatrul Balșoi s-a redeschis. Angela Gheorghiu, invitată de onoare a lui Dmitri Medvedev - FOTO, Mediafax.ro 
  19. ^ Glanz und Glamour beim Opernball (în germană), wien.orf.at,  
  20. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  21. ^ Isabella Steppan (), Aufwühlender Seelenschmerz (în engleză), bachtrack.com 
  22. ^ Weidringer, 16 08 2015 um 18:22 von Walter (), Festspiele: Werther als höherer Naturbursch (în germană), Die Presse 
  23. ^ Welcome to Classical Music (în engleză), Classical Music, arhivat din original la , accesat în  
  24. ^ Review: Angela Gheorghiu (4D-International) (în engleză), Limelight 
  25. ^ Eventful: See Calendar of Events & Shows | Audacy (în engleză), www.audacy.com 
  26. ^ Press Release | Lincoln Center for the Performing Arts, www.aboutlincolncenter.org 
  27. ^ The Richard Tucker Opera Gala Hosted By Placido Domingo (în engleză), www.tcm.com 
  28. ^ Metropolitan Opera Review 2015-16- 'Tosca:' Angela Gheorghiu Rivets With Complex Portrayal of Title Role, Latin Post - Latin news, immigration, politics, culture,  
  29. ^ Angela Gheorghiu evoluează în Gala de Operă Monte Carlo, Radio România Muzical 
  30. ^ Hartston, William (), Opera Review: Tosca at the Royal Opera House (în engleză), Express.co.uk 
  31. ^ https://www.theguardian.com/profile/timashley (), Tosca review – an exceptionally intelligent evening (în engleză), the Guardian 
  32. ^ Gurtler, Camilla (), Review: Tosca, Royal Opera House (în engleză), A Younger Theatre 
  33. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  34. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  35. ^ Staatsoper’s Well Judged Tosca Makes a Strong Impression – Seen and Heard International, seenandheard-international.com 
  36. ^ Angela Gheorghiu (Soprano) - Short Biography, www.bach-cantatas.com 
  37. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  38. ^ „Gramophone awards”. 
  39. ^ „Echo Klassik gheorghiu”. 
  40. ^ Universal Music Group (), Biografie Januar 2009 (în germană), www.universal-music.de 
  41. ^ Angela Gheorghiu | Classical Brit Awards 2010, web.archive.org, , arhivat din original la , accesat în  
  42. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  43. ^ http://www.angelagheorghiu.com/biography.html
  44. ^ Iasi, Ziarul de, Angela Gheorghiu si Costin Miereanu vor primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arte din Iasi, www.ziaruldeiasi.ro 
  45. ^ Familia Refala, Decoratia regala Nihil Sine Deo
  46. ^ Redactia (), Soprana Angela Gheorghiu a devenit de astăzi Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică, Clujul Cultural 
  47. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  48. ^ http://www.gramophone.co.uk/halloffame
  49. ^ Dorina Călin (), Angela Gheorghiu, despre European Cultural Award: Premiul recunoaște valoarea exprimată prin voce, Mediafax.ro 
  50. ^ www.libertatea.ro: Marele secret al unei mari artiste. Soprana Angela Gheorghiu a semnat, în studenție, un angajament cu Securitatea. La dosar există o singură notă informativă - de Emilian Tilibașa, Alexandra Șerban, Miercuri, 12 aprilie 2023, 06:55, accesat 12 aprilie 2023
  51. ^ www.hotnews.ro: Soprana Angela Gheorghiu a semnat, în studenție, un angajament cu Securitatea. La dosar există o singură notă informativă - accesat 12 aprilie 2023

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Angela Gheorghiu la Wikimedia Commons

Interviuri