Sari la conținut

Anatolia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Asia Minor)
Anatolia se află la est de Bosfor, între Marea Neagră și Mediterană

Anatolia (turcă: Anadolu), cunoscută și sub numele de Asia Mică, este o peninsulă mare sau o regiune din Turcia, constituind cea mai mare parte a teritoriului său contemporan. Din punct de vedere geografic, regiunea Anatoliei este delimitată de Marea Mediterană la sud, de Marea Egee la vest, de Strâmtorile Turcești la nord-vest și de Marea Neagră la nord. Granița estică și sud-estică este fie granița sud-estică și estică a Turciei,[1] fie o linie imprecisă de la Marea Neagră la Golful Iskenderun.[2] Din punct de vedere topografic, Marea Marmara leagă Marea Neagră de Marea Egee prin strâmtoarea Bosfor și strâmtoarea Dardanele și separă Anatolia de Tracia în peninsula balcanică a Europei de Sud-Est.

Popoarele antice anatoliene vorbeau limbile anatoliene acum dispărute din familia limbilor indo-europene, care au fost în mare parte înlocuite de limba greacă în antichitatea clasică, precum și în perioadele elenistică, romană și bizantină. Limbile anatoliene majore includeau hitită, luwiană și lidiană, în timp ce alte limbi locale slab atestate includeau frigiană și miziană. Limbile hurro-urartiene erau vorbite în regatul de sud-est al Mitanni, în timp ce galata, o limbă celtică, era vorbită în Galatia, Anatolia centrală. Popoarele antice din regiune includeau galate, hurieni, asirieni, hatieni, cimerieni, precum și grecii ionieni, dorieni și eolieni. Turcificarea Anatoliei a început sub conducerea Imperiului Selgiucid în secolul al XI-lea târziu, a continuat sub Imperiul Otoman între sfârșitul secolului al XIII-lea și începutul secolului al XX-lea și continuă și astăzi sub Republica Turcia. Cu toate acestea, diverse limbi non-turcice continuă să fie vorbite de minorități în Anatolia, inclusiv kurdă, neo-aramaică, armeană, limbi din Caucazul de Nord, lază, georgiană și greacă.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Articol Principal: Geografia Turciei

Europa în timpul Ultimului Maximum Glaciar, c. 20.000 de ani în urmă. Anatolia a fost conectată la continentul european până în jurul anului 5600 î.Hr., când topirea calotelor glaciare a cauzat o creștere a nivelului mării în Mediterana cu aproximativ 120 m, declanșând formarea Strâmtorilor Turcești. Ca rezultat, două foste lacuri (Marea Marmara și Marea Neagră) au fost conectate la Marea Mediterană, ceea ce a separat Anatolia de Europa.

În mod tradițional, Anatolia este considerată ca extinzându-se spre est până la o linie nedeterminată care se întinde de la Golful Alexandretta până la Marea Neagră , fiind cotermină cu Platoul Anatolian. Această definiție geografică tradițională este folosită, de exemplu, în cea mai recentă ediție a Dicționarului Geografic Merriam-Webster .[2] Conform acestei definiții, Anatolia este delimitată la est de platoul Armen și de râul Eufrat înainte ca acesta să se îndrepte spre sud-est pentru a intra în Mesopotamia . La sud-est, este delimitată de lanțurile muntoase care o separă de valea Orontes din Siria și de câmpia mesopotamiană .

După genocidul armean, Armenia Occidentală a fost redenumită Regiunea Anatolia de Est de către noul guvern turc  . În 1941, în cadrul Primului Congres de Geografie care a împărțit Turcia în șapte regiuni geografice pe baza diferențelor de climă și peisaj, provinciile estice ale Turciei au fost plasate în Regiunea Anatolia de Est , care corespunde în mare măsură regiunii istorice a Armeniei Occidentale (numită astfel după împărțirea Armeniei Mari între Imperiul Roman/Bizantin (Armenia Occidentală) și Persia Sassanidă (Armenia Orientală) în anul 387 d.Hr.). Vazken Davidian consideră utilizarea extinsă a termenului "Anatolia" pentru a desemna teritoriul din estul Turciei, care anterior era denumit Armenia (care avea o populație armeană considerabilă înainte de genocidul armean), drept o "impunere ahistorică" și notează că un număr tot mai mare de literatură este incomod cu referirea la estul otoman ca "Anatolia de Est"   .

Cel mai înalt munte din Regiunea Anatolia de Est (și cel mai înalt vârf din Înalțimile Armene) este Muntele Ararat (5123 m) . Râurile Eufrat, Aras, Karasu și Murat leagă Înalțimile Armene de Caucazul de Sud și Valea Superioară a Eufratului. Alături de râul Çoruh, aceste râuri sunt cele mai lungi din Regiunea Anatolia de Est .

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Numele în limba engleză Anatolia derivă din grecescul Ἀνατολή (Anatolḗ) care înseamnă „Estul” și desemnează (din punctul de vedere al grecilor) regiunile estice în general. Cuvântul grec se referă la direcția în care răsare soarele, provenind din ἀνατέλλω (anatello) „(eu) mă ridic”, comparabil cu termeni din alte limbi, cum ar fi „levant” din latinul levo „a se ridica”, „orient” din latinul orior „a răsări, a proveni”, ebraicul מִזְרָח (mizrach) „est” din זָרַח (zarach) „a răsări, a străluci”, aramaicul מִדְנָח (midnah) din דְּנַח (denah) „a răsări, a străluci”  .

Utilizarea denumirilor anatoliene a variat de-a lungul timpului, poate referindu-se inițial la coloniile aeoliene, ioniene și doriene situate de-a lungul coastelor estice ale Mării Egee, dar și la regiunile estice în general. O astfel de utilizare a denumirilor anatoliene a fost folosită în timpul domniei împăratului roman Dioclețian (284-305), care a creat Dioceza de Est, cunoscută în greacă sub numele de Dioceza Estică, dar complet nelegată de regiunile din Asia Mică. În cea mai largă extindere teritorială, denumirile anatoliene au fost folosite în timpul domniei împăratului roman Constantin I (306-337), care a creat Prefectura Pretoriană a Estului, cunoscută în greacă sub numele de Prefectura de Est, cuprinzând toate regiunile estice ale Imperiului Roman Târziu și extinzându-se de la Tracia până la Egipt.

Abia după pierderea altor regiuni estice în timpul secolului al VII-lea și reducerea domeniilor estice bizantine la Asia Mică, acea regiune a devenit singura parte rămasă din Estul bizantin și astfel a fost denumită în mod obișnuit (în greacă) ca partea estică a Imperiului. În același timp, a fost creată Tema Anatolică (Ἀνατολικὸν θέμα / „tema estică”), ca provincie (temă) care acoperea părțile de vest și centrale ale Regiunii Anatolia Centrală din Turcia de astăzi, centrată în jurul orașului Iconium, dar guvernată din orașul Amorium  .

Forma latinizată „Anatolia”, cu terminația sa -ia, este probabil o inovație din latina medievală . Forma modernă turcească Anadolu derivă direct din numele grecesc Aνατολή (Anatolḗ). Numele masculin rus Anatoly, francezul Anatole și simplul Anatol, toate derivând de la sfinții Anatolius din Laodicea (d. 283) și Anatolius din Constantinopol (d. 458; primul Patriarh al Constantinopolului), împărtășesc aceeași origine lingvistică.

Nume[modificare | modificare sursă]

Informații suplimentare: Schimbările denumirilor de locuri în Turcia

Cel mai vechi nume cunoscut pentru orice regiune din Anatolia este legat de zona sa centrală, cunoscută sub numele de „Țara Hatti” – o denumire care a fost inițial folosită pentru teritoriul vechilor hattiți, dar care mai târziu a devenit cel mai comun nume pentru întregul teritoriu sub stăpânirea vechilor hitiți.

Primul nume înregistrat pe care grecii l-au folosit pentru peninsula anatoliană, deși nu foarte popular la acea vreme, a fost Ἀσία (Asía), poate dintr-o expresie akkadiană pentru „răsărit” sau posibil reflectând numele ligii Assuwa în vestul Anatoliei. Romanii l-au folosit ca nume pentru provincia lor, cuprinzând vestul peninsulei plus insulele egeene din apropiere. Pe măsură ce numele „Asia” și-a extins scopul pentru a se referi la regiunea vastă de la est de Marea Mediterană, unii greci din Antichitatea târzie au început să folosească numele Asia Minor (Μικρὰ Ἀσία, Mikrà Asía), însemnând „Asia Mică” pentru a se referi la Anatolia de azi, în timp ce administrația Imperiului prefera descrierea Ἀνατολή (Anatolḗ; lit. „Estul”).

Endonimul Ῥωμανία (Rōmanía „țara romanilor, adică Imperiul Roman de Răsărit”) a fost înțeles ca un alt nume pentru provincie de către turcii selgiucizi invadatori, care au fondat Sultanatul Rûm în 1077. Astfel, (țara) Rûm a devenit un alt nume pentru Anatolia. Până în secolul al XII-lea, europenii au început să se refere la Anatolia ca Turchia.

În era Imperiului Otoman, mulți cartografi se refereau la platoul muntos din estul Anatoliei ca Armenia. Alte surse contemporane numeau aceeași zonă Kurdistan. Geografii au folosit denumirile Platoul Anatolian de Est, Platoul Armeniei și Platoul Iranian pentru a se referi la regiune; primele două se suprapun în mare măsură. În timp ce o definiție standard a Anatoliei se referă la întreaga parte asiatică a Turciei, conform arheologului Lori Khatchadourian, această diferență de terminologie „rezultă în principal din schimbările politice și traiectoriile culturale ale regiunii de la sfârșitul secolului al XIX-lea”.

Primul Congres de Geografie al Turciei din 1941 a creat două regiuni geografice ale Turciei la est de linia Golfului Iskenderun-Marea Neagră, Regiunea Anatolia de Est și Regiunea Anatolia de Sud-Est, prima corespunzând în mare parte părții vestice a Platoului Armeniei, cea de-a doua părții nordice a câmpiei Mesopotamiene. Conform lui Richard Hovannisian, această schimbare a toponimelor a fost „necesară pentru a ascunde toate dovezile” prezenței armene ca parte a politicii de negare a genocidului armean întreprinsă de noul guvern turc și de ceea ce Hovannisian numește „colaboratorii săi externi”.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ McColl 2014, p. 922: "Thrace, its European area, is about the size of VERMONT at 9,412 square mi (24,378 square km). Its Asian area (Asia Minor) is called Anatolia and covers 291,971 square mi (756,202 square km)" Cohen 2008, p. 125: "Anatolia, [Gr.=sunrise], Asiatic part of Turkey; its area covers 97% of all Turkey" Tockner, Uehlinger & Robinson 2009: "About 97% of the country is in Asia Minor (Anatolia) and 3% in Europe (Thrace)"
    "the 97% of the country in Asia is referred to as Anatolia"
    "Anatolia, the peninsula of land that today constitutes the Asian portion of Turkey"
    Steadman & McMahon 2011, p. 466 Howard 2016, p. 7
    "The Asian part of the country is known by a variety of names--Asia Minor, Asiatic Turkey, the Anatolian Plateau, and Anatolia (Anadolu)"
  2. ^ a b Inc, Merriam-Webster (), Merriam-Webster's Geographical Dictionary (în engleză), Merriam-Webster, ISBN 978-0-87779-546-9, accesat în