Sari la conținut

Hedwig Sophie de Brandenburg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Hedwig Sophia de Brandenburg)
Hedwig Sophie de Brandenburg

Hedwig Sophia de Brandenburg (14 iulie 162326 iunie 1683) a fost soția landgrafului Wilhelm al VI-lea de Hesse-Kassel. A fost fiica lui Georg Wilhelm, Elector de Brandenburg și Elizabeth Charlotte a Palatinatului. Regentă din 1663 până în 1677 în timpul minoratului fiilor ei Wilhelm al VII-lea, Landgraf de Hesse-Kassel și Karl I, Landgraf de Hesse-Kassel.

Biografie[modificare | modificare sursă]

După moartea prematură a soțului ei în 1663, a fost regentă de Hesse-Kassel, inițial pentru fiul ei cel mare, Wilhelm al VII-lea și mai târziu, după moartea acestuia în 1670, a fratelui său mai mic, Karl. În timpul domniei a încercat să continue politica externă conservatoare a soțului ei, fără a implica Hesse-Kassel în conflicte periculoase. A reușit pentru un timp să mențină statutul de neutralitate.

În urma amenințării reprezentată de politica de expansionism franceze și-a schimbat politica, a crescut impozitele în statele din Hesse-Kassel pentru a reconstitui armata redusă la minimum după ani Războiului de Treizeci de Ani. În 1673 a făcut un legământ cu fratele ei, Electorul Frederic Wilhelm, oferind un contingent în lupta împotriva Franței. În plus, pentru a consolida legăturile dintre Hesse-Kassel și țara ei natală și-a căsătorit fiica, pe Elizabeth Henriette, cu nepotul ei, fiul cel mare al fratelui ei, viitorul Frederic I al Prusiei.

În ultima perioadă a regenței sale, a încercat să întârzie preluarea efectivă a puterii de către fiul ei Karl, cauzând astfel tensiuni considerabile. În cele din urmă, ea a anunțat sfârșitul regenței la 8 august 1677.

Căsătorie și copii[modificare | modificare sursă]

La 19 iulie 1649, la Köln s-a căsătorit cu Wilhelm al VI-lea, Landgraf de Hesse-Kassel (1629–1663). Copiii lor au fost: