Sari la conținut

Simhat Torá

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Simhat Tora)
Cele cinci Cărţi lui Moise, numite Torá, scrise pe un sul de pergament denumit Sefer Torá - Cartea Torei. Simhat Torá sărbătorește încheierea ciclului anual de citire

Simhat Torá (în ebraică:שמחת תורה « Bucuria Torei») este o sărbătoare evreiască, care se celebrează toamna, (în Israel Tishrey) și marchează încheierea ciclului anual de citire a celor cinci cărți ale lui Moise - Tora. În Israel ea cade pe data de 22 Tishrey după calendarul ebraic, coincide cu cea de-a opta zi a Sărbătorii Sukkot, a Corturilor, sărbătoare biblică numită Shmini Atzeret. În comunitățile evreiești din afara Israelului, adică din „Exil” („Golá” sau Galuyot - "țări de exil") sau Diaspora, ea se sărbătorește în data de 23 Tishrey, ziua care urmează celei de a opta zile de Sukkot.

În cursul sărbătorii credincioșii defilează în sinagogă, în jurul estradei de citire -Bimá - cântând și dansând cu Cartea - sulurile de Torá - în brațe.

Spre deosebire de Sukkot și Shmini Atzeret, aminitite mai sus, Simhat Tora e o sărbătoare care nu a fost stabilită în timpurile biblice, ci mai târziu, în Babilonia, de către învățații numiți „Geonim” (la singular Gaon, termen provenit de la cuvantul „geniu”). În acea perioadă, ciclul de citire a Cărților lui Moise a devenit anual, spre deosebire de vremurile mai vechi, când Tora era citită într-un ciclu mai lung de trei ani și jumătate.

Odată cu răspândirea la toți evreii a ciclului de lectură babilonean, s-a difuzat și obiceiul sărbătorii anuale de Simhat Torá.

Citirea Torei cu ocazia festivității de Simhat Torá[modificare | modificare sursă]

La Simhat Torá se citește ultima pericopă „VeZot Habrahá” וזאת הברכה din a cincea și ultima carte a Torei, cartea Dvarim (Deuteronomul). Toți membrii obștii, inclusiv copiii, au cinstea de a urca împreună la cititul Torei, de îndată ce s-a încheiat lectura pericopei VeZot Habrahá, și încep să citească prima pericopă Bereshit בראשית, cu care începe cartea Bereshit (Cartea Facerii sau a Genezei) și se reia de la capăt ciclul anual.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Goodman, Philip. Antologia Sukkot și Simchat Torah JPS, 1988. ISBN 0-8276-0010-0
  • Yaari, A. Toldot Hag Simchat Torah. Ierusalim: Mosad Harav Kook, 1964.
  • Zinberg, Israel. Old Yiddish Literature from Its Origins to the Haskalah Period KTAV, 1975. ISBN 0-87068-465-5. On Rebecca batMeir Tikitiner's Simchat Torah poem, see p. 51ff.