Agnès Sorel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Agnès Sorel

Agnès Sorel (n. 1422[1] [2] - d. 9 februarie 1450), a fost favorita regelui Carol al VII-lea al Franței.

Viața la curte[modificare | modificare sursă]

Agnès și-a început viața la curtea lui René I de Neapole, ca doamnă de onoare a soției acestuia, Isabela, Ducesă de Lorena. Apoi Agnès a devenit doamnă de onoare a Mariei de Anjou, soția regelui Carol al VII-lea al Franței. Curând a devenit metresa acestuia.[1] Regele i-a dăruit castelul Loches (unde a fost convins de Ioana d'Arc să fie încoronat rege al Franței) ca reședință a sa privată.[3]

A avut o influență foarte puternică asupra regelui, și, acest lucru plus gusturile ei extravagante, i-au adus o serie de inamici puternici la curte.[3] Sorel va deveni prima metresă recunoscută oficial.[1]

Agnès a născut trei fiice ale regelui Carol: Maria de Franța, Charlotte de Franța și Jeanne de Franța. (Fiul Charlottei s-a căsătorit cu Diane de Poitiers, ea însăși o celebră amantă). În timp ce era însărcinată cu al patrulea copil, ea a plecat la Chinon pentru a fi alături de Carol în campania din 1450. Acolo, ea s-a îmbolnăvit brusc și a murit la vârsta de 28 de ani. În timp ce oficial cauza decesului a fost dizenterie[1], oamenii de știință au concluzionat în zilele noastre că Agnès a murit otrăvită cu mercur.

După moartea ei, verișoara ei Antoinette de Maignelais i-a luat locul ca metresă a regelui.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Agnes Sorel”. Elizabeth A. Sackler Center for Feminist Art: The Dinner Party: Heritage Floor:Agnes Sorel. Brooklyn Museum. 2007. http://www.brooklynmuseum.org/eascfa/dinner_party/heritage_floor/agnes_sorel.php. Accesat la 26 decembrie 2011. 
  2. ^ „Sorel, Agnes”. Encyclopædia Britannica. 1911. 
  3. ^ a b Editions Montparnasse. „France, la visite (DVD)”. Editions Montparnasse. http://www.editionsmontparnasse.fr/france/english/cultural_tourism/loire.html. Accesat la 26 aprilie 2011. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]