Adaptări ale aventurilor lui Sherlock Holmes pentru jocuri video

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Această pagină prezintă diferite adaptări pentru jocuri video ale aventurilor lui Sherlock Holmes, acesta din urmă fiind un detectiv particular imaginar creat de Arthur Conan Doyle. Aceste jocuri video sunt rareori adaptări ale aventurilor scrise de Conan Doyle (cu excepția romanului Câinele din Baskerville). Cvasitotalitatea jocurilor analizate reiau personajele principale ale « canonului holmesian » în jurul unui nou scenariu, nefiind imaginate de Conan Doyle.

Ficțiuni interactive[modificare | modificare sursă]

Primele jocuri video inspirate din universul lui Sherlock Holmes sunt aventurile textuale (ficțiuni interactive) în engleză sau mai rar în japoneză.

The Hound of the Baskervilles nu este același tip de ficțiune interactivă ca jocurile precedente: este vorba aici de o adaptare a romanului Câinele din Baskerville fără elementul veritabil al jocului: jucătorul poate să citească extrase din roman (în engleză) însoțite de imagini ilustrând anumitre scene [4]. O voce preînregistrată a doctorului Watson poate să citească extrasele din roman.

Adaptări inspirate din jocurile de societate[modificare | modificare sursă]

Jocurile video inspirate din jocurile de societate și în care intervin personaje din universul lui Sherlock Holmes sunt jocuri de reflecție și de logică care nu utilizează aceste personaje într-un mod figurativ: aceste jocuri nu dispun de scenariu propriu-zis.

Seria « Consulting Detective »[modificare | modificare sursă]

Seria Sherlock Holmes: Consulting Detective este o serie de jocuri de aventură dezvoltată în perioada 1991-1993 de ICOM Simulations, formată din trei volume:

Seria « The Lost Files of Sherlock Holmes »[modificare | modificare sursă]

Seria The Lost Files of Sherlock Holmes este o serie de jocuri de aventură dezvoltată de Mythos Software și formată din trei volume:

Seria realizată de Frogwares[modificare | modificare sursă]

Începând din 2002, studioul de dezvoltare Frogwares a dezvoltat seria de aventuri ale lui Sherlock Holmes (jocurile de aventură se deosebesc de jocurile « casual »).

Jocuri de aventură
Jocuri casual

Jocuri pentru copii[modificare | modificare sursă]

Este vorba de un joc de logică în stilul « desenelor animate », în care tânărul jucător îl încarnează pe doctorul Watson și trebuie să folosească o mașină a timpului pentru a găsi un răufăcător. Enigmele sunt adaptate pentru copii de 7-10 ani. Jocul se desompune în minijocuri care au loc în epoci diferite, cum ar fi Cucerirea Vestului și Antichitatea.

Jocuri casual[modificare | modificare sursă]

După exemplul jocurilor « casual » ale Frogwares, au fost scoase pe piață și alte jocuri de tip « casual » în point & click.

Jucătorul trebuie să rezolve diferite cazuri independente unele de altele (sunt 16 cu totul), căutând prin numeroase decoruri în 2D cu scopul de a descoperi indicii pentru diverse cazuri de spionaj, furt și crimă.

Note[modificare | modificare sursă]