Alianța de Centru-Dreapta

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la ACD)
Alianța de Centru-Dreapta
AbreviereACD  Modificați la Wikidata
Oameni cheie
PreședinteCrin Antonescu (PNL), Daniel Constantin (PC)
Fondator(i)Crin Antonescu  Modificați la Wikidata
Date
Înființat10 ianuarie 2011
Desființatnoiembrie 2013  Modificați la Wikidata
SediuPNL Bd. Aviatorilor 86, 10 București, PC Str. Muzeu Zambaccian București
Informații
Ideologie oficialăLiberalism PNL, Conservator PC
Poziție politicăCentru-Dreapta
Afiliere internaționalăPNL Internaționala Liberală, PC nu are
Afiliere europeanăPNL Partidul European Liberal Democrat și Reformist, PC nu are
Grup europarlamentarPNL ALDE, PC ALDE
Culori oficialeAlbastru și Galben
Prezență online
www.pnl.ro www.partidulconservator.ro

Alianța de Centru-Dreapta a fost o alianță politică din România între Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Conservator (PC) formată pe 9 ianuarie 2011.

Protocolul de formare a Alianței de Centru Dreapta (ACD) a fost semnat de către președintele PNL, Crin Antonescu, și președintele PC, Daniel Constantin[1]. Scopul declarat al celor două partide era ca împreună cu Partidul Social Democrat șă câștige alegerile parlamentare și prezidențiale din 2012, respectiv 2014.

Ulterior, pe 5 februarie 2011, între liderii partidelor componente ale Alianței de Centru Dreapta (Crin Antonescu, Daniel Constantin) și liderul Partidului Social Democrat, Victor Ponta, s-a semnat Protocolul de formare a Uniunii Social Liberale (USL), o alianță de tip electoral și politic între partide de stînga și de dreapta[2].

În ianuarie 2014, fără a fi fost semnat vreun document formal care să marcheze sfârșitul ACD, Crin Antonescu a anunțat că Alianța de Centru Dreapta este o ficțiune[3].

În februarie 2014, președintele PNL Crin Antonescu a anunțat ieșirea PNL de la guvernarea de coaliție USL, deci încetarea de facto a existenței USL și ACD.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. '^ Adriana Duțulescu ”PNL și PC au parafat Alianța de Centru Dreapta”, Jurnalul Național, 10 ianuarie 20111, http://jurnalul.ro/stiri/politica/pnl-si-pc-au-parafat-alianta-de-centru-dreapta-564493.html'
  2. ^ Vezi textul protocolului de funcționare al USL, http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2011-02-4-8272317-0-protocol-psd-pnl.pdf
  3. ^ ”Antonescu susține că Alianța de Centru-Dreapta PNL-PC nu este o realitate, ci o <<ficțiune>>”, http://www.agerpres.ro/politica/2014/01/16/antonescu-sustine-ca-alianta-de-centru-dreapta-pnl-pc-nu-este-realitate-ci-o-fictiune--13-58-49 Arhivat în , la Wayback Machine.