Anexarea Crimeei de către Federația Rusă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Crimeea în Rusia
Sergey Aksyonov, Vladimir Konstantinov, Vladimir Putin și Alexey Chaly semnează un tratat prin care Crimeea și Sevastopol sunt declarate oficial subiecți federali ai Rusiei.

Anexarea Crimeei de către Federația Rusă se referă la un proces politic, care a avut loc în 2014, prin care Peninsula Crimeea, la acel timp parte a Ucrainei, a intrat sub controlul Rusiei și a fost integrată ca doi subiecți federali - Republica Crimeea și orașul federal Sevastopol. [1] Anterior Rusia a semnat tratatul de frontieră cu Ucraina și Memorandumul de la Budapesta prin care garanta integritatea teritorială a Ucrainei.

Procesul a stârnit multe controverse și este considerat de către UE, G7, OSCE, NATO si ONU drept o anexare ilegală [2], care a început ca urmare a intervenției Rusiei în Republica Autonomă Crimeea și în orașul Sevastopol, diviziuni administrative ale Ucrainei, și după ce autoritățile locale nerecunoscute și-au declarat independența față de Ucraina și au organizat un referendum, sub ocupație militară rusă, referendum nerecunoscut și considerat ilegal de guvernul de la Kiev și de comunitatea internațională.[2]

Rusia consideră procesul acesta ca aderarea națiunii independente „Republica Crimeea”, proclamată atunci când regiunile s-au unit și, ulterior, au solicitat admiterea lor în Rusia, în conformitate cu un referendum care, care conform poziției ruse, reflecta astfel de dorință. Ucraina contestă tratatul, deoarece nu recunoaște independența Republicii Crimeea sau aderarea în sine ca fiind legitime. [3] Aceasi pozitie este luata si de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, care a adoptat Rezolutia 68/262, confirmand „integritatea teritoriala a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute pe plan internațional”. [4] Vladimir Putin a recunoscut în cele din urmă că în timpul referendumului armata rusă era prezentă în toată peninsula,[5] după ce anterior declara că trupele înarmate sunt forțe de autoapărare locale.[6]

Cauze sau pretexte[modificare | modificare sursă]

Conflictele înghețate ale Rusiei
 • Crimeea este o zona majoritar rusească, populatia fiind compusă din 58,32% ruși, 24,32% ucraineni și 12,03% tătari (populatia tatara, desi majoritara nu mult timp in urma, a scazut dramatic de-a lungul ultimului secol datorita pogromului rusesc).
 • Peninsula Crimeea este o zonă cu mare importanță socio-economică pentru Rusia. Se pare de asemenea ca aici sunt multe case de vacanta ale oficialilor de la Moscova, iar bazele militare de aici sunt greu de mutat.
 • În perioada protestelor pro-europene din Ucraina guvernul pro-rus al lui Viktor Ianukovici a fost inlocuit cu cel pro-european condus de Oleksandr Turcinov.
 • Cel din urmă, caracterizat de către guvernul rus ca „un guvern naționalist, a suprimat drepturile minorităților de a folosi limbile: rusă, română, maghiară și tătară, acestea pierzându-și oficialitatea în raioanele în care majorează”[necesită citare] (deși o lege a fost adoptată de Parlament în sensul limitării drepturilor de utilizare a limbilor minoritare și regionale, ea nu a fost promulgată și nu a intrat în vigoare, minoritățile păstrându-și drepturile obținute[7]).
 • Pe acest motiv Consiliul Federației Ruse a autorizat intervenția armată pe teritoriul Ucrainei, la solicitarea președintelui Putin (fost ofiter KGB).
 • Forțele separatiste (pro-ruse) din Crimeea au susținut aderarea la Rusia. Se pare ca aceste forte sunt urmasele colonistilor rusi care au fost relocate pe teritoriul Crimeii de catre Stalin si alti lideri sovietici.

Intervenția armată rusă în Ucraina[modificare | modificare sursă]

articol principal : Intervenția armată rusă în Ucraina din 2014

Referendumul pentru independență și aderarea la Rusia[modificare | modificare sursă]

articol principal : Referendumul din Crimeea, 2014

Integrarea în Federația rusa[modificare | modificare sursă]

Recunoașterea la nivel mondial[modificare | modificare sursă]

Marea majoritate a comunității internaționale nu a recunoscut Republica Crimeea și Sevastopol ca parte Rusiei. Multe țări din America de Nord, Europa, Oceania și America Centrală, precum și din Asia și Africa, au denunțat deschis referendumul și alipirea, și continuă să considere Crimeea ca diviziune administrativă a Ucrainei. De menționat că, totuși, unele state au recunoscut referendumul. Celelalte rămase și-au păstrat opinia neutră. Rezoluția 68/262 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (susținând poziția că Crimeea și Sevastopol rămân parte a Ucrainei) a adunat 100 voturi pentru și 11 contra, alte 58 de state abținându-se, iar 24 din 193 state membre nu au luat parte la voting din motiv că au absentat. Cele 100 de state care au votat în favoarea Ucrainei, reprezintă aproximativ 34% din populația globului, cele 11 care au fost contra reprezintă circa 4.5%, cele 58 care s-au abținut reprezintă circa 58%, iar cele 24 absente reprezintă circa 3.5%.

Câteva membre ale Națiunilor Unite și-au expus poziția referitor la recunoașterea Republicii Crimeea și Sevastopolului ca subiecte federale ale Rusiei:

Poziția  Belarusului este vagă: ea include "Ucraina trebuie să rămână stat integru, indivisibil, ne-aliat" și "Pentru Crimeea, nu îmi place când integritatea și independența țării este violată", și totuși "Astăzi Crimeea este parte a Federației Ruse. Nu mai contează că recunoaștem sau nu, faptul rămâne." și "Chiar dacă Crimeea va fi recunoscută ca regiune a Federației Ruse de-jure, asta nu mai contează".[12]

Trei state non-membre ONU au recunoscut rezultatele referendumului: Abhazia, Ossetia de Sud, și Nagorno-Karabah. Cea de-a patra, Transnistria, pe 18 martie a trimis o cerere de alipire la Federația Rusă urmând exemplul Crimeei.[13][14][15] Pe 16 aprilie Transnistria a cerut Rusiei și Națiunilor Unite să-i recunoască independența.[16] Putin cunoaște despre cererea de recunoaștere Transnistriei, conform lui Dmitri Peskov.[17]

Următoarele state au recunoscut Referendumul din Crimeea din 2014.

Stat Membru ONU Data Referințe
 Rusia Da 17 martie 2014 [18]
 Venezuela Da 17 martie 2014 [19][20]
 Osetia de Sud Nu 17 martie 2014 [21]
 Abhazia Nu 17 martie 2014 [21]
 Kazahstan Da 18 martie 2014 [22][19]
 Armenia Da 19 martie 2014 [23][19][20]
 Nagorno-Karabah Nu 19 martie 2014 [24]
 Kîrgîzstan Da 20 martie 2014 [25][19]
 Uganda Da 21 martie 2014 [26][27]
 Afghanistan Da 22 martie 2014 [19][28]
 Coreea de Nord Da 22 martie 2014 [19][20]
 Siria Da 22 martie 2014 [19][20]
 Belarus Da 23 martie 2014 [29][30][20]
 Cuba Da 27 martie 2014 [20]
 Bolivia Da 27 martie 2014 [20]
 Nicaragua Da 27 martie 2014 [20]
 Sudan Da 27 martie 2014 [20]
 Zimbabwe Da 27 martie 2014 [20]

Viziune[modificare | modificare sursă]

Din motive politice și economice, Rusia are ca plan anexarea Crimeei, deoarece dorește să-și extindă teritoriul.

"Republica Crimeea este considerată parte componentă a Federației Ruse începând de la semnarea acordului", afirmă Kremlinul. Această afirmație dă de inteles că după ce Rusia va semna acordul in data 23.04.2014, Crimeea va apartine Rusiei. Crimeea a fost și rămâne în sufletul rușilor o parte integrantă a Rusiei.

Crimeea a fost cedată în 1954 Ucrainei de liderul sovietic Nikita Hrușciov, o decize, care, potrivit lui Vladimir Putin, a "încălcat normele constituționale" din acel moment. "Când Crimeea a ajuns dintr-o dată în componența altui stat (după dezmembrarea URSS), Rusia a simțit că a fost nu doar furată, ci jefuită", a mai afirmat liderul rus. "Referendumul din Crimeea a fost organizat în conformitate deplină cu procedurile democratice și dreptul internațional", a declarat Vladimir Putin, într-un discurs susținut în Parlament, unde a fost primit cu aplauze prelungite. Vladimir Putin a insistat că rezultatele referendumului de duminică, unde locuitorii din Crimeea s-au pronunțat masiv în favoarea alipirii peninsulei la Rusia, nu pot fi contestate.

Liderul rus a mai afirmat că pensinsula Crimeea are legături istorice, culturale, religioase și spirituale cu locuitorii din Rusia, Ucraina și Belarus, ceea ce explică poziția Moscovei față de regiune. Președintele rus a făcut referire și la persecutarea etnicilor tătari din Crimeea și a altor minorități din spațiul sovietic și a asigurat că noile autorități de la Simferopol doresc să repare aceste lucruri: una dintre măsurile acesteia vizează limba tătara să devină oficială în Crimeea, alături de rusă și ucraineană. Vladimir Putin l-a criticat pe liderul sovietic Nikita Hrușciov, afirmând că acesta a cedat Crimeea Ucrainei fără să țină seama de dorința locuitorilor din regiune .

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Putin signs laws on reunification of Republic of Crimea and Sevastopol with Russia”. ITAR TASS. 21 martie 2014. http://en.itar-tass.com/russia/724785. Accesat la 21 martie 2014. 
 2. ^ NATO Secretary-General: Russia's Annexation of Crimea Is Illegal and Illegitimate”. Brookings. 19 martie 2014. http://www.brookings.edu/blogs/brookings-now/posts/2014/03/nato-secretary-general-russia-annexation-crimea-illegal-illegitimate. 
 3. ^ Oleksandr Turchynov (20 martie 2014). „Декларація "Про боротьбу за звільнення України" (Declaration "Of the Struggle for the Liberation of Ukraine")”. Parliament of Ukraine. http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/1139-18. Accesat la 24 aprilie 2014.  uk
 4. ^ United Nations A/RES/68/262 General Assembly”. United Nations. 1 Apr 2014 accessdate=24 Apr 2014. http://daccess-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/N13/455/19/PDF/N1345519.pdf?OpenElement. 
 5. ^ Putin a recunoscut prezența militarilor ruși în Crimeea, VR, 17 aprilie 2014
 6. ^ http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2014/03/222988.htm
 7. ^ RIA Novosti: Ucraina ar putea renunța la alfabetul chirilic”. România liberă. http://www.dw.de/nimic-nu-mai-poate-%C3%AEmpiedica-liberalizarea-regimului-de-vize-pentru-moldova/a-17541794. Accesat la 29 aprilie 2014. 
 8. ^ a b c Gunmen Seize Government Buildings in Crimea”. The New York Times. 27 februarie 2014. http://www.nytimes.com/2014/02/28/world/europe/crimea-ukraine.html. Accesat la martie 1, 2014. „Masked men with guns seized government buildings in the capital of Ukraine's Crimea region on Thursday, barricading themselves inside and raising the Russian flag after mysterious overnight raids that appeared to be the work of militant Russian nationalists who want this volatile Black Sea region ruled from Moscow.” 
 9. ^ Visiting Russia, Fidel Castro's Son Scoffs at U.S. Sanctions Over Crimea
 10. ^ Nicaragua recognizes Crimea as part of Russia”. Kyiv Post. 27 martie 2014. http://www.kyivpost.com/content/ukraine/nicaragua-recognizes-crimea-as-part-of-russia-341102.html. 
 11. ^ Russian Federation Council ratifies treaty on Crimea’s entry to Russia. itar-tass.com. 21 martie 2014
 12. ^ President of the Republic of Belarus Alexander Lukashenko answers questions of mass media representatives on 23 martie 2014. president.gov.by. 23 martie 2014.
 13. ^ Transnistria wants to merge with Russia”. Vestnik Kavkaza. 18 martie 2014. http://vestnikkavkaza.net/news/politics/52743.html. Accesat la 18 martie 2014. 
 14. ^ Moldova's Trans-Dniester region pleads to join Russia”. Bbc.com. 18 martie 2014. http://www.bbc.com/news/world-europe-26627236. Accesat la 18 martie 2014. 
 15. ^ Dniester public organizations ask Russia to consider possibility of Transnistria accession”. En.itar-tass.com. 18 martie 2014. http://en.itar-tass.com/world/724121. Accesat la 18 martie 2014. 
 16. ^ Gianluca Mezzofiore (16 aprilie 2014). „Transnistria Urges Kremlin and UN to Recognise Independence”. International Business Times. http://www.ibtimes.co.uk/transnistria-urges-kremlin-un-recognise-independence-1445126. Accesat la 6 mai 2014. 
 17. ^ Peskov: Putin aware of Transnistria's request on independence recognition”. KyivPost. 17 aprilie 2014. http://www.kyivpost.com/content/ukraine/peskov-putin-aware-of-transnistrias-request-on-independence-recognition-343896.html. Accesat la 6 mai 2014. 
 18. ^ Президент РФ подписал указ о признании независимости Крыма. Russian.rt.com. 17 martie 2014.
 19. ^ a b c d e f g Afghanistan respects Crimea's right to self-determination – Karzai. rt.com. 22 martie 2014
 20. ^ a b c d e f g h i j UN General Assembly approves referendum calling Russia annexation of Crimea illegal. Associated Press via Fox News. 27 martie 2014
 21. ^ a b Sokhumi, Tskhinvali Recognize Crimea Vote”. civil.ge. 17 martie 2014. http://www.civil.ge/eng/article.php?id=27044. 
 22. ^ Kazakhstan supported Russia on the ‘Crimean question’. qha.com.ua. 19 martie 2014
 23. ^ Sarkisian Backs Crimean Referendum in Phone Call with Putin. asbarez.com. 19 martie 2014
 24. ^ Karabakh Foreign Ministry Issues Statement on Crimea. Asbarez.com. Retrieved on 23 martie 2014.
 25. ^ Kyrgyzstan Recognizes Crimea Referendum Results. ria.ru. 20 martie 2014.
 26. ^ Маргелов: лидеры африканских стран поддерживают позицию РФ по Крыму. ria.ru. 20 martie 2014
 27. ^ Африка признаёт референдум // Метро.- № 35 (47/2965). 21 martie 2014. p. 4
 28. ^ Karzai: Afghanistan Endorses Crimean Right to Decide Their Future. tolonews.com. 23 martie 2014
 29. ^ Belarusian president: Crimea is de-facto part of Russia. rt.com. 23 martie 2014
 30. ^ Lukashenko: Crimea is part of Russia now. itar-tass.com. 23 martie 2014

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Anexarea Crimeei de către Federația Rusă