Alac

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alac
Stare de conservare

risc minim de dispariție[1]
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnPlantae
SubregnViridiplantae
InfraregnStreptophyta
DiviziuneTracheophyta
SubdiviziuneSpermatophytes
OrdinPoales
FamiliePoaceae
SubfamiliePooideae
TribTriticeae
GenTriticum
Nume binomial
Triticum monococcum[2]
L., 1753
Spice de alac - MHNT

Alacul (Triticum monococcum) e o specie de grâu cultivat încă din timpuri preistorice. Este o cereală păioasă din familia gramineelor. Are un singur bob în spiculeț, învelit strâns în palee. Se caracterizează prin boabe care rămân „îmbrăcate” după treierat și care dau o făină albă bogată în gluten[3]. Alacul conține mai puțin gluten decât grâul.

Se consideră că alacul (Triticum monococcum - ssp monococcum) a fost luat în cultură în jurul anului 6500 î.H.[4]

Sistematică[modificare | modificare sursă]

Alacul aparține genului Triticum, clasa Monocotyledonopsida, ordinul Graminilis, familia Graminaceae (Poaceae), Grupa diploidă (2 n = 14 cromozomi) și cuprinde atât forma sălbatică Triticum monococcum ssp. boeoticum cât și forma cultivatăTriticum monococcum ssp. monococcum.

Este o cereală și o rudă foarte apropiată cu grâul de astăzi. Alacul a fost uitat o bună perioadă de timp dar acum el a revenit în actualitate și se cultivă din ce în ce mai intens. El dă mult mai puțină recoltă decât grâul dar suportă mai bine schimbările de temperatură fiind și foarte rezistent împotriva bolilor.

În România este cultivat doar în Munții Apuseni pe suprafețe restrânse.[5] Denumirea de alac a fost atribuită și altor grâne cu bobul îmbrăcat (ex. Triticum spelta). Alacul se mai numește și „țénchi”.[6]

Utilizarea în panificație[modificare | modificare sursă]

În timpul frământării, Triticum monococcum prezintă un procent de degradare mai mic, probabil din cauza activității reduse a lipoxigenazei în făină. Pe de altă parte, Triticum monococcum furnizează mai mulți carotenoizi față de grâul dur și grâul moale în produsele finale și conferă o interesantă culoare galben închis.[7]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2[*][[The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2 |​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
  2. ^ Species Plantarum. Ediția I-a, vol. I[*], p. 86  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ „Grâul. Sistematică. Origine. Soiuri”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Civilizația grâului-citat din: Briggle, L.W. Introduction to energy use in wheat production. p. 109-116. In: Pimenter, D. (ed.), Handbook of energy utilization in agriculture. CRC Press, Inc. Boca Raton, FL. 1980”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Dicționar enciclopedic romîn Vol. I A-C, București Editura Politică 1962
  6. ^ DEX
  7. ^ „În :Tecnica molitoria, vol.61, nr.12, decembrie 2010, p.1343 – 1344, citat în Actualități în industria de morărit - panificație 1/2011” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Alac la Wikimedia Commons


Acest articol conține text din Dicționarul enciclopedic român (1962-1966), aflat acum în domeniul public.