Sari la conținut

Leonor de Guzmán

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Eleanor de Guzmán)
Leonor de Guzmán

Leonor de Guzmán născută Leonor Núñez de Guzmán Ponce de León (1310–1351) a fost o nobilă castliană și mama regelui Henric al II-lea al Castiliei. Femeie frumoasă și inteligentă a fost metresa regelui Alfonso al XI-lea al Castiliei cu care a avut zece copii.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Leonor a fost fiica nobilului Pedro Núñez de Guzmán și a soției acestuia, Beatriz Ponce de León, o strănepoată a regelui Alfonso al IX-lea al Leonului. Părinții ei au măritat-o pe Leonor la vârsta de 18 ani cu Juan de Velasco, care face parte din nobilimea castiliană și cu care a avut o viață fericită deși era mult mai în vârstă decât ea (62 de ani). După aproape trei ani, soțul ei a decedat și văduva Leonor s-a retras la bunica ei, la Sevilla.

La Sevilla îl întâlnește pe regele Alfonso al XI-lea al Castiliei, care a fost foarte impresionat de frumusețea ei și căruia i-a inspirat o pasiune violentă până la moartea sa. Regele a preferat-o pe Leonor soției sale, Maria a Portugaliei, fiica regelui Afonso al IV-lea al Portugaliei și a reginei Beatrice de Castilia, cu care s-a căsătorit în 1328.

Metresă regală[modificare | modificare sursă]

Alfonso al XI-lea a întâlnit-o pe Leonor în acsa lui Enrique Enriquez, soțul surorii Leonorei. Alfonso își abandonează soția și fiul legitim pentru a se dedica în întregime familiei sale nelegitime, pe care a înzestrat-o cu moșii și pe care a ridicat-o la un statut similar cu cel al reginei. Acest lucru a provocat nemulțumiri în rândul multor nobili și în special, a reginei legitime și a fiului ei, prințul Petru.
Umilita regină a cerut soțului ei să înceteze cu afișarea publică a preferinței pentru metresa sa. Regele a ignorat cererea soției și a dăruit Leonorei în plus Huelva, Tordesillas și Medina-Sidonia. De asemenea, el a hotărât ca Leonor să participe la chestiunile politice. Curtea era tulburată de comportamentul regelui și ca urmare, Papa a intervenit forțând Portugalia să invadeze Castilia.

Regele a murit la 27 martie 1350 și a fost succedat de fiul său Petru iar soția sa Maria a servit ca regetă în timpul minoratului fiului lor. Maria nu a uitat umilințele suferite din cauza iubirii soțului ei pentru metresa sa. Însetată de răzbunare, Maria a închis-o pe Leonor, iar mai târziu a ordonat executarea rivalei sale în 1351, în castelul arab Abderrahman III din Talavera de la Reina.[1] Decesul Leonorei a exacerbat ruptura în cadrul familiei regale. Fiul Leonorei, Henric, și fiul Mariei, Petru, au continuat să se lupte unul cu altul pentru controlul Castiliei. În cele din urmă Henric a câștigat și a fost încoronat rege al Castiliei.

Copii[modificare | modificare sursă]

  • Pedro Alfonso, senior de Aguilar de Campoo (1330–1338)
  • Juana Alfonso (n. 1330)
  • Sancho Alfonso, senior de Ledesma (1331–1343)
  • Henric al II-lea al Castiliei (1334–1379)
  • Fadrique Alfonso, senior de Haro (1334–1358)
  • Fernando Alfonso, senior de Ledesma
  • Tello Alfonso, senior de Aguilar de Campoo (1337–1370)
  • Juan Alfonso, senior de Badajoz (1341–1359)
  • Sancho Alfonso, conte de Alburquerque (1342–1374)
  • Pedro Alfonso (1345–1359)

Trei dintre fiii Leonorei: Henric al II-lea, Fadrique Alfonso și Sancho Alfonso, au fost strămoșii regelui Ferdinand al II-lea de Aragon. În plus, Isabela I a Castiliei, soția lui Ferdinand al II-lea de Aragon, a fost descendentă atât din Leonor cât și din Maria astfel: nepotul lui Henric al II-lea, Henric al III-lea, s-a căsătorit cu nepoata lui Petru al Castilei, Caterina de Lancaster; fiul lor, Ioan al II-lea al Castiliei a fost tatăl Isabelei I a Castiliei.

Note[modificare | modificare sursă]