Anatol Țăranu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Anatol Țăranu
Date personale
Născut (72 de ani)
Chișinău, RSS Moldovenească
Căsătorit cuLudmila Lazăr, PhD
CopiiTeodor, Cristian, Gabriela
Cetățenie Republica Moldova Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalist
istoric
diplomat
politician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova
În funcție
5 martie 2005 – 5 aprilie 2009
În funcție
3 septembrie 1990 – 1993
Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă
În funcție
1993 – 1994
PreședinteMircea Snegur
Prim-ministruAndrei Sangheli
Precedat dePetru Lucinschi
Succedat deValeriu Pasat

PremiiOrdinul Republicii ()
Medalia „Meritul Civic” ()
Partid politicPartidul Național Liberal (Republica Moldova)
Alianța Moldova Noastră
Alte afilieriFrontul Popular din Moldova
Alma materUniversitatea de Stat din Moldova

Anatol Țăranu (n. 19 octombrie 1951) este un istoric, comentator politic și politician din Republica Moldova, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Anatol Țăranu s-a născut la data de 19 octombrie 1951. Este de profesie istoric, obținând și titlul științific de Doctor în istorie. A fost numit apoi în funcția de director al Centrului de Politologie și Istorie Politică al Universității de Stat din Moldova. Fost membru PCUS.

A fost consilier prezidențial și negociator șef al Chișinăului cu separatiștii transnistreni, devenind apoi ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă.

La alegerile parlamentare din martie 2005, a fost ales ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pe listele alianței Blocul electoral Moldova Democrată.

În 2005 a înaintat în parlament un proiect privind modificarea și completarea Legii nr. 1225-XII din 8 decembrie 1992 privind reabilitarea victimelor represiunilor politice, modificări adoptate în cele din urmă la 29 iunie 2006, în vigoare de la 1 ianuarie 2007. Potrivit acesteia, victimele represiunilor politice vor primi despăgubiri pentru imobilele pierdute. În cazul în care prețul acestora este evaluat până la 200 mii lei, plata compensațiilor urmează a fi eșalonată pe o perioadă de 3 ani, iar în cazul în care depășește această sumă – pe o perioada de 5 ani. Legea din 2006 însă nu prevede recuperarea terenurilor agricole și a pădurilor, pierderea cărora în rezultatul colectivizării sau deportării proprietarilor nu este considerată ca făcând parte din registrul acțiunilor ilegale ale puterii sovietice. O altă clauză a noii legi care o face practic inaplicabilă se referă la faptul că despăgubirile țin în primul rând de competența bugetelor locale.

În timpul campaniei pentru alegerile parlamentare din 2009, Anatol Țăranu a făcut declarații foarte critice la adresa opoziției democratice, mediatizate pe larg de mass-media controlată de comuniști (învinuirea că Serafim Urechean și alți lideri anti-comuniști ar fi masoni).

Distincții[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]