Alexander Kazanțev

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alexander Petrovici Kazanțev

Kazanțev cu premiul Aelita 1981
Date personale
Născut2 septembrie 1906
Akmolinsk, Imperiul Rus
Decedat13 septembrie 2002 (96 de ani)
Peredelkino, Federația Rusă
Înmormântatcimitirul Vvedenskoe[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus
 Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste
 Rusia Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor, ufolog
Limbi vorbitelimba rusă[1] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materTomski politehniceski universitet[*][[Tomski politehniceski universitet (university in Tomsk, Russia)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul Insigna de Onoare
Ordinul Războiului Patriotic clasa a II-a[*]
Ordinul Steagul Roșu al Muncii
Ordinul Prietenia Popoarelor[*]
Ordinul Steaua Roșie  Modificați la Wikidata
Prezență online

Alexander Petrovici Kazanțev (rusă: Александр Петрович Казанцев, n. 2 septembrie 1906 – d. 13 septembrie 2002) a fost un scriitor sovietic de științifico-fantastic și ufolog.

Alexander Kazanțev era convins că Fenomenul Tunguska s-a datorat unei explozii nucleare provocată de o navă extraterestră care a venit pe Terra de pe planeta Marte. La această presupunere a ajuns după exploziile nucleare provocare de americani la Hiroșima și Nagasaki. Kazanțev a comparat cele două evenimente din 1908 și 1945 și a remarcat un număr mare de similitudini surprinzătoare (radioactivitate, kilometri întregi de pământ solid ondulat în valuri gigantice, copaci culcați radial spre exterior în jurul exploziei cu copaci în picioare în centrul exploziei, la fel cum clădiri japoneze erau în picioare în centrul exploziei). Pe această temă el publică povestirea: Explozia (publicată în În jurul lumii, 1/1946) și povestirile științifico-fantastice Solul cosmosului (Гость из космоса, 1946), Marțianul (Марсианин, 1946).

Pe 20 februarie 1948, Kazanțev a prezentat ipoteza extraterestră privind Fenomenul Tunguska la ședința Societății Astronomice a URSS care a avut loc la Planetariul din Moscova, unii astronomi din acea perioadă fiind receptivi la această idee.

  1. ^ Czech National Authority Database, accesat în