Rudeni, Ilfov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rudeni
—  localitate componentă[*]  —
Rudeni se află în Județul Ilfov
Rudeni
Rudeni
Rudeni (Județul Ilfov)
Poziția geografică
Coordonate: 44°28′20″N 25°58′23″E ({{PAGENAME}}) / 44.47222°N 25.97306°E

Țară România
Județ Ilfov
Oraș Chitila


Populație (2021)
 - Total1.204 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal077046

Prezență online

Rudeni (în trecut, și Rudari) este o localitate componentă a orașului Chitila din județul Ilfov, Muntenia, România. Satul Rudeni a fost atestat istoric pentru prima data in anul 1821, când oastea lui Tudor Vladimirescu a făcut un popas în cătunul "Catane", înainte de a intra în București, prin zona în care astăzi se află cartierul Drumul Taberei. Denumirea satului vine de la unul dintre generalii lui Tudor Vladimirescu, și anume generalul Rudeanu. [necesită citare].

La sfârșitul secolului al XIX-lea, satul Rudeni făcea parte din comuna Chiajna și avea 553 de locuitori.[1] În 1925, este consemnat în aceeași comună.[2] În 1968, deja transferat la comuna Chitila, în satul Rudeni a fost inclus și satul Catanele, până atunci localitate separată.

Biserica[modificare | modificare sursă]

Biserica din satul Rudeni a fost construita incepand cu anul 1850, fiind necesara unei populatii de fermieri ce s-a asezat la marginea Bucurestului. In anul 1872 lucrarile la constructia bisericii s-au terminat, biserica primind hramul "Sfintii 40 de Mucenici", de la Manastirea Doamna Chiajna, ce abia se darmase, situandu-se la o distanta de aproximativ 400 de metri de aceasta.

In anul 1913 biserica a gazduit "Regimentul 54 Infanterie". Constructia bisericii in decursul timpului a suferit numeroase avarii, cele mai grave fiind in al II-lea Razboi Mondial. Aflandu-se in apropierea Fortului Bucuresti - fabrica de munitie, biserica a fost practic spulberata in timpul bombardamentului aerian asupra capitalei. Lucrarile de restaurare a bisericii au decurs pe mai lunga perioada de timp, ele fiind finalizate abia in anul 1993.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lahovari, George Ioan (). „Rudeni (Rudari)” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 5. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 289. 
  2. ^ „Comuna Chiajna în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]