Andrei Gheorghe

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Andrei Gheorghe
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Lipețk, RSFS Rusă, URSS Modificați la Wikidata
Decedat (56 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Voluntari, Ilfov, România Modificați la Wikidata
Cetățenie Rusia Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Andrei Gheorghe (n. , Lipețk, RSFS Rusă, URSS – d. , Voluntari, Ilfov, România) a fost o personalitate media, prezentator, realizator de emisiuni de radio și televiziune din România, realizator de filme documentare și de scurt metraj.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Tatăl lui, originar din România, a studiat la școala de aviație din Lipețk, Rusia, iar mama sa, rusoaică, era fiica comandantului școlii de aviație.[2] Andrei a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (secția rusă-engleză), Universitatea din București.

Anii 1990[modificare | modificare sursă]

Între 1991 și 1993 a fost reporter special la Radio Constanța și a realizat mai multe emisiuni la posturile Radio Sky Constanța (1993-1996; „Videomania”, „Vineri 13”), Pro FM București (1996-2003; „Midnight Killer” „13-14”) și „Lanțul Slăbiciunilor” la Pro TV.

Din 2003[modificare | modificare sursă]

În 2003 și 2004 realizează la Antena 1 emisiunea „Gheorghe” și reia emisiunea „13-14 cu Andrei”, mai întâi la Radio 21, iar apoi, în perioada 2005-2006, la Radio Total.

A avut un rol secundar în filmele Amen al lui Costa Gavras, Tinerețe fără tinerețe al lui Francis Ford Coppola și a colaborat cu Paraziții pentru albumul Irefutabil.

În 2004 a fost consilier media și realizator de emisiuni („Politica, frate!” și „Am o știre pentru tine!”) la Realitatea TV. A scris la „Academia Cațavencu” și în ghidul „24-FUN”.

În afară de realizarea de emisiuni radio și TV, a deținut funcții de conducere la posturile unde a lucrat: director general al Radio Sky Constanța și Pro FM București, director de programe al trustului Media Pro, consilier în probleme de marketing la Antena 1 București.

În 2006 în colecția „Ego Publicistică” de la Polirom a apărut volumul Midnight Killer - Banalitatea s-a născut la oraș, însoțit de un CD audio.

A realizat un scurt metraj în 2008, numit Dubla personalitate. A fost realizatorul emisiunii „Cu Gheorghe și Mihaiu” de la Radio Guerilla și a acceptat provocarea de la Kanal D pentru a modera reality-show-ul românesc „Rătăciți în Panama”. În 2009 a anunțat un nou proiect: „www.presa.nu”. Din data de 5 ianuarie 2010 s-a ocupat cu organizarea departamentului de comunicare din cadrul Ministerului de Finanțe până în luna februarie a aceluiași an.

A realizat emisiunile „Salutare Națiune” (din 3 octombrie 2010 pe Prime în Chișinău, Republica Moldova), „Clubul de poker” (din 24 octombrie 2010 pe Prima TV în România), „Oameni și oameni” (din 13 februarie 2012 pe The Money Channel).

A colaborat cu trupa Paraziții pentru albumul Irefutabil.

Decesul[modificare | modificare sursă]

A decedat în locuința sa din Voluntari pe data de 19 martie 2018, ora 22:15 din cauza unui stop cardio-respirator. [3]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

  • Periferic (2010) - joacă rolul lui Cosmin
  • În căutarea lu' Malone Muistu' (2010)
  • Bani (2008)
  • Dublă personalitate (2008), la care este și scenarist
  • Youth Without Youth / Tinerețe fără tinerețe (2007) - șofer de taxi
  • Amen (2002) - ofițer francez

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Andrei Gheorghe 
  2. ^ Rodica Ciorănică (). „A. Gheorghe: „Ia lipceanin. Am crescut la dace...". vipmagazin.md. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „A murit Andrei Gheorghe. Primele informaţii ale legiștilor”. Digi24. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri