Alfred Jodl

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Alfred Josef Ferdinand Jodl
Bundesarchiv Bild 146-1971-033-01, Alfred Jodl.jpg
Generalul Alfred Jodl în 1940
Șeful Statului Major al Oberkommando der Wehrmacht
Date personale
Data nașterii 10 mai 1890
Locul nașterii Würzburg, Imperiul German
Data decesului 16 octombrie 1946, (56 de ani)
Locul decesului Nürnberg, Germania
Naționalitate Flag of the German Empire.svg Imperiul german
Părinți Alfred Jodl,
Therese Baumgärtler
Frați Ferdinand Jodl
Activitate
A luptat pentru Flag of the German Empire.svg Imperiul German (1910-1918)
Flag of Germany (3-2 aspect ratio).svg Republica de la Weimar (1918-1933)
Flag of German Reich (1935–1945).svg Germania Nazistă (1933-1945)
Ani de serviciu 1910 - 1945
Gradul Colonel General
Bătălii / Războaie Primul Război Mondial
Al Doilea Război Mondial
Decorații și distincții
Decorații Crucea de Cavaler a Crucii de Fier
Crucea de Fier
Insigna de Aur a Partidul
Medalia "în Memoria zilei de 13 martie 1938"
Crucea de Onoare al Războiului Mondial
Insigna plăgilor
Semnătură Jodl signature.png

Alfred Josef Ferdinand Jodl (n. Alfred Baumgärtler, 10 mai 1890, Würzburg - d. 16 octombrie 1946, Nürnberg) a fost un general german, șeful Statului Major al OKW, unul dintre principalii comandanți militari din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La procesul de la Nürnberg a fost acuzat, condamnat la moarte și executat pentru crime de război și crime împotriva umanității. În 1953, a fost reabilitat de Înalta Curte de Denazificare ca militar la datorie.

Cariera[modificare | modificare sursă]

Tatăl său, Alfred Jodl, a fost ofițer german iar mama sa, Therese Baumgärtler, provenea din mediul rural. Căsătoria dintre părinții săi a fost posibilă numai în 1899, după ce tatăl său și-a terminat cariera militară. Cu această ocazie, Alfred Jodl a primit numele de familie al tatălui său. A urmat școala de cadeți și în 1910 a intrat într-un regiment al armatei germane.

La scurt timp după izbucnirea Primului Război Mondial, a fost grav rănit la femur. S-a vindecat și a participat atât pe frontul de răsărit, cât și pe cel de apus. Deziluzionat de pierderea războiului de către Germania, Jodl a intenționat să părăsească armata și să devină medic.

În 1935 a fost înaintat la gradul de general-maior. După Anschluss a fost trimis la Viena, la comanda regimentului 44 de artilerie. În septembrie a participat la invadarea Poloniei.

Fervent sprijinitor al NSDAP, Jodl era un apropiat al lui Hitler, care l-a numit în 1939 șef al operațiilor. În 1944 a fost înaintat la gradul de Generaloberst (general-colonel).

În timpul complotului din iulie, împotriva lui Hitler, Jodl a fost rănit, fiind aproape de moarte. S-a refăcut, astfel că în 1945 a fost în situația de a semna capitularea necondiționată a Germaniei. Curând după aceea, a fost arestat, fiind acuzat de crime de război.

În procesul de la Nürnberg, generalul Alfred Jodl a fost judecat pentru că a acceptat ordine care contraveneau legilor războiului și a fost găsit vinovat de crime de război și crime împotriva umanității. Jodl a fost condamnat la moarte, alături de alți criminali de război naziști, și executat la 16 octombrie 1946 prin spânzurare. În urma demersurilor Luisei von Benda, cea de a doua soție a lui Jodl, Înalta Curte de Denazificare din München, printr-o sentință rămasă definitivă în 2 martie 1953 l-a reabilitat, stabilind că el nu putea fi încadrat la procesul de la Nürnberg nici în primul grup de acuzați (principalii vinovați), nici în cel de-al doilea (cei agresivi).[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Scheurig, Bodo (1997). Alfred Jodl. Propyläen. p. 428. ISBN 3549072287 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Alfred Jodl