Andrei Teașcă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Andrei Teașcă
Date personale
Născut (51 de ani) Modificați la Wikidata
București
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieactor / magician / art terapeut
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Andrei Teașcă (n. 13 octombrie 1972, București) este actor, regizor, scenarist, magician și art-terapeut român, doctor în Artele Spectacolului.

Andrei Teașcă este un deschizător de drumuri în prezentarea și familiarizarea publicului românesc cu arta magiei ca artă de spectacol și ca formă de terapie pentru copii, părinți, studenți, sau persoane cu dizabilități psihice și fizice. Fondator al Teatrului de Magie Arhivat în , la Wayback Machine. - unicul teatru de acest gen din România, al Academiei de Magie Arhivat în , la Wayback Machine. și al organizațiilor de profil (AMIR, Romagic, FRIM) a realizat numeroase spectacole în premieră națională, a propus concepte unice precum Iluzionismul teatral, MagicArtTherapy, Easy4Parents și a luptat pentru ca meseria de magician sa fie recunoscută, prin introducerea standardului ocupațional în COR.

Membru Internațional Brotherhood of Magicians, membru Society of American Magicians și membru UNITER.

Familie[modificare | modificare sursă]

Tatăl - G. Teașcă (4 octombrie 1926 - 17 septembrie 2002), regizor de teatru și televiziune

Biografie[modificare | modificare sursă]

1993-1995 - Teatrul Studențesc PODUL
1995-1998 - membru al trupei lui Dan Puric
1995-1999 - Universitatea Națională de Arta Teatrală si Cinematografică, secția Actorie
1996 - actor în OEDIP, la Opera Națională București regia Andrei Șerban

2001-2007 - Contracte de iluzionism în Everland – Seul, în Teatre Varieteuri, Teatre de Magie, hoteluri, cazinouri. Membru participant la colocvii de Arta Iluzionismului în Coreea de Sud.
2007-2009 - Președinte și membru fondator Asociația Magicienilor si Iluzionistilor din România - AMIR
2009 - fondator Teatrul de Magie Arhivat în , la Wayback Machine.. Andrei Teașcă a urcat magia la rang de artă realizând astfel primul spectacol de iluzionism pe o scenă de teatru din România, Magic Show la Teatrul Nottara. Pentru el, Teatrul de Magie înseamnă întâlnirea iluzionismului cu teatrul, muzica, dansul, pantomima definindu-l ca Iluzionism teatral. Specialiștii care au reacționat la acest concept unic sunt directorii de teatre care l-au susținut pe Andrei Teașcă oferindu-i posibilitatea de a juca spectacolele sale la Teatrul Nottara, Teatrul Foarte Mic, Teatrul de Comedie, Teatrul Ion Creangă.

2009 - fondator Academia de Magie Arhivat în , la Wayback Machine. din România. La 14 noiembrie 2009, Andrei Teașcă a pus bazele Academiei de Magie, unde și-a propus să formeze și să pregătească tineri magicieni, insuflându-le respectul pentru aceasta artă și ajutându-i să-și găsească un drum personal care să le aducă împlinirea și succesul pe care și-l doresc.

2010 - Gala Comediei Românești - La cererea directorului Teatrului de Comedie, George Mihăiță, Andrei Teașcă a prezentat Gala Comediei Românești din anul 2010 prin momente de iluzionism teatral. Juriul a fost alcătuit din: Sanda Manu, Marina Constantinescu, Vladimir Găitan. Premiile și premianții au apărut prin efecte magice, magicianul concepând momente speciale pentru această gală. Marii actori Mircea Albulescu, Sanda Toma, Dumitru Rucăreanu au primit premiile de excelență într-o prezentare magică cum nu a mai avut pană atunci Teatrul de Comedie. De asemenea și actorul Horațiu Mălăele a primit premiul pentru cel mai bun actor și regizor. Toate acestea au fost reunite în Gala: „MAGICOMIC”.

2010 - Pentru prima dată Andrei Teașcă introduce iluzionismul la Operetă. Apariție cu un moment special de magie în spectacolul realizat de Teatrul Național de Operetă din București "Paris, Mon Amor".

2010 - Festivalul de Magie "Houdini Magic Festival". În toamna anului 2010 Andrei Teașcă a inaugurat Festivalul de Magie "Houdini Magic Festival" ediția I, cu sprijinul Teatrului de Comedie. Festivalul își propune să ofere publicului român o incursiune în fascinanta lume a magiei, dezvăluind tainele unei culturi puțin promovate în România, dar cu un mare impact asupra rațiunii și imaginației individului. Tot în cadrul acestui festival s-a organizat și primul concurs de magie pentru tinerii pasionați de iluzionism. Prima ediție s-a bucurat de succes și a fost urmată de încă patru.

2010-2011 - Regizor, scenarist și personaj principal în spectacolul “HAZARD – Recital de Magie” – realizat în coproducție cu Teatrul Național de Operetă "Ion Dacian".
2011 - Membru fondator al “Romagic” și președinte fondator FRIM - Federația Româna de Iluzionism și Magie. Este singura organizație de profil din Europa acreditată să organizeze cursuri de formare profesională și să ofere certificate de magician, avizate de Ministerul Muncii și Educației, recunoscute pe plan international.

2012 - Asociația Teatrul de Magie, devine membru cu drepturi depline în FISM - International Federation of Magic Societies

2014 - Fondator – Houdini Magic Bar Arhivat în , la Wayback Machine.. A fost inaugurat primul spatiu dedicat iluzionismului si pasionatilor de magie, sub forma de bar tematic.

2015 - Participare la EXPO Milano Arhivat în , la Wayback Machine. - Pavilionul României. Coordonator proiect.

2016 - Fondator – Casa Magicianului - sediul Teatrului de Magie, un spațiu dedicat spectacolelor, cursurilor Academiei de Magie, precum și petrecerilor tematice pentru copii, workshop-urilor de art terapie și a ședințelor de consiliere terapeutică.

2017 - Doctor în artele spectacolului, titlu obținut la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale - București, cu Teza de Doctorat: „Teatrul de Magie – Inovație în artele spectacolului”

2019 - Dialoguri de viață - conferință despre dialogul cu ceilalți, dar în special cel cu tine.

2019 - Easy4Parents - Părinte. Fișa postului. Consiliere și workshop pentru părinți.

2019 - MagicArtTherapy - metodă personală de terapie prin artă după 10 ani de cerecetare în cadrul Academiei de Magie. Primul laborator de Magic Art Therapy în Centrul de Zi Alternativa pentru tineri cu dizabilități intelectuale și Primul curs de formare

2020 - Lansarea serialului fantasy online "Misterele din Casa Magicianului"

2021 - "Consilierul de la Miezul nopții" - lansarea unui format unic de streaming educațional live care pune în discuție și oferă răspunsuri problemelor tinerilor, întrebărilor pe care până acum nu au avut curajul să le adreseze nimănui.

2021 - Premiera spectacolului online, interactiv, de magie pentru copii "Magicianul de acasă"

Spectacole concepute și realizate de Andrei Teașcă pentru Teatrul de Magie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Știri[modificare | modificare sursă]