Andreea Iridon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Andreea Iridon
Date personale
Născută (24 de ani) Modificați la Wikidata
Tilișca, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiegimnastă artistică[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Sportgimnastică artistică  Modificați la Wikidata
Prezență online

Andreea Maria Iridon (n. , Tilișca, Sibiu, România) este o gimnastă din lotul feminin de gimnastică al României. La Campionatele Europene pentru Junioare din 2014 de la Sofia, a câștigat argint la bârnă, bronz la sol și bronz pe echipe.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Andreea s-a născut în comuna Tilișca, județul Sibiu și de la 5 ani s-a mutat la Deva pentru a se antrena la clubul CNS Cetate Deva.  Aparatele ei preferate sunt solul și Bârna, iar gimnasta favorită este Anastasia Lukin.

Cariera la junioare[modificare | modificare sursă]

Prima competiție europeană la care a participat Andreea Iridon este un concurs alături de Germania și SUA. Gimnasta a terminat pe locul 3 cu echipa și pe locul 10 la individual.

În iulie 2013, Andreea a concurat la Festivalul Olimpic al Tinereului European  unde, alături de Laura Jurca și Silvia Zarzu, au obținut medalia de bronz pe echipe și bronz la bârnă. De asemenea, ea a câștigat bronz la bârnă, la egalitate cu Claire Martin (Franța).  La sol, a terminat pe locul 4, la doar 0.1 în spatele colegei sale, Silvia Zarzu. La Campionatul Mondial de Juniori din Japonia, în același an,  Iridon a câștigat argintul la paralele, în spatele lui Bailie Key (America). 

La Campionatele Naționale, gimnasta a câștigat bronzul la individual, după Larisa Iordache și Andreea Munteanu. Aceeași medalie de bronz și-a trecut-o în palmares la paralele și a terminat pe locul 6 la bârnă. 

În octombrie, la Campionatele Naționale de Junioare, Andreea a câștigat aurul la paralele și bârnă, dar a terminat pe 12 la individual.

La trofeul City of Jesolo din 2014, Andreea Iridon a obținut medalia de argint alături de echipa României, unde a concurat la paralele și la bârnă. La aceeași competiție ea a obtinut bronzul la bârnă, cu un punctaj de 14.300. Într-o altă competiție internațională între Franța, Belgia și România, gimnasta a câștigat aurul cu echipa și la individual.

În mai, la Campionatul European pentru Junioare, Andreea a contribuit la bronzul obținut de echipa României. La individual compus a terminat pe locul 6, cu un total de 53.933,  în timp ce la bârnă și la sol a câștigat medalia de argint. La bârnă  a terminat cu un punctaj de 14.433, în spatele Angelinei Melnikova (Rusia). La sol, a împărțit treapta a doua a podiumului cu Amz Tinker (Anglia).

La Campionatele Naționale, Andreea a câștigat bronz la individual, după Larisa Iordache și Ștefania Stănilă; argint la paralele, în spatele Larisei Iordache și bronz la bârnă, după Andreea Munteanu și Iordache.

Cariera la senioare[modificare | modificare sursă]

Din 2015, Andreea Iridon concurează pentru echipa de senioare. Ea face parte din lotul României pentru Campionatele Europene  de Gimnastică de la Montpellier, care are loc între 17 și 19 aprilie 2015.

Legături externe[modificare | modificare sursă]