Sari la conținut

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la OCDE)
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică
Abreviere
  • OECD
  • OCDE
PredecesorOrganizația pentru Cooperare Economică Europeană (OEEC)[*][1]  Modificați la Wikidata
Înființare  (1948-04-16) (ca OCEE)
 (1961-09-30) (ca OCDE)
TipOrganizație interguvernamentală
SediuChâteau de la Muette, Paris, Franța
Coordonate48°51′42″N 2°16′09″E ({{PAGENAME}}) / 48.8616739°N 2.2692356°E
Apartenență
Limbi oficialelimba engleză
limba franceză  Modificați la Wikidata
Secretar general Australia Mathias Cormann
Buget€383.4 milioane (2023)[2]
www.oecd.org
Economia

Științe economice
Economie politicăȚară dezvoltată
Economie de piațăFormele pieței
CerereOfertăBani
InflațieDeflațieComerț
Economie heterodoxă
Economie planificată

Economia generală

MicroeconomieMezoeconomie
MacroeconomieEconomie financiară
Politică economicăEconometrie
Comerț exteriorHomo oeconomicus
Economie instituționalăConjunctură
Echilibrul piețeiCost marginal
Funcție de utilitateEchilibru Nash

Economia afacerilor

ProducțieMarketing
ControllingManagement
Economia resurselor umane
FinanțeContabilitateAudit

Economiști pe categorii

Economiști români
Economiști americani
Economiști francezi
Economiști germani

Portal:Economie
Proiectul economie

Listă de articole economice
Listă de întreprinzători renumiți
Colecție de formule economice
Listă de economiști

Categoria economie
Toate articolele din serie
editează

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este o organizație interguvernamentală cu 38 de țări membre, fondată în 1961 pentru a stimula progresul economic și comerțul mondial. Este o platformă pentru a compara experiențele politice, pentru a căuta răspunsuri la probleme comune, pentru a identifica bunele practici și pentru a coordona politicile interne și internaționale ale membrilor săi. OCDE este un observator oficial al Națiunilor Unite.

Deciziile OCDE sunt luate prin vot, care necesită unanimitate între toți cei care votează. Fiecare țară membră are un vot. Cu toate acestea, membrii care nu doresc să blocheze o decizie, ci doar să-și semnaleze dezaprobarea se pot abține de la vot.

Majoritatea membrilor OCDE sunt economii cu venituri mari, clasate drept „foarte ridicate” în Indicele dezvoltării umane și sunt considerate țări dezvoltate. Națiunile OCDE au sisteme puternice de securitate socială; Cheltuielile lor medii pentru asistență socială s-au situat la aproximativ 21% din PIB.

Începând cu 2017, țările membre OCDE reprezentau în mod colectiv 62,2% din PIB-ul nominal global (49,6 trilioane USD) și 42,8% din PIB-ul global (54,2 trilioane USD) la paritatea puterii de cumpărare.

În 2024, populația lor colectivă este de 1,38 miliarde de oameni, cu o speranță medie de viață de 80 de ani și o vârstă medie de 40 de ani, față de o medie globală de 30[3].

Istoric[modificare | modificare sursă]

Organizația își are originile în anul 1948, sub numele de Organizația pentru Cooperare Economică Europeană (Organisation for European Economic Co-operation ; OEEC), pentru a ajuta la administrarea planului Marshall pentru reconstrucția Europei după Cel de-al Doilea Război Mondial. Doar statele vest-europene erau membre ale OEEC, a căror funcție principală era alocarea ajutorului american. După încheierea ajutorului Marshall în 1952, OEEC s-a concentrat asupra problemelor economice.

În 1958, a fost înființată Agenția Europeană pentru Energie Nucleară, ca răspuns la Euratom.

În ianuarie 1960, s-a ajuns la o rezoluție de a crea un organism care nu numai să rezolve problemele economice europene și atlantice, ci și să elaboreze politici care ar putea ajuta țările mai puțin dezvoltate. Această organizație reconstituită ar aduce SUA și Canada, care erau deja observatori OEEC, ca membri cu drepturi depline, iar OEEC s-ar apuca imediat de a convinge Japonia să se alăture organizației.

În 1961 s-a reformat luând numele de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) și a creat agenția Centrul de Dezvoltare al OCDE (OECD Development Center, 1961)

OCDE a creat, de asemenea, agenții precum Agenția Internațională pentru Energie (IEA, 1974) și Grupul de acțiune financiară privind spălarea banilor (1989).

Structură[modificare | modificare sursă]

Structura OCDE constă din trei elemente principale:

  • Țările membre OCDE, fiecare reprezentată de o delegație condusă de un ambasador. Împreună formează Consiliul OCDE. Țările membre acționează colectiv prin intermediul Consiliului pentru a oferi direcții și îndrumări activității Organizației.
  • Comitetele OCDE, câte unul pentru fiecare domeniu de activitate al organizație, plus diferitele lor organisme subsidiare. Comitetele supraveghează toate lucrările pe fiecare temă (publicații, grupuri operative, conferințe și așa mai departe). Membrii comisiei transmit apoi concluziile capitalelor lor.
  • Secretariatul OCDE este organizat în Direcții, care includ aproximativ 2.500 de angajați, condus de Secretarul General (în prezent Mathias Cormann), oferă sprijin comitetelor.

Publicații[modificare | modificare sursă]

OCDE publică cărți, rapoarte, statistici, documente de lucru și materiale de referință. OCDE lansează anual aproximativ 600 de cărți și peste 400 de lucrări pe teme de politică publică:

Membri[modificare | modificare sursă]

Țările membre OCDE (în albastru închis țările care au înființat organizația iar în albastru deschis țările care au aderat mai târziu.

Există în mod curent 38 de membri cu putere deplină; dintre aceștia 34 sunt, în descrierea Băncii Mondiale, țări cu venituri mari[4].

Țară membră Anul aderării Locație geografică
 Australia Australia 1971 Oceania
 Austria Austria 1961 Europa
 Belgium Belgia 1961 Europa
 Canada Canada 1961 America de Nord
 Czech Republic Cehia 1995 Europa
 Chile Chile 2010 America de Sud
 Colombia Columbia 2020 America de Sud
 Costa Rica Costa Rica 2021 America Centrală
 South Korea Coreea de Sud 1996 Asia
 Denmark Danemarca 1961 Europa
  Switzerland Elveția 1961 Europa
 Estonia Estonia 2010 Europa
 Finland Finlanda 1969 Europa
 Norway Norvegia 1961 Europa
 Netherlands Olanda 1961 Europa
 Poland Polonia 1996 Europa
 Portugal Portugalia 1961 Europa
 United Kingdom Regatul Unit 1961 Europa
 Slovakia Slovacia 2000 Europa
 Slovenia Slovenia 2010 Europa
 Spain Spania 1961 Europa
 United States of America Statele Unite ale Americii 1961 America de Nord
 Sweden Suedia 1961 Europa
 Turkey Turcia 1961 Orientul Mijlociu
 Hungary Ungaria 1996 Europa
 France Franța 1961 Europa
 Germany Germania 1961 Europa
 Greece Grecia 1961 Europa
 Ireland Irlanda 1961 Europa
 Iceland Islanda 1961 Europa
 Israel Israel 2010 Orientul Mijlociu
 Italy Italia 1962 Europa
 Japan Japonia 1964 Asia
 Luxembourg Luxemburg 1961 Europa
 Latvia Letonia 2016 Europa
 Lithuania Lituania 2018 Europa
 Mexico Mexic 1994 America de Nord
 New Zealand Noua Zeelandă 1973 Oceania

Non-membri[modificare | modificare sursă]

Țară Statut Notă
 Brazilia Partener cheie

Negociază aderarea (2022)

Partenerii cheie, care participă la discuțiile politice în cadrul organismelor OCDE și participă regulat la sondajele OCDE.
 China Partener cheie
 European Union
 India
 Indonezia
 Africa de Sud
 Aruba Teritorii dependente Teritoriile dependente ale statelor membre nu sunt membre în sine, dar pot avea calitatea de membru ca parte a statului lor suveran.
 Bermuda
 Curaçao
 Gibraltar
 Guernsey
 Insula Man
 Jersey
 Sint Maarten
 Argentina Negociază aderarea (2022) Statul trebuie să-și alinieze legile, politicile și reglementările interne cu standardele OCDE. Acest lucru necesită, în general, reforme interne semnificative.
 Bulgaria
 Croația
 Peru
 România
 Indonezia Negociază aderarea (2024)
 Malta Solicită aderare (2007)
 Thailanda Solicită aderare (2024)
 Ucraina Solicită aderare (2022)
 Kazahstan Exprimă interesul
 Rusia Suspendat de la orice participare Participarea a fost suspendată din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.
 Belarus Suspendat de la orice participare

Buget[modificare | modificare sursă]

Începând cu 2023, bugetul OCDE (338,3 milioane euro în 2023) este compus din două bugete: partea I și partea a II-a. Toate țările membre contribuie cu finanțare la bugetul părții I (219,6 milioane de euro) în funcție de dimensiunea relativă a economiilor.

Bugetele părții a II-a (118,7 milioane euro în 2023) acoperă programe care prezintă interes pentru un număr limitat de membri și sunt finanțate de țările participante.

Obiective și acțiuni[modificare | modificare sursă]

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este un forum unic unde guvernele a 35 de democrații conlucrează pentru a răspunde provocărilor economice, sociale, a celor ce țin de globalizare și de exploatare a oportunităților globalizării.

Organizația oferă un cadru în care guvernele pot să își compare experiențele politice, să caute răspunsuri la problemele comune, să identifice practicile bune și să-și coordoneze politicile interne și internaționale. Aceasta este un forum, unde presiunea egală poate acționa ca un stimulent puternic pentru îmbunătățirea politicii și pentru implementarea instrumentelor independente care, ocazional, pot conduce la semnarea unor tratate.

Schimburile de informații și analize dintre guvernele OCDE sunt puse la dispoziție de un secretariat din Paris. Secretariatul culege date, monitorizează trenduri și analize și prognozează dezvoltările economice. Acesta cercetează și schimbările sociale sau modelele comerciale dezvoltate, mediul, agricultura, tehnologia, taxele și alte domenii.

OCDE ajută guvernele în direcția creșterii prosperității și a luptei împotriva sărăciei prin creștere economică, stabilitate economică, comerț și investiții, tehnologie, inovație, anteprenoriat și cooperare în scopul dezvoltării.[necesită citare] Trebuie să existe asigurarea că creșterea economică, dezvoltarea socială și protecția mediului sunt obținute împreună. Alte scopuri includ crearea de locuri de muncă pentru toți, echitate socială, guvernare curată și efectivă.[necesită citare]

OCDE face eforturi pentru a înțelege și a ajuta guvernele să răspundă la noi dezvoltări și preocupări.[necesită citare] Acestea cuprind comerțul și ajustarea structurală, securitatea online și provocările legate de reducerea sărăciei în lumea dezvoltată.[necesită citare] De mai mult de 40 de ani, OCDE este una dintre cele mai mari și mai de încredere surse de statistică comparată, statistică economică și date sociale.[necesită citare] Bazele de date OCDE cuprind o arie largă și diversă, cum ar fi conturile naționale, indicatorii economici, forța de muncă, comerțul, ocupația, migrația, educația, energia, sănătatea, industria, taxele și impozitele, și mediul. Cea mai mare parte a studiilor și analizelor sunt publicate.[necesită citare]

De-a lungul ultimei decade, OCDE a rezolvat o serie de probleme sociale, economice și legate de mediu, adâncindu-și legătura cu afacerile, uniunile comerciale și alți reprezentanți ai societății civile.[necesită citare] Negocierile de la OCDE în privința taxelor și a prețurilor de transfer au deschis drumul tratatelor bilaterale în jurul lumii.

Sediul OCDE se află la Château de la Muette în Paris.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ „Member Countries' Budget Contributions for 2017”. OECD. Accesat în . 
  3. ^ OCDE: 2,7 milioane de emigranți români în UE Arhivat în , la Wayback Machine., 12 iulie 2010, agerpres.ro, accesat la 22 august 2010
  4. ^ Country and Lending Groups. Banca Mondială. Accessed on 1 iulie 2016.

Legături externe[modificare | modificare sursă]