Amasia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Amasia
Date personale
Născut822 î.Hr. Modificați la Wikidata
Ierusalim, Regatul Iuda Modificați la Wikidata
Decedat767 î.Hr. (55 de ani) Modificați la Wikidata
Lahish, Districtul de Sud, Israel Modificați la Wikidata
PărințiIoaș[1]
Joaddan[*][[Joaddan (The mother of Amaziah, The King of Judah)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuJecoliah[*][[Jecoliah (human biblical figure in 2 Chronicles 26:3, Wife of King Amaziah, mother of Uzziah)|​]] Modificați la Wikidata
CopiiAzaria[2] Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăDinastia davidică[*]
Rege al Iudeei[*] Modificați la Wikidata
PredecesorIoaș
SuccesorAzaria

Amasia (אמציה; n. 822 î.Hr., Ierusalim, Regatul Iuda – d. 767 î.Hr., Lahish, Districtul de Sud, Israel) a fost un rege în Iuda, fiul și succesorul lui Ioaș și al Ioadinei. William F. Albright a datat domnia sa de 29 între 800 î.Hr. și 783 î.Hr.; E. R. Thiele a datat domnia lui Amasia între 796 î.Hr. - 767 î.Hr. , iar Gershon Galil a spus că domnia lui a fost între 805 î.Hr. și 776 î.Hr..

Când a pus mâna bine pe domnie, Amasia i-a ucis pe asasinii tatălui său. Apoi a învins 10.000 de edomiți în Valea Sărată și a cucerit orașul Șilo (redenumit Iocteel) și împrejurimile. Dar, ori datorită închinării la idoli (II Cronici 25:14-16) ori datorită cererii în căsătorie a fiicei regelui Israelului și al refuzului acestuia (IV Regi 14:8-9), Ioaș al Israelului a pornit la război împotriva lui Amasia, învingându-l la Bet-Șemeș. Amasia a fost capturat de către Ioaș, care a prădat și devastat Ierusalimul.

După ce a fost eliberat, Amasia nu a mai purtat nici un război. El a fost ucis în Lachiș după o revoltă împotriva sa, fiind însă înmormântat lângă strămoșii săi. Azaria, fiul său, a devenit rege în locul său (IV Regi 14:19-21).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ 21, Cartea a patra a Regilor 
  2. ^ 1, Cartea a doua Paralipomena 


Predecesor:
Ioaș
Rege în Iuda
805 î.Hr. - 776 î.Hr.
Succesor:
Azaria