5 Seconds of Summer

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
5 Seconds of Summer (5sos)

5 Seconds of Summer în 2012
Date personale
Origine Sydney, Australia
Gen muzical
Data formării  Modificați la Wikidata
Ani de activitate2011–prezent
Case de discuriCapitol
InfluențeBlink-182, Green Day, All Time Low, Ramones, Fall Out Boy
PremiiMTV Europe Music Award for Best Push Act[*][[MTV Europe Music Award for Best Push Act (MTV Europe Music Awards)|​]] ()[1]
MTV Europe Music Award for Best New Act[*][[MTV Europe Music Award for Best New Act (category of MTV Europe Music Award)|​]] ()[1]
MTV Europe Music Award for Best Australian Act[*][[MTV Europe Music Award for Best Australian Act |​]] ()[2]
MTV Europe Music Award for Best Australian Act[*][[MTV Europe Music Award for Best Australian Act |​]] ()[3]
MTV Europe Music Award for Best Worldwide Act[*][[MTV Europe Music Award for Best Worldwide Act (MTV Europe Music Awards)|​]] ()[4]
MTV Europe Music Award for Best Rock[*][[MTV Europe Music Award for Best Rock (MTV Europe Music Awards)|​]] ()[5]
MTV Video Music Award for Song of Summer[*][[MTV Video Music Award for Song of Summer (social media award)|​]] ()[6]
American Music Award for New Artist of the Year[*][[American Music Award for New Artist of the Year (American Music Award)|​]]
Billboard 21 Under 21[*][[Billboard 21 Under 21 (annually ranking by American music magazine Billboard)|​]] ()[7]  Modificați la Wikidata
Membri
  • Luke Hemmings♤
  • Michael Clifford♡
  • Calum Hood◇
  • Ashton Irwin♧
Discografie
Listă completă5 Seconds of Summer discography[*][[5 Seconds of Summer discography (Wikimedia band discography)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

5 Seconds of Summer (cunoscută și sub acronimul 5SOS) este o formație australiană de muzică pop rock.[8][9]

Formată în 2011 în Sydney, trupa este compusă din Luke Robert Hemmings (voce principală, chitară), Michael Gordon Clifford (voce, chitară), Calum Thomas Hood (voce, chitară bas) și Ashton Fletcher Irwin (voce, tobe).[10] Trupa s-a lansat prin intermediul Youtube, Luke Hemmings postând videoclipuri în care interpretau melodiile altor artiști în 2011. Mai târziu s-au alăturat Michael Clifford și Calum Hood, urmați de Ashton Irwin. Ashton a fost căutat de Michael la 2 noaptea pe Facebook pentru a se altura trupei, acesta a acceptat și a afirmat că a fost cel mai bun lucru pe care l-a făcut. Grupul a acumulat milioane de vizualizări și a ajuns cunoscut de întreaga lume când trupa britanică One Direction i-a ales pentru a-i deschide concertele din cadrul turneului Take Me Home.

În februarie 2014, au lansat primul lor single, She Looks So Perfect, ce a debutat pe locul 1 în topurile din Anglia, Australia și Noua Zeelandă. În iunie 2014, au lansat primul lor album, denumit 5 Seconds of Summer care a fost vândut în peste 734.000 de exemplare începând din septembrie 2015, în Statele Unite. "Sounds Good Feels Good" este al doilea album al trupei, lansat pe data de 23 octombrie 2015. După lansarea acestui album, trupa a plecat în al doilea turneu mondial Sounds Live Feels Live, pe data de 17 februarie 2016. Acesta s-a terminat pe 5 octombrie 2016. Membrii 5 Seconds of Summer au concertat în toată lumea. În anul 2018, acestia au publicat al 3-lea lor album Youngblood, ce a ocupat locul 1 în mai multe țări. În prezent trupa are 4 albume ultimul fiind CALM (Calum, Ashton, Luke și Michael).

Istorie[modificare | modificare sursă]

2011-2012: Origini și debut[modificare | modificare sursă]

5 Seconds of Summer și-a început activitatea în 2011, când Luke Hemmings, Michael Clifford și Calum Hood, elevi la aceeași școală ("Norwest Christian College"), decid să formeze o trupă, cu scopul de a posta clipuri video pe YouTube, versiunile lor ale unor melodii celebre depășind în unele cazuri și 1 milion de vizualizări ( varianta lor a "Next To You", cântată de Chris Brown și Justin Bieber, a depășit 1,4 milioane de vizualizări ). Neavând un baterist, Ashton Irwin a devenit membru la 03 decembrie 2011, iar trupa a fost astfel completă.

Au strâns peste 5 milioane de vizualizări pe YouTube, și un număr mare de fani pe rețelele sociale Twitter și Facebook. Grupul a atras interesul caselor de muzică și apoi a semnat un contract de publicare cu Sony ATV Music Publishing. Deși nu au avut nici o promovare, cu excepția fanilor de pe Facebook și Twitter, primul lor proiect, un EP numit Unplugged, a ajuns pe locul trei în topul iTunes Australia și în Top 20 în Noua Zeelandă și Suedia. Popularitatea trupei a crescut în mod semnificativ atunci când Louis Tomlinson, membru al One Direction, a postat link-ul către videoclipul de pe YouTube al piesei Gotta Get Out, spunând că este un fan al celor de la 5 Seconds Of Summer. 5 Seconds of Summer a reprezentat din nou subiect de interes pentru cei din One Direction: după lansarea primului lor single, Out Of My Limit, în 19 noiembrie 2012, Niall Horan a distribuit pe Twitter link-ul pentru videoclipul acestui cântec. 5 Seconds of Summer își petrece apoi cea de a doua jumătate a anului 2012 scriind și înregistrând muzica lor cu Christian Lo Russo și Joel Chapman.

Videoclipul pentru Out Of My Limit a înregistrat peste 100.000 de vizualizări în primele 24 de ore de la lansarea sa, acum depășind șaisprezece milioane de vizualizări pe YouTube.

În decembrie 2012, grupul a petrecut un sejur în Londra, cu scopul de a scrie piese noi. Ei scriu cu mulți artiști, cum ar fi trupa McFly, Roy Stride din Scouting for Girls, Nick Hodgson din Kaiser Chiefs, Alex Gaskarth din All Time Low, Jamie Scott, Jake Gosling, Steve Robson și James Bourne.

2013: 5 Seconds of Summer devin cunoscuți[modificare | modificare sursă]

La 14 februarie 2013, 5 Seconds of Summer anunța că vor deschide concertele celor din One Direction din cadrul turneului lor mondial Take Me Home Tour. Turneul începe de la Arena O2 din Londra,în 23 februarie 2013, iar 5 Seconds of Summer concertează în Anglia, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia și Noua Zeelandă, șapte concerte la Allphones Arena din Sydney, orașul natal al grupului. Acest turneu mondial s-a încheiat la 03 noiembrie 2013. În timpul pauzelor de la Take Me Home Tour, membrii 5 Seconds of Summer s-au întors în Australia, de unde au plecat într-un turneu independent, iar toate biletele s-au vândut în câteva minute. La 21 noiembrie 2013, grupul a anunțat ca a semnat un contract cu Capitol Records și că lucrează la primul lor album.

2014: She Looks So Perfect și 5 Seconds Of Summer[modificare | modificare sursă]

La începutul lui 2014, 5 Seconds Of Summer organizează un turneu în Anglia, apoi 5 countries, 5 days, ce consta în cinci concerte în cinci zile, în cinci orașe europene (Stockholm, Berlin, Paris, Roma și Madrid), în perioada 31 martie - 4 aprilie 2014.

La 5 februarie 2014, au lansat primul lor single She Looks So Perfect, disponibil pe iTunes Store, precum și Heartache On The Big Screen, The Only Reason și Disconnected pentru prima versiune a EP-ului. În două zile, single-ul s-a clasat pe locul #1 in 39 de țări, inclusiv Argentina, Australia, Brazilia, Spania, Malaezia, Noua Zeelandă și Marea Britanie.

După un mare succes în Europa, au anunțat turneul din America de Nord, inclusiv o duzină de concerte în perioada 11-25 aprilie. Apoi, va continua cu turneul australian, numit There's no place like home, care include șase concerte, inclusiv unul în Sydney, orașul natal al membrilor grupului.

EP-ul lor ,Don't Stop,a fost lansat la 16 iunie 2014. Prima versiune conține Don't stop, Try Hard,Rejects și If You Don't Know. A doua versiune conține Don't stop, interpretat de Calum, și Wrapped Around Your Finger.

Albumul 5 Seconds Of Summer a fost lansat în 27 iunie 2014. Acesta conține următoarele cântece:

  • She Looks So Perfect
  • Don't Stop
  • Good Girls
  • Kiss Me Kiss Me
  • 18
  • Everything I Didn't Say
  • End Up Here
  • Long Way Home
  • Heartbreak Girl
  • English Love Affair
  • Amnesia
  • Social Casualty (versiunea deluxe)
  • Never Be (versiunea deluxe)
  • Voodoo Doll (versiunea deluxe)

În iulie 2014 au anunțat numele și datele turneului lor mondial, Rock Out With Your Socks Out Tour.

2015 : ROWYSO, Sounds Good Feels Good si premii[modificare | modificare sursă]

Turneul Rock Out With Your Socks Out se apropie de sfârșit în toamna anului 2015, bucurându-se de un succes nemaipomenit.

Trupa își lansează al doilea album, Sounds Good Feels Good, anunțând ca acest album va avea influente mai apropiate de rock și punk-rock decât primul lor album.

Pe 30 August ''She's Kinda Hot'' primește titlul de Song Of The Summer la MTV VIDEO MUSIC AWARDS, cu cca. 52.970.094 voturi de la fanii de pe Twitter și Instagram.

2017-2018: Youngblood[modificare | modificare sursă]

La data de 22 februarie 2018, trupa 5 Seconds of Summer a lansat melodia "Want You Back", ajungând în top 40 în treisprezece topuri, inclusiv SUA[11], Marea Britanie[12] și Australia. După lansarea melodiei, trupa a anunțat un turneu promoțional, numit 5SOS III. Anunțul a avut atât de mult succes încât toate biletele au fost vândute în mai puțin de 3 minute.[13]

La puțin timp după începerea turneului, 5SOS au anunțat lansarea celui de-al treilea album, „Youngblood”, ce avea să fie lansat la 22 iunie 2018. Tot atunci au anunțat și cel de-al patrulea turneu mondial, „Meet You There”.[14]

Single-ul „Youngblood” a fost lansat pe 22 mai 2018 și a avut un succes mondial, ajungând să fie cea mai cunoscută melodie a trupei. „Youngblood” a fost locul 1 pe multiple topuri în Australia, Noua Zeelandă, SUA, Marea Britanie, Canada și multe alte țări. 5 Seconds of Summer au fost prima trupă în ultimii 21 de ani care a ajuns pe primul loc în topurile americane.[15] Până în 2020, „Youngblood” a primit 11 certificări de platină în Australia, 4 în Polonia, 3 în Noua Zeelandă, 2 în SUA, Marea Britanie, Norvegia, Danemarca și Suedia, și câte una în Canada, Belgia și Italia.

În decembrie 2018, Billboard a anunțat faptul că albumul a ajuns în primele 100 din 200 albume ale anului, iar single-ul „Youngblood” a fost în Top 20 Billboard Pop Songs. Până în mai 2020, single-ul a fost în topurile australiene timp de 110 săptămâni consecutive.

Influențe[modificare | modificare sursă]

5 Seconds Of Summer îi citează pe Blink-182, All Time Low, Ed Sheeran, Mayday Parade, Green Day, Paramore, Boys Like Girls și Busted drept influențe.

Membri[modificare | modificare sursă]

Luke Hemmings
Michael Clifford
Ashton Irwin
Calum Hood
  • Michael Clifford (n. 20 noiembrie 1995)[16] - chitară, voce
  • Luke Hemmings (n. 16 iulie 1996)[17] - voce, chitară ritmică
  • Ashton Irwin (n. 7 iulie 1994)[18] - tobe, voce
  • Calum Hood (n. 25 ianuarie 1996)[19] - chitară bas, voce

Discografie[modificare | modificare sursă]

Albume de studio

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b MTV EMA 2014: And the Winners Are … (în engleză), Billboard, , accesat în  
  2. ^ 5SOS win Best Australia Act at MTV EMA (în engleză), Herald Sun[*][[Herald Sun (Australian tabloid newspaper)|​]],  
  3. ^ Patrick Hosken, 2015 MTV EMA: See The Full Winners List (în engleză), MTV News[*][[MTV News (News division of MTV)|​]], accesat în  
  4. ^ Richard Smirke (), MTV EMAs 2015: Justin Bieber Triumphs as Ed Sheeran, One Direction and Taylor Swift Share Spoils (în engleză), Billboard, accesat în  
  5. ^ Richard Smirke (), MTV EMAs 2018: Camila Cabello, Nicki Minaj & Janet Jackson Steal the Show (în engleză), Billboard, accesat în  
  6. ^ Jason Lipshutz (), MTV Video Music Awards 2015: The Winners Are… (în engleză), Billboard, accesat în  
  7. ^ https://www.billboard.com/photos/6745079/billboard-21-under-21-2015-hottest-young-stars  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ „5 Seconds Of Summer's New York City Fans Are Like 'A Good Version' Of Tinder”. . Accesat în . 
  9. ^ „5 Seconds of Summer Goes Global - But They're Not The Next One Direction”. . Accesat în . 
  10. ^ „The band You Should Be Obsessing Over”. thehothits.com. . Accesat în . 
  11. ^ „5 Seconds of Summer”. Billboard. Accesat în . 
  12. ^ „Official Singles Chart Top 100 | Official Charts Company” (în engleză). www.officialcharts.com. Accesat în . 
  13. ^ Group, ATLAS Artist (). „Review: 5 Seconds of Summer's Youngblood” (în engleză). Medium. Accesat în . 
  14. ^ „https://twitter.com/5sos/status/983343792588754945”. Twitter. Accesat în .  Legătură externa în |title= (ajutor)
  15. ^ „5 Seconds of Summer rule US Top 40 radio in 'huge achievement' for UK-signed act” (în engleză). Music Business Worldwide. . Accesat în . 
  16. ^ Archer, Mandy; Clarkson, Steph (). 5 Seconds of Summer: Shoot for the Stars. Scholastic Press. p. 33. ISBN 978-1407155845. 
  17. ^ Christina Garibaldi (). „Luke Hemmings Got Showered With Birthday Love And 5SOS Fan Art: See The Pics!”. Accesat în . 
  18. ^ Emilee Lindner (). „Here's How 5SOS Are Celebrating Ashton's Birthday”. Accesat în . 
  19. ^ Christina Garibaldi (). „Happy Birthday, 5SOS' Calum Hood! Here Are 19 Life Lessons We've Learned From You”. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]