's-Hertogenbosch

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
's-Hertogenbosch
—  oraș, localitate din Țările de Jos[*], oraș mare și comună urbană[*]  —

Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Map
's-Hertogenbosch (Țările de Jos)
Poziția geografică în Țările de Jos
Coordonate: 51°42′00″N 5°19′00″E ({{PAGENAME}}) / 51.7°N 5.3166666666667°E

Țară Țările de Jos
Provincie Brabantul de Nord
Comună din Țările de Jos's-Hertogenbosch[*][['s-Hertogenbosch (municipality in the Netherlands)|​]]
Atestare Modificați la Wikidata

Suprafață
 - Total59,5 km²
Altitudinem.d.m.

Populație (2023)
 - Total158.753 locuitori

Fus orarUTC+1
Cod poștal5200–5249
Prefix telefonic073

Localități înfrățite
 - FocșaniRomânia
 - TrierGermania
 - LeuvenBelgia

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Poziția localității 's-Hertogenbosch
Poziția localității 's-Hertogenbosch
Poziția localității 's-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch (germană Herzogenbusch; franceză Bois-le-Duc; spaniolă Bolduque; italiană Boscoducale; în traducere în română Pădurea Ducelui), numit neoficial și Den Bosch, este un oraș în Olanda, capitala provinciei Brabantul de Nord.

Situare geografică[modificare | modificare sursă]

Harta orașului de la 1866

Oraș din Țările de Jos, la aproximativ 80 km sud-est de Amsterdam, capitala provinciei Brabantul de Nord; situată pe câmpie la confluența fluviilor Dommel și Aa, cu nenumărate canale artificiale care îl leagă de Liège și de fluviul Mosa, dintre care cel mai important este canalul Guglielmo. Important nod de comunicații: Utrecht-Amsterdam, Eindhoven-Maastricht, Tilburg-Breda și Nijmegen-Arnhem.

Localități componente[modificare | modificare sursă]

Comuna 's-Hertogenbosch este formată din următoarele localități: Bokhoven, Crevecoeur, Deuteren, Dieskant, Empel, Engelen, Gewande, 's-Hertogenbosch, Hintham, Kruisstraat, Maliskamp, Meerwijk, Orthen, Oud-Empel și Rosmalen.

Importanță economică[modificare | modificare sursă]

Canalul navigabil

Este centru cultural și industrial (industria mică și mijlocie, în general) acoperind sectoarele: alimentar, metalurgic, mecanic, textil, chimic, și pe cel de prelucrare a tabacului. Industria grea este reprezentată doar de șantiere navale. Caracteristica de bază este producerea instrumentelor muzicale. Pe plan comercial orașul se aprovizionează cu vin - de obicei - de la Köln, sare de la Liège și pește de la Ostseeländern.

Date istorice[modificare | modificare sursă]

Catedrala Sf. Ioan din centrul orașului

Antica cetate (oraș-fortăreață) - ale cărei origini sunt incerte - în 1134 a obținut recunoașterea propriului statut de comună. Vatra orașului se ridică pe locul unde, în antichitate, era un templu în cinstea zeului Hercules Magusanus. În 1185 ducele Henrich I von Brabant l-a ridicat la rang de oraș iar în sec. al XIII-lea, a fost unul dintre principalele centre ale ducatului de Brabant.

În sec. al XV-lea l-a dăruit lumii pe celebrul pictor și sculptor Hieronymus Bosch.

Deși reședință episcopală catolică din 1559, în 1561 a deschis porțile Reformei și apoi a participat la război împotriva Spaniei, în care a avut de suferit mult. Din această nefericită participare s-a ales cu ocuparea de către spanioli din 1567 până în 1629. Asediat în 1601 și în 1603 de Maurice d’Orange, a fost cucerit după 5 luni de asediu, în 1629, de Friedrich Heinrich. În 1648 în tratatul Păcii de la Vesfalia orașul a fost restituit Olandei și ca urmare va împărtăși pe viitor soarta acesteia. În 1794 l-au ocupat francezii până în 1814, când a fost cucerit de Prusia.

Principalele monumente[modificare | modificare sursă]

de Moriaan

Catedrala gotică St. Jan a fost construită între 1350-1530 pe locul unde mai înainte se ridica o bazilică romanică din sec. al IX-lea. Cu această ocazie a fost ornamentată cu un minunat cor prevăzut cu prețioase strane (1450) și cu un amvon renascentist. Amplu restaurată între 1860-1955. Din 1629 catedrala a fost dată cultului reformat până în 1810, când a fost restituită catolicilor.

Palatul Municipal din sec. al XIV-lea, renovat în 1680, atrage atenția prin impunătoarea fațadă a acestuia realizată în sec. al XVII-lea.

Palatul Municipal

Remarcabil este și Muzeul Provincial, care păstrează prețioase vestigii romane și multe alte opere de artă.

Personalități[modificare | modificare sursă]

Vedere din oraș

Orașe înfrățite[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]