Un motiv de a trăi, un motiv de a muri

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la A Reason to Live, a Reason to Die)
Un motiv de a trăi, un motiv de a muri
'Una ragione per vivere e una per morire'

Afișul filmului
Titlu originalUna ragione per vivere e una per morire
Genwestern spaghetti
RegizorTonino Valerii
ScenaristRafael Azcona
Ernesto Gastaldi
Tonino Valerii
ProducătorMichael Billingsley
Tullio Odevaine
Alfonso Sansone
Arthur Steloff
StudioAtlántida Films
Europrodis
Heritage Entertainment Inc.
Les Films Corona
Sancrosiap
Terza
DistribuitorK-Tel International Corp.
Operator(i)Alejandro Ulloa
MontajFranklin Boll
Franco Fraticelli
MuzicaRiz Ortolani
ScenografieElio Micheli
CostumeElio Micheli
DistribuțieJames Coburn
Telly Savalas
Bud Spencer
Premiera1972
Durata96 min.
ȚaraItalia Italia
RFG RFG
Spania Spania
Franţa Franța
Filmat înSpania  Modificați la Wikidata
Limba originalăitaliană
Disponibil în românăsubtitrat
Prezență online

Un motiv de a trăi, un motiv de a muri (în italiană Una ragione per vivere e una per morire, în engleză A Reason to Live, a Reason to Die) este un film western spaghetti italo-american din anul 1972, regizat de Tonino Valerii; cu James Coburn, Telly Savalas și Bud Spencer în rolurile principale.

Multe scene exterioare au fost filmate la Fortul Bowie construit în provincia Almería din Spania, în care peisajul deșertic și climatul care caracterizează o parte a provinciei au făcut ca acesta să fie folosit pentru turnarea filmelor western, printre care Pentru un pumn de dolari, Cel bun, cel rău, cel urât și apoi 800 de gloanțe. Fortul Bowie a fost inițial construit pentru filmul Dezertorul.[1]

Rezumat[modificare | modificare sursă]

După pierderea Fortului Holman, abandonat de către trupele nordiste fără luptă în cursul Războiului Civil American, colonelul nordist Pembroke (James Coburn) este exclus din armată în baza acuzațiilor de trădare. Maiorul sudist Frank Ward îl prinsese pe fiul colonelui Pembroke și a amenințat că-l va spânzura dacă fortul nu va fi predat sudiștilor. După ce Pembroke a abandonat fortul, împreună cu armata sa, Ward nu și-a ținut cuvântul și i-a împușcat fiul.

Ulterior, Pembroke este acuzat de furt și arestat de către o brigadă nordistă, împreună cu un bandit de calibru mic, Eli Sampson (Bud Spencer). Cei doi bărbați sunt aduși într-un fort nordist. Aici, Pembroke îi propune maiorului Charles Ballard, comandantul fortului, să recruteze un grup de șapte bărbați condamnați la moarte pentru a-l urma în încercarea de a recuceri Fortul Holman, în caz de refuz infractorii urmând a fi spânzurați. După o serie de aventuri, grupul reușește să intre în fort, cu ajutorul lui Sampson, care s-a infiltrat în rândurile Armatei Confederate, și reușește să preia controlul asupra fortului. În cele din urmă, Sampson va descoperi însă adevărul despre intențiile reale ale Pembroke și dorința de răzbunare a acestuia față de maiorul Ward (Telly Savalas), comandantul fortului.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Dubluri în limba italiană[modificare | modificare sursă]

Despre film[modificare | modificare sursă]

Filmul a făcut parte dintre filmele prezentate la retrospectiva dedicată westernurilor spaghetti la Festivalul de Film de la Veneția din 2007.

Home media[modificare | modificare sursă]

Wild East a lansat versiunea completă netăiată pe DVD, cu cadre în plus de aproximativ 30 de minute, pentru ecran panoramic cu titlul A Reason to Live, a Reason to Die.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]