Alexandru Chiculiță

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alexandru Chiculiță
Născut(ă) (63 de ani)
București, România
Înălțime1,8 m
Greutate73 kg
Armăsabie
Mânădreptaci
ClubCSA Steaua
Retras în1996

Alexandru Chiculiță (n. , București, România) este un scrimer român specializat pe sabie laureat cu bronz la Los Angeles 1984. În prezent este antrenor la CS Dinamo București.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Chiculiță a început să practice scrima la vârsta de zece ani la Clubul bancar Progresul. În anul 1981 a câștigat o medalie de bronz pe echipe la Universiada organizată „acasă”, la București. În același an a transferat la CSA Steaua. La Jocurile Olimpice de vară din 1984 de la Los Angeles a participat doar la proba pe echipe. România a fost învinsă de Franța în semifinală, apoi a întâlnit Germania de Vest în „finala mică”. Chiculiță a intrat la egalitate în ultimul releu și s-a impus 5–1 în fața lui Freddy Scholz, aducând România medalia de bronz.[1] A fost și membru al echipei care a participat la Jocurile Olimpice de vară din 1992. A fost din nou învinsă în semifinală, apoi a pierdut cu Franța în meciul pentru bronzul. Chiculiță s-a clasat și pe locul 4 cu echipa la Campionatul Mondial din 1993 de la Essen.

În anul 1996 a decis să pună punct carierei ca sportiv și a devenit antrenor la Clubul Sportiv BNR (fost Progresul), unde a pregătit, printre altele, campionul olimpic Mihai Covaliu. În anul 2002, după desființarea clubului său, a transferat cu Covaliu la CS Dinamo București, unde secția de scrimă a fost recent reînființată.[2] A antrenat lotul național masculin până în 2007, apoi i-a predat ștafeta lui Covaliu, și s-a ocupat de lotul național feminin.[2] Sub pregătirea sa Bianca Pascu s-a calificat la Jocurile Olimpice de vară din 2012 de la Londra.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Rumania Takes Bronze” (în engleză). Associated Press. . 
  2. ^ a b „Toți pentru unul și unul pentru toți!”. Sport Revolution. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Alexandru Chiculiță