Alegeri legislative în Portugalia, 1976

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Alegerile legislative în Portugalia au avut loc în 25 aprilie, la un an după alegerile anterioare și la doi ani după "Carnation Revolution". Cu o nouă Constituție aprobată, principalul obiectiv al țării a fost refacerea economică și consolidarea cuceririlor democratice.

Alegerile au fost câștigate din nou de Partidul Socialist și Mario Soares, liderul partidului, a devenit primul ministru la prima alegere guvernamentală în 23 iulie. Lipsa majorității socialiste a forțat partidul să formeze o neașteptată coaliție cu Centrul Social Democratic. Natura unei astfel de coaliție, între un partid care apără modul socialist și cei care au votat împotriva Constituției datorită influențelor socialiste, a surprins votanții portughezi și a marcat începutul în partea de dreapta a Partidului Socialist care va fi atacat de stânga datorită măsurilor noului guvern împotriva cuceririlor, în principal reforma agrară.

Partidul Social Democrat a fost al doilea partid votat, iar Partidul Comunist Portughez a înregistrat o creștere relevantă a numărului de voturi și influență crescută în partea de sud a țării.

Partidele care au participat la alegeri și liderii:

  • Partidul Comunist Portughez (PCP), Alvaro Cunhal
  • Partidul Socialist Portughez (PS), Mario Soares
  • Partidul Social Democrat (PSD), Francisco Sa Carneiro
  • Centrul Social Democrat (CDS), Freitas do Amaral.