Sari la conținut

Cantemir Bei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Han Temir)

Cantemir Bei, cunoscut și sub numele de Han Temir, (în poloneză Kantymir Murza, poreclit Sabie sângeroasă; n. secolul al XVI-lea - d. 1637) a fost un han puternic al nogailor din Bugeac; el a format prin anul 1603 și a condus, ulterior, Hoarda Nogailor.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Fiind un comandant militar și lider politic priceput, el a servit interesele Imperiului Otoman și a fost un dușman important al Uniunii Polono-Lituaniene. El a fost un conducător al hoardelor tătare de la Cetatea Albă, Bugeac și Dobrogea. A atacat teritoriul Uniunii și a luptat de multe ori cu forțele polono-lituaniene în timpul Războaielor magnaților polonezi în Moldova.

În 1612, hanul Temir a învins trupele conduse de generalul polonez Stefan Potocki și de domnitorul moldovean Constantin Movilă în Bătălia de la Cornul lui Sas. În 1620 a luat parte la Bătălia de la Țuțora, unde a contribuit masiv la victoria zdrobitoare a otomanilor asupra oștilor polono-lituaniene. În 1621 el a luptat în Bătălia de la Hotin.

La 20 aprilie 1624, el a fost învins de hatmanul Stanisław Koniecpolski în Bătălia de la Martynów. După 1630 a plănuit să preia controlul asupra Hanatului Crimeei, luând parte în 1635 la Războiul Civil din Crimeea. Învins în luptele din 1637, a fost executat din ordinul sultanului otoman Murad al IV-lea.