Air Moldova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Air Moldova
Air Moldova Logo.svg
IATA
9U
ICAO
MLD
Callsign
'
Înființare 12 ianuarie 1993[1]
Sediu Chișinău
Baza Operativă Aeroportul Internațional Chișinău
Conducere Iulian Scorpan, președinte-director general
Flotă 5 avioane
Destinații 22[2]

Compania aeriană Air Moldova este transportatorul național al Republicii Moldova. Aceasta a fost creată prin decret prezidențial la 12 ianuarie 1993. Are hub-ul pe Aeroporul Internațional Chișinău și operează 20 destinații cu 5 aeronave. Pe lângă pasageri compania aerienă Air Moldova transportă cargo și poștă. Air Moldova este membru IATA și ICAO.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Compania de stat Air Moldova a fost oficial înregistrată la 12 ianuarie 1993[3]. De la începutul funcționării sale, compania a fost orientată spre o integrare pe piața internațională și obținerea celor mai înalte standarde și cerințe în domeniu. În 1999 compania a aderat la programul perfecționării resurselor de management.

În 2004 Air Moldova a devenit membru activ al Asociației Internaționale a Transportului Aerian (IATA). Condițiile de aderare la IATA sunt supuse unor standarde, care prevăd exigențe de rigoare, printre care: modernizarea flotei aeriene, asigurarea securității zborurilor, competența personalului și dezvoltarea sistemului de calitate. De asemenea, Air Moldova este membru al Organizației Internaționale a Aviației Civile (ICAO).

Air Moldova a obținut semnul calității în cadrul comunității aviatice mondiale, prin obținerea certificatului IOSA (International Operational Safety Audit).

Originile aviației civile naționale[modificare | modificare sursă]

Istoria aviației (republicane) moldovenești își are începuturile la 19 septembrie 1944, după revenirea autorităților sovietice (RSS Moldovenească). Această dată oficial a devenit ziua fondării aviației civile în Republica Moldova.

Atunci în Chișinău au fost aduse primele aeronave PO-2, din acel moment primul detașamentul aerian (RSSM) moldovenesc și-a început activitatea. În afară de 15 aeronave PO-2, care deserveau cursele locale și gospodăriile agricole, în primii ani după război mai existau și 2 aeronave LI-2, cu care se operau curse spre capitala sovietică, Moscova, orașele Ucrainei și stațiunile balneare sovietice de pe litoralul Mării Negre și Caucaz.

În 1965 întreprinderea a primit statutul de Direcție a Aviației Civile, iar parcul de aeronave a fost completat cu nave aeriene de tip An-10, An-12 și An-24. Tot în acea perioadă au fost deschise curse în multe orașe ale URSS, iar în centrele industriale mari sovietice se transportau fructe și legume din RSS Moldovenească.

La începutul anilor ’70 cursele pe distanță erau operate de aeronave reactive. În 1971, TU-134 a devenit aeronava de bază a companiei. În total în parcul companiei au fost primite 26 aeronave de acest tip. În Chișinău a fost amplasată baza experimentală al acestui tip de aeronave. În 1972 parcul a fost completat cu aeronave regionale de tip Yak-42, iar în 1974 cu aeronave cargo An-26. O dată cu lărgirea rețelei curselor operate, creștea volumul vînzărilor.

Dezvoltarea de mai departe a fost legată de utilizarea aeronavelor TU-154. La mijlocul anilor ’80, Administrația a primit 10 aeronave de acest tip. La acel moment, echipajele moldovenești zburau în 73 orașe ale URSS, anual se transporta peste un milion de pasageri. În 1990 a fost lansată prima cursă internațională, Chișinău-Frankfurt.

La începutul anilor '90 a avut loc reorganizarea ramurii aeriene a Republicii Moldova. În rezultatul reorganizării au fost formate cîteva întreprinderi. Companiei Aeriane „Air Moldova” i-au revenit departamentele de zbor și de deservire a curselor.

Flota[modificare | modificare sursă]

Compania dispune de aeronave moderne de tipul Airbus și Embraer[4].

Tipul În flotă Pasageri (Business/Economy)
Airbus A320-200 2 170 (8/162)
Embraer 120 1 30
Embraer 190 2 114

Aeronavele Air Moldova sunt supuse deservirii tehnice în corespundere cu cerințele moderne la Eads Sogerma Services (Franța), Penauille Poly Service (Franța). În compania Air Moldova activează 40 de piloți de o înaltă calificare.

În 2001 compania a primit în arendă aeronavele moderne de tip Embraer 120 și Embraer 145. În perioada 2003-2004 parcul Air Moldova a fost completat cu două aeronave moderne A320.

Pe 10 mai, 2010, flota companiei a fost completată, în premieră, cu o aeronavă nouă Embraer 190Jet[5], livrată de la uzina Embraer. Aeronava Embraer 190 Jet, a companiei Air Moldova, este configurată pentru 114 de locuri. Livrarea aeronavei face parte din strategia de dezvoltare a companiei, iar introducerea aeronavei în flota companiei va permite deschiderea de noi rute aeriene, precum și asigurarea confortului și siguranței pasagerilor.

Aeronavele companiei – A320 și EMB120 - concomitent cu transportarea pasagerilor au capacitatea de a încărca până la 7t de marfă, în dependență de tipul aeronavei.

Destinații[modificare | modificare sursă]

Destinație Aeroport Code-sharing
1 Austria Viena Aeroportul Viena
2 Austria Viena Aeroportul Viena Austrian Airlines
3 Bulgaria Varna Aeroportul Varna
4 Cipru Larnaca Aeroportul Larnaca
5 Franța Paris Aeroportul Beauvais-Tillé
6 Germania Frankfurt Aeroportul Frankfurt
7 Grecia Atena Aeroportul Atena
8 Grecia Heraklion Aeroportul Internațional Nikos Kazantzakis
9 Grecia Salonic Aeroportul Internațional Macedonia
10 Italia Milano Aeroportul Malpensa
11 Italia Milano Aeroportul Malpensa Meridiana Fly
12 Italia Roma Aeroportul Fiumicino
13 Italia Verona Aeroportul Verona Meridiana Fly
14 Republica Moldova Chișinău Aeroportul Internațional Chișinău
15 Portugalia Lisabona Aeroportul Portela
16 România București Aeroportul Internațional Henri Coandă
17 România București Aeroportul Internațional Henri Coandă Tarom
18 Rusia Moscova Aeroportul Domodedovo
19 Rusia St.Petersburg Aeroportul Pulkovo
20 Rusia Soci Aeroportul Internațional Soci
21 Spania Madrid Aeroportul Barajas
22 Turcia Istanbul Aeroportul Ataturk
23 Turcia Istanbul Aeroportul Sabiha Gokcen
24 Turcia Antalya Aeroportul Antalya
25 Ucraina Kiev Aeroportul Boryspil
26 Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord Londra Aeroportul Gatwick

Zboruri către Varna, Antalya și Soci sunt efectuate numai în sezonul de vară.
Cursele spre Heraclion (din 26 mai 2011) și Salonic (din 29 mai 2011 ) sunt operate în regim charter.

Servicii[modificare | modificare sursă]

Compania Air Moldova este specializată pe transportări de pasageri și cargo. Transportările de pasageri sunt operate atât la curse regulate cât și charter. Cursele charter sunt zboruri închiriate de un anumit turoperator sau de o anumită companie în diverse scopuri. Există curse charter ad-hoc, folosite pentru evenimente speciale, și curse charter de sezon sau pe toată durata anului pentru transportul turiștilor spre destinațiile lor de vacanță.

Clienții Air Moldova pot achiziționa bilete avion de pe internet, prin intermediul site-ului oficial al companiei www.airmoldova.md. Serviciul se aplică atât deținătorilor de carduri, cât și persoanelor terțe.

În mai 2006 compania aeriană Air Moldova a implementat biletul electronic, iar din iunie 2007 a fost implementată vînzarea biletelor online pe site-ul www.airmoldova.md.

Toate serviciile de specialitate Air Moldova le găsiți pe web site-ul oficial al companiei.

Gallery[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]