Sari la conținut

Vincenzo I, Duce de Mantua

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Vincenzo Gonzaga, Duce de Mantua)
Vincenzo I, Duce de Mantua
Date personale
Născut21 septembrie 1562(1562-09-21)
Mantua
Decedat (49 de ani)
Mantua
Înmormântat9 februarie 1612
Biserica Sant'Andrea
PărințiGuglielmo Gonzaga
Arhiducesa Eleanor de Austria
Frați și suroriMargherita Gonzaga, Duchess of Ferrara[*][[Margherita Gonzaga, Duchess of Ferrara (Italian noble, sponsor of the arts (1564-1618))|​]]
Anne Juliana Gonzaga Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMargherita Farnese
Eleonora de Medici
Copii
Ocupațiecolecționar de artă[*]
patron of the arts[*][[patron of the arts (person who engages in patronage)|​]] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiMantova[1] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduce
Familie nobiliarăCasa de Gonzaga
Duce de Mantua și Montferrat
Domnie14 august 1587-9 februarie 1612
Încoronare22 septembrie 1587
PredecesorGuglielmo Gonzaga
SuccesorFrancesco IV Gonzaga
Semnătură

Vincenzo Gonzaga (21 septembrie 15629 februarie 1612) a fost conducător al Ducatului de Mantua și Montferrat din 1587 până în 1612.

Biografie[modificare | modificare sursă]

El a fost fiul lui Guglielmo Gonzaga, Duce de Mantua și a Arhiducesei Eleanor de Austria. Bunicii materni au fost Ferdinand I, Împărat Roman și Anna a Boemiei și Ungariei.

Vincenzo a fost un important patron al artelor și științelor și a transformat Mantua într-un vibrant centru cultural. La 22 septembrie 1587 Vincenzo a fost încoronat ca cel de-al 4-lea Duce de Mantua printr-o ceremonie ostentativă. El l-a angajat pe compozitorul Claudio Monteverdi și pe pictorul Peter Paul Rubens. În 1590 Monteverdi a devenit interpret de viola da gamba și dascăl în capela lui Vincenzo; în 1602 Vincenzo l-a numit maestru al muzicii după decesul lui Benedetto Pallavicino. De asemenea, Vincenzo a fost prieten cu poetul Torquato Tasso. O carte mică publicată la Verona în 1589 descrie cum un actor comic numit Valerini în serviciul lui Vincenzo își imaginează o galerie ideală de artă, în care sunt prezentate mai degrabă statuile celor mai importanți colecționari de artă decât activitatea artiștilor însăși. Vincenzo a fost descris ca un colos care va domina întreaga galerie ideală.[2]

Astronomul Giovanni Antonio Magini a servit ca tutore pentru fii lui Vincenzo, Francesco și Ferdinando. Lucrarea cea mai importantă a lui Magini a fost pregătirea Atlante geografico d'Italia (Atlas Geografic al Italiei), publicat postum de fiul lui Magini în 1620. Vincenzo, căruia Atlasul i-a fost dedicat, l-a ajutat în acest proiect și a permis ca hărți ale diferitelor state ale Italiei să-i fie aduse lui Magini.

În iarna 1603-1604, Galileo a vizitat Curtea din Mantua într-un efort de a obține o poziție acolo și i s-a oferit un salariu, dar nu a putut conveni asupra termenilor cu Vincenzo.

Obiceiurile risipitoare ale lui Vincenzo sunt considerate a fi accelerat declinul economic și cultural al Mantua. S-a spus că Vincenzo era impotent și că a trimis o expediție secretă în Lumea Nouă pentru a obține un afrodisiac legendar.[1]

Căsătorii și copii[modificare | modificare sursă]

Eleonora de Medici.

Vincenzo s-a căsătorit cu Margherita Farnese în 1581; mariajul a rămas fără copii și s-a terminat prin divorț. La 29 aprilie 1584 el s-a căsătorit cu verișoara lui primară Eleonora de Medici, fiica lui Francesco I de Medici și a Ioanei de Austria.

Vincenzo și Eleonora au avut șase copii:

A avut și câțiva copii nelegitimi, printre care:

  • cu nobila Agnes Argotta, soția lui Prospero del Carretto:
    • Francesco Gonzaga (1588-1673), episcop de Nola în 1657
    • Silvio (1592-1612), cavaler de la Malta, poet de curte și marchiz Cavriana
    • Giovanni (? -1679), ministru al lui Ferdinando Carlo Gonzaga
    • Eleanora, călugăriță.
  • cu nobila Felicita Guerrieri, fiica lui Tullo Guerrieri:
    • Francesca.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ RKDartists, accesat în  
  2. ^ LA CELESTE GALERIA. mostragonzaga.it