Anevrism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Anevrism
Specialitatechirurgie vasculară  Modificați la Wikidata
Clasificare și resurse externe
ICD-9442  Modificați la Wikidata
ICD-10I72  Modificați la Wikidata
ICD-11  Modificați la Wikidata
DiseasesDB15088
MedlinePlus001122
MeSH IDD000783  Modificați la Wikidata
Imagine angiografică a unui anevrism cerebral

Anevrismul reprezintă o formațiune vasculară cu aspect tumoral, localizată pe traiectul unei artere (cel mai des) sau vene[1]. Se prezintă ca o dilatare (ca un sac) a vasului sanguin și poate fi localizat oriunde în organism[2]. Cu toate acestea, cel mai adesea el se dezvoltă în segmentul abdominal al arterei aortice și la nivelul vaselor creierului (anevrism cerebral)[3]. În majoritatea cazurilor este asimptomatic.

Termenul se mai folosește – în cadrul unor cuvinte compuse, pentru o descrie condiția în care apare o dilatație patologică segmentară situată la nivelul peretelui inimii – cel mai frecvent situată la nivelul ventriculului stîng și adesea consecința unui infarct miocardic transmural.[4]

Tratament[modificare | modificare sursă]

Dacă este detectată orice formă de anevrism, este necesară intervenția chirurgicală.

  • Anterior, chirurgia clasică a fost folosită în acest scop. Esența operației a fost să acopere partea deteriorată, înlocuind-o cu o proteză din plastic sau cu un fragment dintr-un vas de sânge dintr-o altă parte a corpului.
  • Clinicile moderne pentru tratamentul unor astfel de patologii se aplică chirurgiei endovasculare utilizând embolia iatrogenică cu materiale sintetice din segmentul arterei anormale, sau impunerea unui clip pe gâtul anevrismului pentru a opri zona din sânge.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rusu V - Dicționar Medical, Ed.Medicală, București 2001
  2. ^ Anevrismul cerebral, medicina-interventionala.ro, accesat la 10 aprilie 2014
  3. ^ en Brain aneurysm, NHS Choises (nhs.uk), accesat la 10 aprilie 2014
  4. ^ en Essentials of Rubin's Pathology - sixth edition ; Emanuel Rubin, Howard M. Reisner; Wolters Kluwer Health| Lippincott Williams & Wilkins, 2014, p. 298, ISBN 978-1-4511-1023-4