Sari la conținut

Adolf Nikolaus von Buccow

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Nicolae Adolf de Buccow)
Adolf Nikolaus von Buccow
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Höxter, Renania de Nord-Westfalia, Germania Modificați la Wikidata
Decedat (52 de ani) Modificați la Wikidata
Sibiu, Monarhia Habsburgică Modificați la Wikidata
PărințiGeorge Wilhelm von Bucco[*][[George Wilhelm von Bucco (Peerage person ID=714204)|​]][2]
unknown daughter de la Croix de Frechapelle[*][[unknown daughter de la Croix de Frechapelle (Peerage person ID=714205)|​]][2] Modificați la Wikidata
CopiiGeorg Freiherr von Bucco[*][[Georg Freiherr von Bucco ((1737-1789))|​]][2] Modificați la Wikidata
Ocupațiemilitar
ofițer Modificați la Wikidata
Gradulgeneral
General der Kavallerie[*][[General der Kavallerie (military rank in Imperial Austria)|​]][1]  Modificați la Wikidata
Decorații și distincții
DecorațiiMarea cruce de cavaler a ordinului militar Maria Tereza[*][1]  Modificați la Wikidata

Adolf Nikolaus von Buccow (n. , Höxter, Renania de Nord-Westfalia, Germania – d. , Sibiu, Monarhia Habsburgică) a fost un general austriac de cavalerie, originar dintr-o familie nord-germană. A îndeplinit funcția de guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei.

Familia[modificare | modificare sursă]

Bunicul său, Lucas von Bucco, a fost fiul nelegitim al principelui Georg Wilhelm din Casa de Hanovra. Lucas von Bucco a rezultat din relația lui Georg Wilhelm cu o grecoaică, Zenobia Bucconlini, din Veneția.

Tatăl său, care a primit de asemenea numele Georg Wilhelm, a fost văr primar cu regele George al II-lea al Marii Britanii. Georg Wilhelm von Bucco a murit la 6 iulie 1740 și a fost înmormântat în Biserica Sfântul Nicolae din Höxter⁠(de)[traduceți].

Cariera[modificare | modificare sursă]

Adolf Nikolaus s-a făcut remarcat în războiul austriac de succesiune (vezi Pragmatica Sancțiune). La izbucnirea Războiului de Șapte Ani avea gradul de feldmareșal-locotenent. Pe 3 noiembrie 1760, după rănirea feldmareșalului Leopold Josef von Daun, a preluat comanda armatelor imperiale în bătălia de la Torgau, împotriva armatelor prusace ale regelui Frederic al II-lea. La rândul său rănit, a predat comanda către generalul imperial Karl O'Donell. După convalescență a fost numit comandant militar și guvernator al Transilvaniei, funcție pe care a îndeplinit-o timp de trei ani, până la moartea sa.

În calitate de comandant militar al Transilvaniei a pus în aplicare măsurile de impunere a autorității dispuse de Curtea de la Viena, măsuri îndreptate cu precădere împotriva secuilor și românilor ortodocși din Transilvania, motiv pentru care a rămas în memoria celor două grupuri etnice ca personaj negativ. A condus acțiuni de represalii împotriva secuilor (vezi: Masacrul de la Siculeni) și de persecuții asupra românilor ortodocși din sudul Transilvaniei, dispunând închiderea și distrugerea mănăstirilor ortodoxe, cu excepția notabilă a mânăstirii Brâncovenești din Sâmbăta de Sus, distrusă abia în 1785. Acțiunile sale au avut drept urmare valurile de emigrări în afara arcului carpatic, din a doua jumătate a sec. al XVIII-lea.[3]

După moartea sa, împărăteasa Maria Terezia l-a numit în funcția de guvernator al Principatului Transilvania pe feldmareșalul conte imperial Andrei Hadik.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Buccow, Adolph Nikolaus Freiherr (BLKÖ)[*][[Buccow, Adolph Nikolaus Freiherr (BLKÖ) (entry in the Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich (vol. 2, p. 187))|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ a b c The Peerage 
  3. ^ Georges Castellan, A History of the Romanians, Boulder: East European Monographs, 1989, p. 109. ISBN 0880331542

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Allgemeine Deutsche Biographie, herausgegeben von der Historischen Kommission bei der Bayerischen Akademie der Wissenschaften, vol. 3 (1876), pag. 461 și urm., digitalizat de Wikisource: [1].

Vezi și[modificare | modificare sursă]