Ömer Cerrahoğlu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ömer Cerrahoğlu

Ömer Cerrahoğlu
Date personale
Născut (28 de ani)
Istanbul, Turcia
Cetățenie România
 Turcia
Religieislam Modificați la Wikidata
Ocupațieelev
Limbi vorbitelimba turcă Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuBaia Mare
Cunoscut pentruAl treilea cel mai tânăr câștigător al medaliei de aur la Olimpiada Internațională de Matematică

Ömer Cerrahoğlu (n. , Istanbul, Turcia[1]) este un copil minune român, afirmat în domeniul matematicii, fost elev la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Baia Mare. Cerrahoğlu este excepțional dotat pentru matematică, fiind unul din componenții lotului de matematică al României, care a participat la ultimele patru Olimpiade Internaționale de Matematică, cele din 2009, 2010, 2011 și 2012, concursuri în care obținut medalii de aur, argint, argint, respectiv de aur.

Biografie[modificare | modificare sursă]

La vârsta de &&&&&&&&&&&&&&14.&&&&&014 ani, &&&&&&&&&&&&&&80.&&&&&080 zile, Ömer a câștigat medalia de aur individuală la cea de-a 50-a Olimpiadă Internațională Matematică, care a avut loc în anul 2009 în orașul Bremen din Germania. Cu această medalie de aur, Ömer a devenit cel de-al treilea cel mai tânăr câștigător al trofeului suprem individual (după Terence Tao și Raúl Chávez Sarmiento.[2]) oferit de Olimpiada Internațională de Matematică, a cărei ediție inaugurală a avut loc în 1959 în România.

După acel succes remarcabil, a mai câștigat încă două medalii de argint la edițiile ulterioare ale Olimpiadei Internațională de Matematică, la cea de-a 51-a, care au avut loc în 2010, la Astana în Kazakhstan, la cea de-a 52-a, care a avut loc în 2011, la 2011 Amsterdam în Țările de Jos, respectiv o doua de aur la ultima ediție a Olimpiadei Internațională de Matematică, cea de-a 53-a, care a avut loc la Mar del Plata în Argentina.

În toamna anului 2014 a intrat ca student la Massachusetts Institute of Technology.[3]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Web site-ul Viitori Olimpici”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Medalii ale României la OIM”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Olimpicul Ömer Cerrahoğlu: „Trebuie găsit un sistem prin care să nu intre toți tâmpiții la facultate”

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]