Alvin Plantinga

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alvin Plantinga (2009)

Alvin Carl Plantinga (n. , Ann Arbor, Michigan, SUA) este filozof analitic american. Este cunoscut pentru lucrările sale filozofice în filosofia religiei, epistemologie, metafizică și apologetică creștină.

Ca orice creștin (și ca orice teist) cred că lumea a fost creată de Dumnezeu și prin urmare este „proiectată inteligent”. Ideea de bază a designului inteligent este însă susținerea că acest lucru poate fi demonstrat științific; sunt sceptic referitor la aceasta.

...Pe cât pot vedea, Dumnezeu în mod sigur ar fi putut folosi procese darwiniste pentru crea lumea vie și pentru a o dirija în mersul ei; prin urmare evoluția în sine nu implică faptul că nu ar exista o direcție în istoria vieții. Ceea ce implică acel lucru nu este teoria evoluției in sine, ci evoluția nedirijată, ideea că nici Dumnezeu nici vreo altă persoană nu a intervenit în a ghida, direcționa sau orchestra cursul evoluției. Dar teoria științifică a evoluției, în mod foarte corect, nu afirmă nimic despre ghidarea divină sau lipsa ei. Ea nu afirmă că evoluția ar fi ghidată divin și nici nu susține că nu ar fi așa. Ca aproape oricare alt teist, resping evoluția nedirijată; dar teoria științifică de azi a evoluției — spre deosebire de adaosurile ei filosofice sau teologice — nu afirmă că evoluția nu ar fi dirijată. La fel ca știința în general, evoluția nu face afirmații despre existența sau activitatea lui Dumnezeu.

— Alvin Plantinga[3]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Alvin Plantinga, SNAC, accesat în  
  2. ^ Alvin Plantinga, Internet Philosophy Ontology project, accesat în  
  3. ^ Plantinga, Alvin (). „Evolution, Shibboleths, and Philosophers”. The Chronicle of Higher Education. Accesat în .