Aeroportul Internațional Timișoara - Traian Vuia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Aeroportul Internațional Timișoara - Traian Vuia
Aeroportul Internațional Timișoara - Traian Vuia
Cod IATA TSR[1]
Cod ICAO LRTR[1]
Coordonate 45°48′35″N 21°20′16″E / 45.80972°N 21.33778°E / 45.80972; 21.33778[2]
Date de bază
Proprietar
Operator Municipiul Timișoara
Suprafață 330 x 275 m
Altitudine 106 m[2]
Terminale 2
Linii aeriene și operatori 9
Destinații 24
Pasageri 736.191 (2014)
Mărfuri 1.937 t (2014)
Trafic de avioane 10.293 (2014)
Capacitate
(Pasageri pe an)
1500 pasageri/oră
Angajați 257
Legături de transport
Distanță până în centrul orașului
Legături feroviare Gara Timișoara Nord
Stradă E70
Sistem de piste
Pista 1
Unghiul pistei 11 / 29[2]
Dimensiunile pistei
(lungime x lățime)
3500 x 45[3] m
Suprafața pistei Beton

               

Aeroportul Internațional Timișoara - Traian Vuia (codul IATA: TSR) este al treilea aeroport ca mărime din România, după aeroportul Henri Coandă din București și Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, și deservește o populație de 2,5 milioane de locuitori. Începând cu data de 6 ianuarie 2003, aeroportul poartă numele inventatorului român Traian Vuia, născut în județul Timiș.[4]

Este considerat aeroport de rezervă pentru București (OTP), Budapesta (BUD) și Belgrad (BEG), fiind și cel mai important aeroport din Euroregiunea DKMT.

Aeroportul îndeplinește toate condițiile de siguranță aeronautică conform standardelor internaționale, ca urmare în iunie 2014 Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) a autorizat exploatarea sa pentru o perioadă de 3 ani (maximul posibil, uzual autorizarea fiind anuală). Nu există restricții de operare pentru nicio companie aeriană și niciun tip de aeronavă.[3]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Macheta la scara 1:1 a avionului „Vuia 1” la aeroport.

Scurt Istoric[4][modificare | modificare sursă]

 • 1935, 29 mai - a fost încheiat un proces verbal pentru înființarea Aeroportului Comunal Timișoara, lângă satul Moșnita Veche, iar pe data de 17 iulie a aterizat primul avion în regim de zbor tehnic.
 • 1960 - s-a construit sediul aeroportului pe actualul amplasament, în vecinătatea comunei Giarmata.
 • 1964, 28 februarie - a fost dat în folosința actualul terminal pentru curse interne.
 • 1975-1980 - s-a realizat prelungirea pistei de aterizare - decolare aeronave, de la 2500 la 3500 m și au fost inaugurate clădirile terminalului pentru zboruri internaționale, turnului de control, salonului oficial și clădirii administrative.
 • 1980-1990 - pe aeroport au operat atât curse interne, Timișoara - București, Timișoara - Constanța și Timișoara - Iași cât și curse internaționale, spre Frankfurt, New York, Chicago.
 • 1998 - a fost inaugurată hala de depozitare mărfuri, pentru activități cargo și curierat rapid.
 • 2002 - a fost modernizată aerogara pentru zboruri interne.
 • 2003 - 6 februarie, aeroportul și-a regăsit identitatea spirituală în persoana pionierului aeronauticii mondiale - bănățeanul - Traian Vuia;
 • 2004 - 10 Noiembrie - a fost inaugurată modernizarea și extinderea aerogării pentru zboruri internaționale, fiind astfel pregătita pentru aderarea la spațiul comunitar.
 • 2005 - a fost elaborat unui studiu de fezabilitate pentru Programul de dezvoltare al aeroportului pe perioada 2006-2015. Aici au fost incluse și studiul de fezabilitate pentru construirea terminalului intermodal dar și a conexiunii dintre aeroport și oraș pe calea ferată.
 • 2006 - a fost extinsă platforma de staționare aeronave - pentru a face față traficului în continuă creștere - dar a fost realizata și o nouă parcare auto și a unui drum de acces în incinta aeroportului
 • 2007, 12 decembrie - a fost inaugurată aerogara de tranzit, aeroportul devenind oficial nod aerian, legând importante orașe din România, Ucraina și Moldova cu orașe din Italia, Germania și Grecia.
 • 2008 - au fost finalizate lucrările la calea de rulare rapidă C (25 x 1000 m), menită să reducă timpul de ocupare a pistei atunci când capacitatea aeroportului este folosită la maxim. A mai fost pus în funcțiune și sistemul de supraveghere a perimetrului.
 • 2009 - au fost demarate lucrările la noul terminal de plecări Non-Schengen (2000 mp), cu un trafic previzionat de 180 mii de pasageri.
 • 2010, 3 noiembrie - a fost certificat ca aeroport internațional, întrucât lucrările la terminalul de zboruri non-Schengen au fost finalizate. Certificarea ca aeroport internațional este o condiție obligatorie pentru a putea opera zboruri regulate în statele non-Schengen.[5].

Baza militară[modificare | modificare sursă]

Aeroportul internațional Timișoara a găzduit și baza 93 de aviație militară până în august 2004, când, aceasta a fost dezafectată, aici rămânând doar o mică anexă de rezervă. După desființare multe din MiG-21 Lancers și IAR-330 au fost mutate la baza 71 de la Câmpia Turzii pentru a completa flota deja existentă.[6]

În baza aeriană au mai operat și avioane de tip Mig-23 Flogger,[7] care au fost retrase la începutul anului 2002. În prezent cele peste 30 de Mig-23 sunt depozitate, fără a fi folosite, pe una din platformele bazei din Timișoara.

Incidente și accidente[modificare | modificare sursă]

O aeronavă SAAB 2000 Carpatair care venea de la Chișinău și avea la bord 47 de pasageri și patru membri ai echipajului a făcut o aterizare de avarie pe data de 28 Februarie 2009 în jurul orei zece, după ce roata din față a trenului de aterizare n-a ieșit. Aparatul a survolat timp de peste o oră orașul Timișoara, trecând de două ori prin dreptul turnului de control, controlorii confirmând că avionul nu are trenul de aterizare din față coborât. Pe aeroport a fost declarată stare de urgență. După consumarea combustibilului, avionul a aterizat pe pista aeroportului, pe un covor de spumă, pentru a micșora riscul unui incendiu. Toți pasagerii și membrii echipajului au ajuns cu bine la sol, fiind preluați cu un autocar de pe pistă și transportați la aerogară. În urma incidentului, în ziua respectivă activitatea aeroportului a fost perturbată timp de c. trei ore, ea fiind reluată în jurul orei 12.[8][9][10] În urma aterizării reușite, piloții Leonid Babivschi (47 de ani) și Iurie Oleacov (37 de ani) au fost decorați de Vladimir Voronin cu „Ordinul de Onoare”.[11]

Terminale[modificare | modificare sursă]

Terminalul 1 (intern)[modificare | modificare sursă]

Este cel mai vechi terminal al aeroportului, construit în anul 1964 și modernizat în 2002. Construcția inițiala avea dimensiuni reduse, dar la sfârșitul anului 2010 suprafața terminalului s-a dublat prin inaugurarea extinderii construcției (2000mp). Extinderea era necesară datorită creșterii traficului dar și pentru separarea fluxurilor de pasageri, condiție necesară pentru intrarea în spațiul Schengen. Terminalul va fi dedicat zborurilor către destinații din zone non-Schengen, cu un trafic anual previzionat de 180 000 de pasageri. Actual funcționează ca terminal pentru zborurile interne și are o capacitate de procesare de 500 de pasageri pe oră și trei porți de îmbarcare. De aici operează în mare majoritate companiile aeriene românești:

Companii aeriene
Companie
Flag of Romania.svg Carpatair
Flag of Moldova.svg Moldavian Airlines
Flag of Romania.svg TAROM
Flag of France.svg Air France
Flag of Italy.svg Alitalia
Flag of the Netherlands.svg KLM Airlines

Terminalul 2 (internațional)[modificare | modificare sursă]

Terminalul 2 a fost inaugurat în anul 1980, apoi extins și modernizat în 2004. Este cel mai mare terminal al aeroportului, cu o capacitate de procesare de 800 pasageri/oră și noua porți de îmbarcare. Este în același timp terminalul de pe care operează cele mai multe companii dar și terminalul cu cea mai mare varietate de pasageri (din punct de vedere al structurii etnice). Odata cu intrarea țării în spațiul Schengen, statutul internațional al terminalului se va pierde deoarce zborurile care vor pleca și vor sosi de la acest terminal vor fi considerate zboruri interne. Momentant aerogara este destinată doar zborurilor în regim internațional, iar de aici pleacă și sosec pasagerii următoarelor companii aeronautice:

Companii aeriene
Companie
Flag of Romania.svg Carpatair
Flag of Moldova.svg Moldavian Airlines
Flag of Hungary.svg Wizz Air
Flag of Romania.svg Air Bucharest
Flag of Romania.svg TAROM
Flag of the United States.svg United Airlines

Companii aeriene și zboruri[modificare | modificare sursă]

Companii aeriene civile[modificare | modificare sursă]

Companiile aeriene civile care opereaza zboruri de pe aeroportul Timisoara
Companie Zboruri săptămânale (dus-întors)
Aprilie 2012
Tip aeronava Obsevații
Flag of France.svg Air France
-
-
code-share TAROM
Flag of Italy.svg Alitalia
-
-
code-share TAROM
Flag of the Netherlands.svg KLM Airlines
-
-
code-share TAROM
Flag of Germany.svg Lufthansa
42
Canadair-CL-600
-
Flag of Romania.svg TAROM
86
Airbus A318-111,
Boeing 737-38J,
ATR 42
-
Flag of the United States.svg United Airlines
-
-
code-share Lufthansa
Flag of Hungary.svg Wizz Air
52
Airbus A320-232
Bază aeriană

Companii aeriene cargo[modificare | modificare sursă]

Companii aeriene
Companie Tip aeronavă
Flag of Hungary.svg ABC Air Hungary
Let L-410 Turbolet
Flag of Romania.svg D.A.S.
Saab 340A
Flag of Slovenia.svg Bridges
Saab 340A
Flag of Hungary.svg Farnair
Beechcraft 1900C
Flag of Romania.svg Tarom Cargo
-

Destinații[modificare | modificare sursă]

Companii aeriene Destinații
Aegean Airlines Charter sezonier: Heraklion, Zakynthos
Air Bucharest Charter sezonier: Antalya, Rhodos
Lufthansa
operat de Lufthansa CityLine
München
Freebird Airlines Charter sezonier: Antalya
TAROM București
Charter sezonier: Skiathos
Tunisair Charter sezonier: Tunis
Wizz Air Barcelona, Bari, Beauvais, Bergamo, Bologna, Charleroi (din 02.10.2014 ), Dortmund, Hahn, Londra-Luton, Madrid, Memmingen, Roma-Ciampino, Veneția-Treviso, Torino (din 02.10.2014), Valencia

Trafic[modificare | modificare sursă]

Traficul de pasageri, cât și cel cargo a crescut vertiginos în ultimii ani, în strânsă legătură cu accelerarea dezvoltării economice a Timișoarei. Spre exemplu, în anul 2011 se înregistrează în medie 75–80 de zboruri pe zi și o medie de 3300 de pasageri, față de anul 2005 când se înregistrau în medie 20–25 zboruri/zi și o medie de nici 1000 de pasageri. În orele de vârf ale traficului numărul de mișcări aeronave ajunge în mod frecvent la 16-18/oră, capacitatea aeroportului fiind de 22/oră (la platformă), urmând a se ajunge în anul 2015 la 45/oră. Numărul anual de pasageri (intrări-ieșiri) și mișcări aeronave a evoluat după cum urmează[12]:

Traficul pe aeroportul Timisoara
An Pasageri (total) Crestere Miscari aeronave Crestere
2005 316.752 22.787
2006 661.417 109% 24.816 8,9%
2007 859.329 30% 25.326 2%
2008 886.083 3,1% 24.520 3%
2009 991.737 11,9% 24.713 0,8%
2010 1.136.064[13] 14,5% 25.830 4,5%
2011 1.202.925[14] 5,9% 23.151 10,3%
2012 1.039.109 13,5% 18.727 19,1%
2013 757.096 27,1% 11.929 36,3%
2014 736.191 2,8% 10.293 13,7%
Destinațiile cel mai des operate de pe aeroportul Timisoara
Destinație Aeroport Zboruri săptamanale (dus-întors)
Aprilie 2012
Companii aeriene
Flag of Romania.svg Bucuresti Aeroportul Internațional Henri Coandă București
86
TAROM
Flag of Germany.svg Munchen Aeroportul München Franz Josef Strauß
52
Lufthansa, Carpatair
Flag of Italy.svg Milano Aeroportul International Milano-Bergamo
18
Carpatair, Wizz Air
Flag of Italy.svg Roma Aeroportul Internațional Roma Fiumicino
16
Carpatair, Wizz Air
Flag of Italy.svg Veneția Aeroportul Internațional Veneția, Aeroportul International Treviso
14
Carpatair, Wizz Air
Numarul de locuri oferite pe principalele rute de pe aeroportul Timișoara
Destinație Aeroport Locuri disponibile (dus-întors/ săptămană)
Aprilie 2012
Companii aeriene
Flag of Romania.svg Bucuresti Aeroportul Internațional Henri Coandă București
5566
TAROM
Flag of Germany.svg Munchen Aeroportul München Franz Josef Strauß
4972
Lufthansa, Carpatair
Flag of Italy.svg Milano Aeroportul Internațional Milano-Bergamo
2490
Carpatair, Wizz Air
Flag of Italy.svg Roma Aeroportul Internațional Roma Fiumicino
2130
Carpatair, Wizz Air
Flag of Italy.svg Veneția Aeroportul Internațional Veneția, Aeroportul International Treviso
1420
Carpatair, Wizz Air

Acces[modificare | modificare sursă]

 • Aeroportul este situat la 12 km nord-est de centrul Timișoarei. Accesul cu mașina se face ieșind din oraș spre Lugoj, pe drumul european E70, din care se bifurcă la stânga (dintr-un sens giratoriu), un drum semnalizat către aeroport. De asemenea există, zilnic, din oră în oră, autobuzul Express 4, care pleacă chiar din centrul orașului (Bastion), și are ca destinație finală aeroportul internațional.
 • Cei ce vin din partea de nord a țării și doresc să evite orașul, pentru a ajunge la aeroport o pot lua pe centura ocolitoare (NE) de unde, tot dintr-un sens giratoriu, se face conexiunea cu drumul spre aeroport.
 • Două curse zilnice cu microbuzul, organizate de compania aeriana Carpatair, fac legătura între orașul Arad și aeroportul din Timișoara.

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

1. Construirea unui terminal pentru cursele operate în regim de tranzit

La sfârșitul anului 2007 (dec.) au fost finalizate lucrările la noul terminal Carpatair (cel de-al treilea terminal al aeroportului), în valoare de 50 de milioane de euro. Aici se face transferul rapid de pasageri între zborurile companiei cu HUB-ul la Timișoara.

2. Construirea unui terminal pentru curse operat în regim non-Schengen

Un nou terminal de plecări și sosiri non-Schengen a fost finalizat la sfârșitul anului 2010. Clădirea, având o suprafață de aproximativ 2000 mp,[15] va fi destinată exclusiv zborurilor din țările care se afla în afara spațiului Schengen.[16][17][18] Estimările inițiale arată că un număr de 180 000 de pasageri vor sosi și vor pleca anual din/spre destinațiile non-Schengen pe care aeroportul le deține.

3. Realizarea de legaturi externe cu artere rutiere impotante

Aeroportul va avea legături externe cu Șoseaua de Centură a Timișoarei precum și cu Autostrada A1 (București–Pitești–Sibiu–Timișoara–Nădlac), care ar urma să treacă chiar prin apropierea aeroportului. Ambele proiecte sunt în fază de construcție, centura fiind dată spre folosință pe o porțiune de 12,6 km la sfârșitul anului 2009.

4. Realizarea unui terminal intermodal

Societatea Națională Aeroportul Internațional Timișoara – Traian Vuia S.A, care administrează aeroportul, are un plan de dezvoltare în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro. Acesta prevede preluarea și adaptarea la traficul civil al Aeroportului Militar Giarmata aflat în imediata apropiere; modernizarea și extinderea centrului de pasageri precum și a parcării auto; construirea Terminalului Intermodal Timișoara,[19] a unui centru cargo și a unui centru expozițional și de conferințe, hală pentru catering, stație de epurare, extinderi ale terminalelor, autogară, gară (linia ferată va face legătura cu orașul Timișoara) etc.[20].

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Browse Airports by Airport IATA Code: T, airportguide.com, accesat 2010-06-16
 2. ^ a b c Lista cu frecvențele radio omologate in România, flylevel.ro, accesat 2010-06-17
 3. ^ a b Dana Păcală, Liliana Iedu, Premieră în România: Aeroportul Internațional Timișoara, autorizat pentru exploatare pentru trei ani, mediafax.ro, 12 iunie 2014, accesat 2014-06-12
 4. ^ a b Istoric aerotim.ro, accesat 2011-04-03
 5. ^ Aeroportul Timișoara, certificat internațional, evz.ro, 3 noiembrie 2010, accesat 2010-11-07
 6. ^ 55 de ani de aviație militară la Timișoara, ziare.com, accesat 2011-02-27
 7. ^ Avioane și elicoptere de luptă, prezentate la Timișoara, gandul.info, accesat 2011-02-27
 8. ^ Un avion Carpatair a aterizat forțat pe aeroportul din Timișoara, Renasterea Bănățeană, 28 februarie 2009, accesat 2011-02-27
 9. ^ Aterizare la un pas de moarte, adevarul.ro, 28 februarie 2009, accesat 2011-02-27
 10. ^ Aterizare cu probleme la Timisoara. Un avion a coborat pe un pat de spuma. Toti pasagerii sunt teferi, agenda.ro, 28 februarie 2009, accesat 2011-02-27
 11. ^ Teoria a salvat de la moarte pasagerii cursei Carpatair, adevarul.ro, 4 martie 2009, accesat 2011-02-27
 12. ^ Evoluția traficului aerotim.ro, accesat la 27 Martie 2009
 13. ^ Aeroporturi din Romania 24 Februarie 2011, romanian-spotters.forumer.ro, accesat la 2011-02-24
 14. ^ Topul aeroporturilor din România după numărul de pasageri, www.capital.ro, 28 februarie 2012, accesat 2012-02-28
 15. ^ Marius Horescu, „Traian Vuia” e aeroport internațional cu acte-n regulă, Agenda, 3 noiembrie 2010, accesat 2011-03-01
 16. ^ Aeroportul din Timișoara are terminal non-Schengen, realitatea.net, 8 iunie 2010, accesat 2011-03-01
 17. ^ Aeroportul Internațional din Timișoara este pregătit pentru aderarea României la spațiul Schengen, adevarul.ro, 3 noiembrie 2010, accesat 2011-03-01
 18. ^ Aeroportul Timișoara, pregătit de Schengen, Renașterea Bănățeană, 3 noiembrie 2010, accesat 2011-03-01
 19. ^ Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, Cap. III, Potențialul infrastructurii Regiunii Vest, oirposdru-vest.ro, accesat 2011-03-01
 20. ^ Investitii de 47,5 mil. euro la aeroportul internațional din Timișoara, dailybusiness.ro, 16 noiembrie 2007, accesat la 9 noiembrie 2010

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Coordonate: 45°48′35.73″N 21°19′13.25″E / 45.8099250°N 21.3203472°E / 45.8099250; 21.3203472