Împăratul de Jad

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Împăratul Jadului)


Împăratul de Jad (în limba chineză 禹皇,Yǔ huáng) este conducătorul cerului și zeitatea supremă în taoism și în religia tradițională chineză . El este cea mai venerată zeitate din aceste două religii , care a fost asimilat și de budiști .

Împăratul de Jad face parte din grupa celor Trei Puri (San-qing) , alături de Pan ku și Lao zi . În realitate el a devenit o figură mitologică importantă relativ târziu , după afirmarea și consolidarea taoismului . De atunci el guvernează toate cele patru zări cerești pentru că vede și aude tot în Univers . În unele povești arhaice se spune că ar fi creat oameni din lut .

Într-un anumit scenariu mitologic , Împăratul de Jad ar fi fost înainte în subordinea lui Shi Tian Zong (Stăpânul Cerului și al originii primordiale) , dar acesta iar fi cedat tronul Împăratului de Jad . Se spune că el trăiește în Da-luo-tian (cerul cel mai înalt) , unul dintre cele 36 de ceruri existente în mitologia chineză. Acolo trăiește într-un palat uriaș din aur și jad , și este protejat de funcționarii săi divini .