Alfonso I al Aragonului și Navarei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Alfonso I de Navara și Aragon)
Alfonso I al Aragonului și Navarei
Date personale
Nume la naștereAlfonso Sánchez Modificați la Wikidata
Născut1073
Regatul Aragonului Modificați la Wikidata
Decedat8 septembrie 1143
Poleñino⁠(d), Aragon, Spania[1] Modificați la Wikidata
Înmormântatcapilla de San Bartolomé de San Pedro el Viejo[*][[capilla de San Bartolomé de San Pedro el Viejo (Funeral chapel of the Kings of Aragon in Huesca, Spain)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiSancho al V-lea al Aragonului și Navarei
Frați și suroriRamiro al II-lea al Aragonului
Petru I al Aragonului și Navarei
Fernando Sánchez[*][[Fernando Sánchez ((1071-1086))|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuUrraca a Castiliei și Leonului
Număr de copii0 Modificați la Wikidata
Ocupațieconducător[*]
Miles Christianus[*][[Miles Christianus (Christian allegory based on New Testament military metaphors)|​]] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitemedieval Aragonese[*][[medieval Aragonese (language)|​]]
limba spaniolă[2] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriRey de Aragón[*][[Rey de Aragón (title of nobility held by the head of state of Aragon, later transmitted to the monarch of Spain)|​]] ()
Imperator totius Hispaniae[*][[Imperator totius Hispaniae (medieval Latin title for the emperor of Spain)|​]]
King of Pamplona[*][[King of Pamplona (ruler of the Kingdom of Pamplona)|​]] ()
Rey de León[*][[Rey de León (title of nobility held by the head of state of the Kingdom of León, later transmitted to the monarch of Spain)|​]] ()
Rey de Castilla[*][[Rey de Castilla (noble title of the reigning monarch of the kingdom of Castile and transmitted to the monarch of Spain)|​]] ()
Rey de Galicia[*][[Rey de Galicia (title of nobility held by the head of state of the Kingdom of Galicia, later transmitted to the monarch of Spain)|​]] ()
comte de Melgueil[*][[comte de Melgueil |​]]
Familie nobiliarăCasa de Jimenez
Rege al Navarei și Aragonului
Domnie1104-1134
PredecesorPetru I al Aragonului și Navarei
Semnătură

Alfonso I (n. 1073/1074 - d. 8 septembrie 1143), numit și Alfonso Războinicul, a fost regele Aragonului și Navarei din 1104 până la moartea sa în 1134. El a fost al doilea fiul al regelui Sancho al V-lea al Aragonului și Navarei și succesorul fratelui său Petru I al Aragonului și Navarei.

Alfonso și-a petrecut primii patru ani de război aproape constant cu musulmanii. În 1105, el a cucerit Ejea și Tauste și a refortificat Castellar și Juslibol. În 1106, el l-a învins pe Ahmad al-II Musta'in de Zaragoza la Valtierra. În 1107, el a luat Tamarite de Litera și Esteban de la Litera. Apoi, a urmat o perioadă dominată de relațiile sale cu Castilia și León, prin soția sa, Urraca. El a reluat cucerirea lui în 1117, cucerind Fitero, Corella, Cintruénigo, Murchante, Monteagudo și Cascante.

În 1118, Consiliul de Toulouse a declarat o cruciadă pentru a ajuta la cucerirea Zaragozei. Mulți francezi i s-au alăturat lui Alfonso la Ayerbe. Au luat Almudevar, Gurrea de Gállego și Zuera, asediând Zaragoza la sfârșitul lunii mai. Orașul a căzut la 18 decembrie, iar forțele lui Alfonso au ocupat Azuda.

În 1119, el a reluat Cervera, Tudejen, Castellón, Tarazona, Agreda, Magallón, Borja, Alagón, Novillas, Mallen, Rueda, Epila și a populat regiunea de Soria. El a început asediul la Calatayud, dar a plecat pentru a învinge armata de la Cutanda care încerca să reia Zaragoza. Când Calatayud a căzut, el a luat Bubierca, Alhama de Aragón, Ariza și Daroca (1120). În 1123, el a asediat și a luat Lleida, care a fost în mâinile contelui de Barcelona. Din iarna lui 1124 până în septembrie 1125, el a fost într-o expediție riscantă pentru Peña Cadiella departe în Andaluzia.

Campaniile sale finale au fost împotriva Mequinenza (1133) și Fraga (1134), unde Garcia Ramirez al Navarei, viitorul rege al Navarrei și alți 500 de cavaleri, au luptat cu el. A căzut la 17 iulie. El a fost mort până în septembrie. Mormântul lui este în mănăstirea San Pedro în Huesca.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Lourie, Elena. "The Will of Alfonso I, El Batallador, King of Aragon and Navarre: A Reassessment." Speculum, 50:4 (October 1975), 635–51.
  • Ubieto Arteta, Antonio. "La aparición del falso Alfonso I el Batallador." Argensola, 38 (1958), 29–38.
  1. ^ Diccionario biográfico español 
  2. ^ Czech National Authority Database, accesat în