Țările de Jos Austriece

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Țările de Jos Austriece
Țările de Jos
Țările de Jos austriece
Österreichische Niederlande
Oostenrijkse Nederlanden
Pays-Bas autrichiens
—  Domeniu al Imperiului Habsburgic  —
 – 
DrapelStemă
DrapelStemă
Localizare
Localizare
Localizare
CapitalăBruxelles
Guvernare
Formă de guvernareMonarhie
Istorie
Războiul pentru Succesiunea Spaniolă1701
Tratatul de la Utrecht1713
Statele Unite Belgiene1790
Invazia trupelor revoluționare franceze1792
Recucerirea austriacă1793
Pacea de la Campo Formio
Economie
MonedăAustrian Netherlands kronenthaler[*][[Austrian Netherlands kronenthaler (currency of the Austrian Netherlands)|​]]

Țările de Jos austriece era un ținut care cuprinde azi teritoriile statelor Luxemburg și Belgia, acest teritoriu a luat ființă în anul 1714 la sfârșitul războiului pentru succesiunea tronului spaniol și a durat până la Bătălia de la Jemappes 1795 din timpul Războaielor revoluționare franceze când teritoriul a fost incorporat Franței revoluționare și a fost reorganizat sub forma de departamente.

Structură[modificare | modificare sursă]

Țările de Jos austriece erau o federație de mai multe provincii medievale dirijate în comun de administrația austriacă de la Bruxelles. Provinciile componente erau :

Ducatele
Comitatele

Istoric[modificare | modificare sursă]

După ce linia habsburgilor spanioli a rămas fără urmași a izbucnit războiul pentru succesiunea tronului spaniol în urma căruia Țările de Jos de sud va reveni habsburgilor austrieci. Astfel ținutul va deveni „Țările de Jos austriece”, ținut care va fi ocupat de trupele franceze în anul 1794 devenind departament francez în 1795. Iar în 1797 Austria va fi obligată să cedeze definitiv teritoriul în schimbul Veneției.

Revoluția Brabantului[modificare | modificare sursă]

Locuiturii ținutului erau nemulțumiți de reformele regimului central absolutist al împăratului Iosif al II-lea acest conflict a culminat cu Revoluția din Brabant (1789-1790) care a dus la data de 11 ianuarie 1790 la proclamarea primului stat belgian. Urmașul și fratele împăratului Leopold al II-lea reușește să înăbușe rezistența noului stat, dar n-a reușit aplanarea conflictelor dintre valoni locuitorii din sudul teritoriului și flamanzii din nord. In 1792 Țările de Jos austriece au fost ocupate de trupele franceze, dar pentru un timp scurt Austria reușește să recucerească teritoriul care va fi în 1794 ocupat din nou de trupele franceze iar în 1797 va fi cedat Franței prin pacea de la Campo Formio și va fi integrat ca provincie franceză. Prin pacea de la Lunéville ( 9 februarie 1801) se vor încheia ortilitățile dintre Austria și Franța.

Imagini[modificare | modificare sursă]