Anda Onesa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Anda Onesa
Date personale
Născută (63 de ani) Modificați la Wikidata
Pucioasa, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță
actriță de film Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Anda Onesa (n. , Pucioasa, Dâmbovița, România) este o actriță română de film.

A debutat la 17 ani în Septembrie (1978, r. Timotei Ursu), când încă nu terminase liceul, după ce făcuse anterior figurație în filmul E-atît de-aproape fericirea (1978). Actriță fără studii de specialitate (a terminat Facultatea de Filosofie din București în 1983), apare într-o serie de filme românești din anii'70-'80, aducând un stil de joc proaspăt și devenind „un fel de Dan Nuțu feminin[1]. Un singur film important în care mai joacă după 1990, „Balanța” (1992, r. Lucian Pintilie). A fost căsătorită cu profesorul Adrian Firică, cu graficianul Daniel Ionescu-Dion și în prezent este căsătorită cu Arnold Lieberman.

Viața personală[modificare | modificare sursă]

După Liceul din Pucioasa, urmează cursurile Facultății de Filosofie - absolventă 1983, fiind repartizată în Țigănești, Județul Teleorman. Rămâne 5 ani aici ca profesoară (predă desen, muzică, istorie, geografie, constituție, cunoștințe social-politice și cunoștințe economice[2]), făcând naveta din Alexandria, unde locuia.

Din 1988 revine în București, predând la un liceu filosofia la clasa a XII-a până în 1990[2].

Renunță la cariera didactică pentru a se dedica între 1990-1991 muncii în Televiziune, unde eșuează datorită unei dispute cu Mihai Tatulici[3].

În 1991 emigrează în Statele Unite ale Americii, căsătorindu-se cu graficianul Daniel Ionescu-Dion, de care divorțează după 5 ani. În America a învățat mai întâi engleza, pe care nu o știa. După divorțul de Daniel Ionescu în 1996, s-a angajat la o galerie de artă, unde l-a cunoscut pe actualul soț, proprietarul unui magazin de mobilă la mâna a doua, Arnold Lieberman[2]. Au împreună doi copii: o fetiță, Clio India (n. 1998) și un băiat, Theo (n. 1988) din prima căsnicie a soțului[4].

A fost profesoară suplinitoare de istorie americană pentru 2 ani între 1993-1995, după care a renunțat și a urmat cursuri de vânzări imobiliare (este din 2006 agent imobiliar autorizat) și de Feng Shui (din 2007 consultant calificat)[5].

Locuiește din 1997 cu familia într-o periferie a New Yorkului, Croton On Hudson, la 14 minute de închisoarea Sing Sing.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Cristina Corciovescu, Bujor T.Rîpeanu - 1234 Cineaști români , Ed. Științifică 1996
  • Tudor Caranfil - Dicționar de filme românești , ed. Litera 2002

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri