Sari la conținut

Charlotte Catherine de La Trémoïlle

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Charlotte de La Trémoïlle)
Charlotte Catherine de La Tremoille

Charlotte Catherine de La Trémoïlle (156829 august 1629) a fost o nobilă franceză și, prin căsătorie, Prințesă de Condé. Prin naștere ea a apaținut Casei de La Trémoïlle.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Cea mai mică din cei cinci copii ai lui Louis al II-lea de La Trémoïlle și ai Jeanne de Montmorency, Ducele și Ducesa de Thouars, membrii a două dintre cele mai vechi și puternice familii; La Trémoïlles dețineau rangul de prinț străin la curtea franceză. Tatăl ei a fost loial Casei de Valois. Bunicul matern, Anne de Montmorency, a fost luat captiv împreună cu regele Francisc I în Bătălia de la Pavia, în februarie 1525.

S-a căsătorit la 16 martie 1586 la castelul Taillebourg,[1] după ce s-a convertit de la romano catolicism la protestantism. Soțul ei, Henri, Prinț de Condé, era fiul Prințului de Condé Ludovic I și a primei lui soții, Eléanor de Roucy de Roye, și unul dintre cei mai importanți oameni din regat, fiind liderul militar huguenot și, după ce vărul său a obținut tronul Franței sub numele de Henric al IV-lea, a devenit moștenitor prezumptiv și primul prinț de sânge. Cuplul și-a stabilit reședința la casa lui Condé, la Saint-Jean-d'Angély, în sudul Franței.

Ca zestre Charlotte Catherine a adus numeroase proprietăți în familia Bourbon care au ajutat la rezolvarea datoriilor familiei soțului ei.[2]

La un an și șase săptămâni după nuntă, Charlotte Catherine a născut o fiică, Éléonore de Bourbon-Condé (1587-1619), care va deveni Prințesă de Orania în 1606 după căsătoria cu fiul cel mare al lui Wilhelm Taciturnul.

După ce a fost rănit în Bătălia de la Coutras în septembrie 1587, soțul Charlotte Catherine se recupera la Saint-Jean-d'Angély când a murit subit la 3 martie 1588. O autopsie a indicat că ar fi fost otrăvit și, Charlotte Catherine însărcinată în trei luni a fost arestată pentru crimă. În turnul castelului de la Saint-Jean-d'Angély ea a născut un fiu, Henri de Bourbon. Condamnată la moarte, ea a apelat la Parlementul din Paris, însă a rămas în închisoare sub supraveghere atentă.

În 1692 regele Henric al IV-lea, care încă nu avea copii, a ales să-l recunoască pe fiul ei ca legitim, moștenitor prezumptiv și ca naș al copilului a aranjat să fie botezat în rit huguenot dar apoi l-a trimis repede la mănăstirea Saint-Germain-en-Laye pentru a fi crescut în rit catolic, în ciuda calvinismului Casei de Condé. Tânărul Henri a rămas moștenitor prezumtiv până la nașterea fiului regelui, viitorul Ludovic al XIII-lea, în 1601.

După șase ani de arest Charlotte Catherine a fost eliberată și, în august 1595, reabilitată de Parlament. În 1596 ea s-a lepădat de calvinism, devenind din nou catolică,[3] și i s-a permis să se instaleze la Paris.[4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ van de Pas, Leo. „Charlotte Catherine de La Trémouille”. Genealogics .org. Accesat în . 
  2. ^ Béguin, Katia. Le Princes de Condé. Googlebooks.org. Accesat în . 
  3. ^ Anselm de Guibours. ‘’Histoire de la Maison Royale de France’’, tome 4. Editions du Palais-Royal, 1967, Paris. pp. 169-170. (French).
  4. ^ „Charlotte Catherine de La Trémoïlle”. Arhivat din original la . Accesat în .