Sari la conținut

Anton Günther Friedrich Elimar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Ducele Elimar de Oldenburg)
Elimar de Oldenburg

Anton Gunther Friedrich Elimar (23 ianuarie 184417 octombrie 1895) a fost duce de Oldenburg.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A fost cel de-al treilea fiu al lui Augustus, Mare Duce de Oldenburg și a celei de-a treia soții, Prințesa Cecilia a Suediei. Mama lui a fost fiica regelui detronat Gustav al IV-lea Adolf al Suediei.[1][2][3] Elimar a fost fiul cel mic însă singurul din cei trei care a supraviețuit. Sora lui vitregă a fost Amalia de Oldenburg, regină consort a Greciei, iar fratele său vitreg a fost Petru al II-lea, Mare Duce de Oldenburg.

Elimar a fost un prinț fermecător și a încercat din răsputeri să-l mulțumească pe îngrijoratul său tată. Tatăl său era hotărât să-și păstreze fiul în viață și s-o facă mîndră pe soția sa Cecilia. Elimar fost răbdător și spre deosebire de frații și surorile lui vitrege, a vrut să aibă o educație bună. El a mers la academii publice.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

La 9 noiembrie 1876, la Viena, el s-a căsătorit morganatic cu baroneasa Natalie Vogel von Friesenhof (8 aprilie 1854 - 9 ianuarie 1937 ), nepoata lui Alexandru Pușkin și verișoara soției Prințului Nikolaus Wilhelm de Nassau. Cuplul a avut doi copii:

  • Contesa Alexandrine Gustava Friederike von Welsburg (11 octombrie 1877 - 13 aprilie 1901); care a murit necăsătorită la vârsta de 23 de ani
  • Contele Gustav Gregor Alexander von Welsburg (29 august 1878 - 29 noiembrie 1927); care s-a căsătorit cu contesa Luise von Hahn și a fost tatăl a trei fiii și o fiică.

Fostul lor castel din Brodzany (Slovacia) astăzi este muzeu Pușkin.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The Peerage.com
  2. ^ „Genealogy of the Grand-Ducal Family of Baden”. Arhivat din original în . Accesat în . 
  3. ^ Oldenburg