Sari la conținut

Germania de Nord

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Norddeutschland)
Germania de Sud (verde)
Germania Centrală (albastru)
Germania de Nord (galben)

Germania de Nord (în germană: Norddeutschland) este un termen geografic care nu este destul de bine precizat, el corespunzând în bună parte cu regiunea joasă de șes din Germania de Nord (Câmpia Germano-Poloneză). În prezent se consideră Germania de Nord ca fiind alcătuită din regiunile nordice situate la nord de „linia Uerding” (care travesează Krefeld-Uerdingen și Duisburg-Mündelheim) de pe teritoriul actual al Germaniei, unde se vorbește dialectul germana de jos. Regiunea germanilor de nord este caracterizată printr-o limbă și mentalitate comună care se explică prin trecutul istoric al regiunii, impregnat de Liga Hanseatică.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • de Christoph Weinert Arhivat în , la Wayback Machine. u. Ingo Helm: Die Geschichte Norddeutschlands. Hoffmann & Campe, Hamburg 2005, 352 S. m. zahlr. Abb.; ISBN 3-455-09520-8; Buch zur o.g. NDR-Fernsehreihe
  • de [AutorInnenkollektiv]: DreiStromLand. Ems – Weser – Elbe. Die große EWE-Medienkassette über das Land zwischen den drei Strömen: alle Städte, Samtgemeinden und Gemeinden in Wort, Bild, Karten und Film. Bremen 2005; darin:
  • de Das große EWE-Handbuch der Städte, Samtgemeinden und Gemeinden zwischen Ems, Weser und Elbe. Band 1-3, 376+344+240 S. m. zahlr. Abb.