Alexandr Vertinski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Alexandr Vertinski
Vertinsky.jpg
Informații generale

Alexandr Vertinski (în limba rusă Александр Николаевич Вертинский, n. 1889, Kiev — d. 1957, Leningrad) a fost un cântăreț, poet, compozitor, artist de cabaret și actor rus, născut în Ucraina.

Biografie[modificare | modificare sursă]

La începutul vieții sale artistice, Vertinski a folosit imaginea scenică a lui Pierrot pentru a cânta mici povestioare muzicale, cunoscute și sub numele de "ariettes", sau "Pierrot's doleful dities (cântecelele triste al lui Pierrot)". Tânărul artist a fost botezat "Pierrot al Rusiei", a devenit renumit, a devenit subiect de imitație, admirație, a fost defăimat de presă, dar tratat ca o vedetă de admiratori.

A părăsit Rusia în noiembrie 1920. Din Polonia, Vertinski s-a mutat în Franța, iar mai apoi în SUA. După turnee de succes, s-a reîntors în Franța doar pentru a pleca mai departe în China. S-a căsătorit de două ori și i s-a născut o fiică. Pentru a-și hrăni familia, artistul dădea câte două concerte pe zi. În 1943, Vertinski a cerut permisiunea să se reîntoarcă în URSS. Artistul a murit pe 21 mai 1957 la Leningrad.